Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GOTICKÉ STAVBY V OPAVĚ farní kostel a konkatedrála ostravsko-opavské diecéze Nanebevzetí Panny Marie kaple svatého Kříže – tzv. Švédská kaple.
Advertisements

Mgr. Jana Reisingerová ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem září 2011
Památky Unesco Česká republika.
CESKA REPUBLIKA Foto: Jaíra (Yair) Moreshet Procházka po České zemi a její památky:-) Hudba: WA. Mozart- klarinet Trio Es dur, K. 498, Allegro.
Kostelec nad Černými lesy
Josef Vokatý alias Joe Ventil Mé první internetové stránky Klikni pro vstup.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_62.
Hluboká panoramaticky
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
ROZVOJ KLÍČOVÝCH KOMPETENCÍ
Ve znamení gotického slohu
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ, INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE, 1. STUPEŇ ZŠ Procvičování dovedností z hodin ICT na učivu ze zeměpisu.
Gotická architektura v Čechách
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
A – 7I – 13R – 21 B – 8J – 14S – 22 C – 9K – 15T – 23 D – 10L – 16U – 24 E – 11M – 17V – 25 F – 6N –
Kubásková Petra Prezentace 5MB
TÝDEN PROGRAMU COMENIUS COMENIUS WEEK PREZENTACI ZPRACOVALI ŽÁCI ZE ZŠ DR.EDVARDA BENEŠE Z ČAKOVIC JAN RICHTER A MARTINA HERVERTOVÁ.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_05_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Historický eklekticismus (jako poslední fáze romantismu)
Romantická architektura v Čechách
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_13_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceJižní Čechy Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Umisťuje regiony na mapě, ústně rekapituluje.
Sázava nad Sázavou. město Sázava leží v romantickém údolí řeky Sázavy místo je opředeno řadou legend a pověstí město leží asi 20 km jižně od Kouřimi v.
Umělecké směry 19. století
Český Brod.
GOTICKÁ ARCHITEKTURA MgA. Lukáš Psík wikimedia
VY_32_INOVACE_ZCR_ M/01 Hotelnictví Ročník: 3. 4.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Anna Csanádiová Číslo DUM:D Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Adam Neumann a Štěpán Karlovec Jihomoravský kraj.
B RNO Kateřina Konečná 5. třída. P AMÁTKY MĚSTA B RNA.
Současnou podobu dala zámku novogotická přestavba ve stylu tudorské gotiky z let , jejímž autorem byl Jiří Wingelmüller. Část barokního zdiva.
CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
DO PODĚBRAD Akademie třetího věku o.s. Totem Plzeň, obor Historie a místopis a naše první zastavení v Nymburce u domu s nevšedním a krásným reliéfem.
Zámek Trója Zámek Troja (známý též jako Trojský zámek) je barokní stavba v pražské městské části Troja. Stojí v bezprostřední blízkosti Vltavy a v jeho.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_312 _Praha Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Zámek Hluboká Webové stránky zámku
Hrady-uspořádání, vývoj, dělení
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
JOSEFOV (PRAHA) - městská čtvrť obklopená Starým Městem, pojmenovaná
Putování po českých krajích.
Gotika Bolfíková Nikola.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Romantická architektura v Čechách
Česká republika – České Budějovice
ROMANTISMUS období historizujících slohů tzv.pseudoslohy
Architektura do začátku 20. století.
Romantismus Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném
Zámek Hluboká CZ.
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Romantismus - architektura
Šablona 32 VY_32_INOVACE_04_23_Hrad Helfštýn.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ D.7.A.11_romansky_sloh_II. Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
 Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Baroko VY_32_INOVACE_46_931 Projekt.
Anotace: Klíčová slova:
KUTNÁ HORA unikátně zachované a neporušené historické jádro města s chrámem sv. Barbory je zapsáno na seznamu UNESCO od r ve středověku byla druhé.
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Autor: Mgr. Iveta Váňová
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_16_DĚJEPIS
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Transkript prezentace:

Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Milena Trojanová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ ČJS.4.Tro.53_Hluboka Datum: 21. 11. 2013 Ročník: čtvrtý Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Název: Hluboká Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/21.3489 Název projektu: UČÍME SE S RADOSTÍ Anotace: Materiál objasňuje rozdíl mezi hradem a zámkem, gotickým a novogotickým slohem   Klíčová slova: Gotika, nogotický sloh, zámek, hrad

Zámek Hluboká

Zajímavosti o Hluboké Na místě, kde dnes stojí zámek Hluboká, byl v polovině 13. století založen gotický hrad. Založil ho pravděpodobně český kníže Václav I. Krátce patřil Přemyslu Otakarovi II. Hrad byl zpočátku často dáván do zástavy. Během staletí byl hrad několikrát přestavován – barokně, romanticky, v novogotickém slohu. Poslední přestavba je v novogotickém slohu. To znamená, že zámek na pohled připomíná gotickou stavbu. Už od doby barokní vykazuje Hluboká znaky zámku. Zámky na rozdíl od hradů neslouží k obraně. Zámky sloužily k pohodlnému bydlení a k reprezentaci. Hluboká byla obývána i ve 20. století - poslední majitel zámku, JUDr. Adolf ze Schwarzenbergu, emigroval na počátku druhé sv. války v r. 1939.

Novogotická přestavba Hluboké byla inspirovaná anglickým zámkem Windsor (obr. vlevo dole).

Stavba zámku má gotické rysy – zubatý okraj věží imituje cimbuří hradů, všude jsou věžičky, arkýře, žebroví.

U zámku je překrásný park.

Zámek leží nad řekou Vltavou.

Otázky k zamyšlení Ze kterého století pochází základy zámku Hluboká? V jakém slohu je postaven anglický zámek Windsor? Jakou hlavní funkci má hrad? K čemu slouží zámek? Z čeho můžeme usoudit, že zámek Hluboká neměl obrannou funkci?

Řešení Ze 13. století. V gotickém slohu. Obrannou funkci. K pohodlnému bydlení a k reprezentaci. Nemá hradby ani jiné obranné prvky – strážní věž, padací most, není na nepřístupném místě.

Zdroj: Text upraven podle Wikipedie. Vlastní fotografie autorky http://www.rajce.net/a8992002 Foto zámku Windsor http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c5/Quadrangle.jpg/799px-Quadrangle.jpg