Novela vyhlášky č. 428/2001 Sb..

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

Operační program Životní prostředí 2007 – 2013 Prioritní osa 1
Mgr. Emílie Trakalová Novela vyhláška č. 432/2001 Sb. Milín, 30. listopadu - 2. prosince 2011.
a dalších složek životního prostředí Kvalita vody a dalších složek životního prostředí Ing. Miroslav Perný.
KANALIZACE A VODOVOD V OBCI SIBŘINA KANALIZAČNÍ PŘÍPOJKY
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Organizace a řízení výstavbových projektů v praxi
Pracovní setkání s účetními obcí Zlínského kraje Schvalování účetních závěrek Zlín, 3. října 2013 Ing. Leona Kočařová Odbor ekonomický Krajského úřadu.
FRVŠ 1400/2010/F1/a Zkušebnictví a řízení jakosti staveb Proces 8 Užívání stavby.
Dokumentace k zajištění BOZP
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
V souvislosti s množícími se snahami o stanovení dešťových kanalizací kanalizacemi pro veřejnou potřebu dle ust. § 1 odst. 4 zákona o vodovodech a kanalizacích.
Vypouštění odpadních vod do vod podzemních Mgr. Emílie Nedvědová odbor ochrany vod.
Stavební zákon a územní plánování
VODO HOSPODÁŘSKÉ A VODNÍ STAVBY  Tento obor zahrnuje veškeré stavby, které nějakým způsobem souvisejí s vodou. Voda je pro nás v běžném životě naprostou.
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
Komunální odpadní vody a kaly
Dotace obcím v oblasti vodního hospodářství z rozpočtu kraje Vysočina : 1.Fond Vysočiny - grantový program „Čistá voda 2008“ 2.Dotace na drobné vodohospodářské.
Eva Měráková, Lenka Jandová
Vodohospodářská zařízení Šumperk, a.s.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
Dešťové kanalizace a využití § 1 odst. 4 Za jakých podmínek může vodoprávní úřad stanovit, že se zákon o vodovodech a kanalizacích vztahuje i na kanalizace.
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice
Updating and maintenance of data models in ModelBuilder GIS Ostrava 2005 Dr. Ing. Jarmil Vyčítal Hydroprojekt CZ, a.s.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Plánovací proces v oblasti vodního hospodářství. (návrh novely – tzv. „EURONOVELA“) Zákon č. 254/2001Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon),
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Dokumentace k zajištění BOZP
Klikněte pro vložení textu DNY ZEMĚ 2015 Zabezpečení pitné vody Krajská hygienická stanice Jihomoravského kraje se sídlem v Brně se sídlem.
Mgr. Emílie Nedvědová odbor ochrany vod Právní předpisy v oblasti ochrany podzemních vod před znečištěním.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
zelená linka: Provozování vodohospodářské infrastruktury – Podmínky přílohy č. 6 OPŽP.
Novela zákona o vodovodech a kanalizacích Ing. Jiří Duda Ing. Vladimír Chaloupka Odbor vodovodů a kanalizací Ministerstvo zemědělství ČR VAKINFO 2012 –
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství a další aktuální témata Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím.
SP4 - RD PROVÁDĚCÍ v ARCHICADU ing. arch. Vladimíra Jínová 13 - TEXTOVÁ ČÁST.
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Olomouckého kraje (PRVKOK)
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Poskytování technické pomoci městům a obcím při provozování vodohospodářských zařízení – ČOV Ing. Zbyněk Skyba, Ing. Gabriela Pallová Severomoravské vodovody.
Tuhovčák L. , Kučera T., Sucháček T.
Ústí nad Labem 4/2009 Ing. Jaromír Vachta
Vodohospodářské aktuality
Provozování vodohospodářské infrastruktury
Schválením žádosti projekt nekončí ……
Osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy a osvědčení dopravce
Dotační program vodohospodářské infrastruktury
Možnosti dotací na řešení zásobování pitnou vodou
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Kraje Vysočina
Metodický pokyn k § 23a vodního zákona
Seminář MZe pro vodoprávní úřady Skalský Dvůr, 19. –
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Dotace Kraje Vysočina v oblasti vodního hospodářství
o vodovodech a kanalizacích
ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY (ÚAP)
Ing. Radek Hospodka MZe, Odbor dozoru a regulace vodárenství
Kanalizační Přípojky F-M
Obnova infrastruktury Vak
Finanční účetnictví RADNICE
DOPRAVA VODY K ODBĚRATELŮM
Ing. Miloslava Melounová
Finanční kontrola v příspěvkových organizacích kraje
ROČNÍ SEMINÁŘ PRO VODOPRÁVNÍ ÚŘADY SKALSKÝ DVŮR
Legislativní otázky (část 2) Mgr. Hana Nenutilová Ing. Jan Slavík, Ph
Právní aspekty domovních a malých ČOV
Pesticidy, léčiva a možnosti jejich eliminace z ŽP
Dotační program vodohospodářské infrastruktury
Základní práva a povinnosti vlastníků a provozovatelů VaK
Transkript prezentace:

Novela vyhlášky č. 428/2001 Sb.

Směrnice Rady 98/83/ES Úřední list směrnice Komise (EU) 2015/1787, kterou se mění přílohy II a III směrnice Rady 98/83/ES o jakosti vody určené pro lidskou spotřebu Směrnice požaduje zavedení tzv. Monitorovacích programů, jejichž cílem bude ověřování, že opatření zavedená za účelem kontroly rizik pro lidské zdraví fungují účinně v celém řetězci zásobování vodou, od povodí (ochranná pásma) přes místo odběru, úpravy a akumulaci po rozvod. uvedené je „minimálním základem“ legislativy pitné vody členských zemí EU

Směrnice Rady 98/83/ES Novela přílohy II Požadavky na monitorování kvality vody Monitorovací programy pro vodu určenou pro lidskou spotřebu (pitnou vodu) – zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví Posouzení rizik – vyhláška č. 252/2004 Sb. kterou se stanoví hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu a četnost a rozsah kontroly pitné vody Ukazatele a četnost – vyhláška č. 428/2001 Sb. a vyhláška č. 252/2004 Sb. Metody vzorkování a místa vzorkování - vyhláška č. 428/2001 Sb. a vyhláška č. 252/2004 Sb. Novela přílohy III Požadavky na analytické metody - vyhláška č. 252/2004 Sb

Novela vyhlášky č. 428/2001 Sb. Příloha č. 9 Technické ukazatele pro plán kontrol jakosti vod v průběhu výroby pitné vody Místa odběrů vzorků v kontrolních profilech Přítok surové vody používané k úpravě na vodu pitnou, pro vodu bez úpravy – před desinfekcí. Voda v průběhu úpravy  technologickou linkou, pokud existuje technologie úpravy. Výstup vyrobené vody z úpravny vody, výstup vyrobené vody zdravotně zabezpečené. Strategická místa distribuční sítě včetně vodojemů. Místa, kde pitná voda vytéká z kohoutků určených k odběru pro lidskou spotřebu. Tato místa se stanoví v souladu s vyhláškou č. 252/2004 Sb. Minimální rozsahy požadovaných rozborů Úplný rozbor surové vody Krácený rozbor surové vody Provozní rozbor

Novela vyhlášky č. 428/2001 Sb. § 1a předmět úpravy § 4 odst. 2 krajský úřad předává Ministerstvu zemědělství (dále jen „ministerstvo“) podle § 4 odst. 8 zákona aktualizace plánu rozvoje prostřednictvím informačního systému vodovodů a kanalizací. § 6 odst. 4 a §7 odst. 7 vodoprávní úřad předá údaje zpracované podle § 5 zákona ministerstvu prostřednictvím informačního systému vodovodů a kanalizací § 10 výkresová dokumentace vodovodu nebo kanalizace doplnění „obnova“ § 12 odst. 2 informace krajského úřadu podle § 6 odst. 10 zákona se předává ministerstvu prostřednictvím informačního systému vodovodů a kanalizací

Novela vyhlášky č. 428/2001 Sb. § 11 Provozní deník Provozní deník a provozní záznamy slouží provozovateli jako podklad pro operativní rozhodování a vlastníkovi jako doklad o způsobu provozování vodohospodářského majetku. Do provozního deníku se zaznamenávají každodenní provozní záznamy o vodovodu nebo kanalizaci nebo o jejich části, údaje o činnosti obsluhy, včetně událostí, které mohou mít vliv na provozování vodovodu nebo kanalizace, a záznamy o provedených opatřeních, která se týkají provozu vodovodu a vyplývají ze závěrů posouzení rizik podle vyhlášky o hygienických požadavcích na pitnou a teplou vodu a kontrolách pitné vody Do provozního deníku se zaznamenávají rovněž záznamy osob provádějících kontrolu provozu a odběry vzorků vody a odpadů. V provozu, kde není nutná denní obsluha, se záznamy provádí při každé kontrole nebo provozním zásahu.

Novela vyhlášky č. 428/2001 Sb. § 13 Plán financování obnovy Aktualizace plánu financování obnovy se provádí v roce následujícím po kalendářním roce, kdy došlo ke změně hodnoty majetku vlastníka podle vybraných údajů majetkové evidence o více než 10 % hodnoty majetku uvedené v plánu financování obnovy, nejdéle však do 10 let od jeho zpracování, popřípadě od jeho poslední aktualizace.   Plán financování obnovy vodovodů a kanalizací slouží k vytváření rezervy finančních prostředků na obnovu vodovodů a kanalizací. § 35b Do kalkulace cen pro vodné a stočné se zahrnují prostředky na obnovu vodovodů a kanalizací podle přílohy č. 18 k této vyhlášce řádku 8 a 16 tabulky plánu financování obnovy vodovodů a kanalizací

Novela vyhlášky č. 428/2001 Sb. Příloha č. 1 VÚME vodovodní řady – nově se vykazuje obnova a spoluvlastník Příloha č. 2 VÚME ÚV – nově se uvádějí souřadnice a spoluvlastník Příloha č. 3 VÚME kanalizační stoky - nově se vykazuje obnova a spoluvlastník Příloha č. 4 VÚME ČOV – nově se uvádí i spoluvlastník Příloha č. 5 VÚPE vodovodní řady – nově se vykazují údaje k přiváděcím řadům, nově je zde uvedena definice vody fakturované: Za vodu fakturovanou se považuje množství vody dodané resp. odvedené v daném roce, i když je fakturováno až v roce následujícím. Příloha č. 6 VÚPE ÚV – nově se uvádí souřadnice objektu Příloha č. 7 VÚPE kanalizační stoky – nově se vykazují údaje k přiváděcím stokám Příloha č. 8 VÚPE ČOV– vykazování platnosti povolení k vypouštění odpadních vod, úprava odkazů na předpisy

Novela vyhlášky č. 428/2001 Sb. Příloha č.10 Technické ukazatele pro plán kontrol míry znečištění odpadních vod – úprava v návaznosti na změnu předpisů např. NV 401/2015 nebo vyhláška č. 437/2016 Sb. o podmínkách použití upravených kalů Příloha č. 11 Žádost o povolení k provozování – doplnění o údaje spoluvlastníka Příloha č. 13 Požadavky na jakost surové vody – úprava ukazatelů a jednotek v návaznosti přílohu č. 9 a na vyhlášku č. 252/2004 Sb. Příloha č. 18 Plán financování obnovy – úprava plánu financování obnovy Příloha č. 19 Kalkulace – doplnění “prostředků obnovy“ v návaznosti na vnímání nákladů jako v penězích vyjádřené spotřeby výrobních faktorů Příloha č. 19a Obsah nákladových položek – upřesnění náplně nákladových položek Příloha č. 20 Porovnání všech položek kalkulace cen – doplnění tabulky – plnění PFO a členění nájemného

Děkuji za pozornost Ing. Věra Bogdanova Odbor vodovodů a kanalizací Tel. 221 813 036 Vera.bogdanova@mze.cz