Tématický celek: Čtenářská gramotnost

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kritický realismus v literatuře
Advertisements

CZ.1.07/1.4.00/ "Učíme se moderně" Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Dějepis – realismus, umělecký.
Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_27.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_06 Magnetické.
Česká literatura 2. poloviny 19.století PŘEHLED.  50. léta 19.století: MÁJOVCI = DRUŽINA MÁJOVÁ:  uznávali K.H. Máchu, vydali almanach= sborník Máj.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr. Brno- venkov, příspěvková organizace AUTOR: Tomanová Jana NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_05- Přídavná.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Hronková Pavlína Název : VY_52_INOVACE_11_Člověk.
Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_468.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Geometrická tělesa Matematika a její aplikace (matematika pro 2. ročník) Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Fjodor Michajlovič Dostojevskij
Tématický celek: Čtenářská gramotnost
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Mzda Autor: Pavla Lukešová.
Kritický realismus v literatuře
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Balada Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
ROSTLINY, ČÁSTI TĚLA - TEST
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
PLEMENA PSŮ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Východní Evropa - charakteristika
Literatura doby husitské
Tématický celek : ROZMANITOST V PŘÍRODĚ II .
Šablona 32 VY_32_INOVACE_14_24_Moliére
Spisovatelé a ilustrátoři
ROMANTISMUS VE SVĚTOVÉ LITERATUŘE
Jednotky délky a jejich převody
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_02_Majetek
Tématický celek: Čtenářská gramotnost
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Alois Jirásek Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
POHLAVNÍ SOUSTAVA (opakování pojmů)
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_09 Romantismus_Francie
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_02 ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /
Evropská unie Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Tématický celek: Čtenářská gramotnost
Literatura období romantismu
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Název a číslo materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
Realismus Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Střední Evropa - přehled
REALISMUS VE SVĚTOVÉ LITERATUŘE 19. STOLETÍ.
TRÁVICÍ SOUSTAVA (opakování)
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_19 Realismus Rusko
Literatura období renesance
Realismus - Rusko VY_32_INOVACE_VII-A-14.
ÚVODEM… PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ ZŘIZOVANÝCH LIBERECKÝM KRAJEM 12. prosince 2018 I Liberec.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_264_ČJ
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_17 Realismus Anglie
Řecké báje (3) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
ČR - procvičování Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Vesmír - PL Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Prysk, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor: Helena Petrůvová Název: : VY_32_INOVACE_10_PRVOUKA_RODINA.
Východní Evropa -Přehled
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_01 Čas
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova
NERVOVÁ SOUSTAVA I Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Transkript prezentace:

Tématický celek: Čtenářská gramotnost Světový realismus Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504 Č. DUMu: VY_32_INOVACE_ 49 Tématický celek: Čtenářská gramotnost Autor: Božena Fajtová Anotace: Materiál je určen k práci s interaktivní tabulí, uvádí nejvýznamnější autory a přehled jejich díla, křížovku a její řešení.

Realismus v literatuře Střídá období romantismu Hlavní úlohu hraje rozum, správné pochopení podstaty věci Hrdinové jsou obyčejní lidé, je zobrazen jejich skutečný život Děj se odehrává v současnosti

Rusko Nikolaj Vasiljevič Gogol Revizor (malý úředník je omylem pokládán za kontrolora, dostává úplatky; utíká a v dopise se přiznává; nakonec přijíždí skutečný revizor) Mrtvé duše (úředník chce podvodem zbohatnout, skupuje od různých statkářů mrtvé nevolníky) Fjodor Michajlovič Dostojevskij Zločin a trest (student zavraždí lichvářku a její sestru, zamiluje se a přizná se k činu; odsouzen k pobytu na Sibiři) Idiot (nemocný kníže se vrací do společnosti, chová se lidsky, okolí ho nechápe, odsuzuje)

Rusko Lev Nikolajevič Tolstoj Vojna a mír (zachycení období napoleonských válek, příběhy rodiny šlechtice a jeho přátel, odsouzení války a násilí) Anna Karenina (žena opouští rodinu kvůli mladému důstojníkovi, poté, co ji odmítne, spáchá sebevraždu) Anton Pavlovič Čechov Tři sestry Višňový sad

Anglie Charles Dickens Oliver Twist (chlapec z chudobince má být využit pro loupeže, zraněn, zatčen, nakonec zachráněn, stává se dědicem) Vánoční koleda (lichváři se na Štědrý den zjeví duch a varuje ho před osudem, který by ho mohl stihnout) Starožitníkův krám (starý majitel podlehl hazardu, nakonec musí před lichvářem uprchnout i se svou malou vnučkou)

Francie Honoré de Balzac Cyklus 74 románů s názvem Lidská komedie Otec Goriot (původně bohatý muž, po návštěvách dcer připraven o majetek, opuštěný a v chudobě umírá)

Amerika Jack London Bílý tesák Martin Eden Mark Twain Princ a chuďas Milionová bankovka Dobrodružství Toma Sawyera

Nejsevernější část USA Vzácný kov Stanový dílec Psovitá šelma Křížovka Nejsevernější část USA Vzácný kov Stanový dílec Psovitá šelma Nástroj dřevorubce Luštěnina Dopravní prostředek Pohon lodě Plavidlo z kmenů Vodní srážky

Nejsevernější část USA Vzácný kov Stanový dílec Psovitá šelma Řešení Nejsevernější část USA Vzácný kov Stanový dílec Psovitá šelma Nástroj dřevorubce Luštěnina Dopravní prostředek Pohon lodě Plavidlo z kmenů Vodní srážky A L J Š K Z T O C E V P I F S Á N Ě D R Í H