Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:"— Transkript prezentace:

1 Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast: Realismus ve světové literatuře Název vyučovací oblasti: Lidská komedie Ročník / obor studia: 2. ročník / Hotelnictví a turismus Vypracoval: Mgr. Jan Nedbal Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice Ověřeno: 2. pololetí školního roku 2012/2013 III/2 VY_32_INOVACE_DUM 264 Klíčová slova: Lidská komedie, H. de Balzac, Otec Goriot, Ztracené iluze, Lesk a bída kurtizán, společnost Anotace: Výkladová prezentace zabývající se cyklem Balzacových románů nazvaných Lidská komedie.

2 Lidská komedie Honoré de Balzac

3 Lidská komedie Cyklus Balzacových románů
Autor chtěl vykreslit obraz společnosti a civilizace své doby Balzac se věnuje francouzské historii od dob Velké francouzské revoluce do jeho současnosti Důkladný popis všech prostředí i různých společenských vrstev Aristokratický feudalismus x měšťanský kapitalismus Mužské x ženské charaktery Dětství x stáří Různá prostředí (církevní, politické, soudnické…)

4 Původní cíle x realita Balzac si roku 1834 načrtl celkovou vizi Lidské komedie Dílo mělo mít 3 části: Studie mravů (111 románů) Studie filozofické (27 románů) Studie analytické (5 románů) Z celkového počtu 143 knih Lidské komedie jich stihl Balzac napsat 95 a vystupuje v nich přes 2000 postav

5 Lidská komedie Jakousi ústřední trilogii tvoří tyto tři romány:
Otec Goriot Ztracené iluze Lesk a bída kurtizán Jednotlivé díly na sebe volně navazují

6 Otec Goriot (1835) Román o tragické otcovské lásce k dcerám, které jsou bezohledné a bezcharakterní Stěžejní dílo světového realismu Hl. postavy: Goriot – bohatý kupec, otec dvou dcer Anastázie a Delfina – dcery Goriota Rastignac – student práv a nejprve opatrovník Goriota Vautrin – uprchlý galejník a zločinec

7 Otec Goriot Děj románu Goriot je bývalý úspěšný obchodník, nyní žije opuštěný v penzionu. Nevděčné dcery se za něj stydí a nestýkají se s ním. O Goriota se stará student práv Rastignac, který odsuzuje cynismus obou dcer. Pod vlivem uprchlého zločince Vautrina se však mění, vzdává se původních předsevzetí a vítězí v něm ctižádost a kariérismus. Goriot umírá v chudobě, sám a opovrhován. Dílo je kritické ke společnosti, v níž není místo pro cit a poctivost. Jakýkoliv cit je považován za slabost.

8 Ztracené iluze (1837 – 1843) Román o 3 částech Děj románu:
Příběh sleduje vzestup a pád Luciena Rubempré, nadaného venkovského básníka, jenž se snaží s pomocí své bohaté milenky proniknout mezi umělecké kruhy v Paříži. Zprvu celkem slušný člověk však podléhá morálnímu rozkladu. Dostává se do zkorumpovaného světa novinářů, padne do léčky svých nepřátel a přichází o vše. Lucienova morální protiváha je jeho přítel David Séchard, jenž žije poctivě. Kvůli Lucienovi také přichází o vše.

9 Ztracené iluze (1837 – 1843) Lucienovi dochází jeho vina, seznamuje se se záhadným kanovníkem Herrerou, což není nikdo jiný než uprchlý trestanec Vautrin, a za slib poslušnosti získává peníze, jež pomáhají Davidovi nejen z vězení, ale k rozvoji jeho tiskárny. Román vyniká věrným vylíčením ze života odpozo-rovaných charakterů, realistickým až mikroskopicky nemilosrdným pohledem do zákulisí intrik francouz-ské společnosti.

10 Ztracené iluze – obrázek z titulní strany (obr. 1)

11 Lesk a bída kurtizán (1838 – 1847)
Tetralogie přibližující propojení pařížského podsvětí se světem bankéřů Hl. postava opět Lucien, hrdina předchozího románu, ale v závěru díla ukončuje svůj život sebevraždou Ostrá kritika francouzské buržoazie

12 Zdroje obrázků: Obr

13 Zdroje: Havlíčková, I. a kolektiv: Odmaturuj z literatury 2. Brno, Didaktis 2004. Prokop, V.: Literatura 19. a počátku 20. století (od romantiků po buřiče). Sokolov, O. K.-Soft Sokolov 2000. Lehár, J.: Česká literatura do počátku k dnešku. Praha, Nakladatelství Lidové noviny 2008. Bauer, A.: Literatura na dlani – Přehled světové a české lit. Olomouc, Rubico 2001. Sochorová, M.: Literatura v kostce. Havlíčkův Brod, Fragment 1996.


Stáhnout ppt "Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:"

Podobné prezentace


Reklamy Google