Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Alois Jirásek Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504 Č.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Alois Jirásek Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504 Č."— Transkript prezentace:

1 Alois Jirásek Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_ 56 Tématický celek: Čtenářská gramotnost Autor: Božena Fajtová Anotace: Materiál je určen k práci s interaktivní tabulí, obsahuje životopis autora, přehled jeho tvorby, kvíz a jeho řešení.

2 Alois Jirásek 1851 v Hronově
Pochází ze starého selského rodu, otec (původně tkadlec) provozoval pekařství a velmi se zadlužil, nakonec přišel o nemovitost. Vystudoval gymnázium, chtěl vstoupit na akademii výtvarných umění, z existenčních důvodů ale vystudoval historii. Působil jako středoškolský profesor v Litomyšli (zde se oženil), později v Praze. S rodinou žil skromně a v ústraní. Jako jeden z prvních podepsal Manifest českých spisovatelů (požadavek samostatného státu). Po roku 1918 onemocněl a dožil v ústraní.  Pohřben v Hronově.

3 Drobné prózy Z Čech až na konec světa (popis cesty poselstva Jiřího z Poděbrad) Filozofská historie (život mládeže v Litomyšli v revolučním roce 1848) Staré pověsti české (přepracovány nejznámější národní a místní pověsti)

4 Romány Psohlavci (příběh vzpoury Chodů)
Temno (doba pobělohorská, násilná rekatolizace) Mezi proudy (počátky husitského hnutí, spory krále Václava IV. se šlechtou a duchovenstvem; trilogie)

5 Romány Proti všem (vznik Tábora, křížová výprava, bitva na Vítkově, rozštěpení hnutí – sekta adamitů; trilogie) F. L. Věk (období národního obrození, historická postava (Hek) prožívá josefínskou dobu, zrušení jezuitského řádu, místo herce se stane kupcem, prožívá vlastní existenční těžkosti, setkává se s řadou historických osobností, naděje a radost ze zavedení češtiny do škol a úřadů; pentalogie)

6 Divadelní hry Dramata z období husitského Jan Žižka Jan Hus Jan Roháč
Pohádková hra Lucerna (báchorka, povinnost venkovanů vůči feudálům)

7 Vytvořte dvojice hrdinů a přiřaďte je ke správnému dílu.
Laminger Vavřena Makovec mlynář Libuše V. Thám Filozofská historie Temno Psohlavci Staré pověsti české F. L. Věk Lucerna Helenka Kozina Špína kněžna Dalibor V.Kramérius

8 Řešení. Laminger Vavřena Makovec mlynář Libuše V. Thám Filozofská historie Temno Psohlavci Staré pověsti české F. L. Věk Lucerna Helenka Kozina Špína kněžna Dalibor V.Kramérius


Stáhnout ppt "Alois Jirásek Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504 Č."

Podobné prezentace


Reklamy Google