Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:"— Transkript prezentace:

1 Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast: Realismus ve světové literatuře Název vyučovací oblasti: Rozbor díla od Charlese Dickense Oliver Twist Ročník / obor studia: 2. ročník / Hotelnictví a turismus Vypracoval: Mgr. Jan Nedbal Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice Ověřeno: 1. pololetí školního roku 2012/2013 III/2 VY_32_INOVACE_DUM 269 Klíčová slova: Oliver Twist, Ch. Dickens, kritika, chudoba, sirotek Anotace: Výkladová prezentace zabývající se Oliverem Twistem od Charelese Dickense.

2 Oliver Twist Charles Dickens

3 Oliver Twist (1838) Jeden z prvních románů se sociální tématikou
Dílo raného období realismu Román o lidských charakterech, povětšinou u lidí z okraje společnosti Syrové zobrazení bídy a zločinnosti Kritika společnosti V protikladu je sentimentální idealizace smyslu pro lidskou laskavost a důstojnost

4 První stránky (Obr. 1)

5 Obsah Osiřelý chlapec, jenž je vychováván v chudobinci, protože mu zemřela matka, musí snášet útrapy, křivdy, ústrky, bezpráví a hlad. Po útěku do Londýna se shodou náhod Oliver dostává do zločinecké party, již vede starý a prohnaný Žid Fagin. Při jedné ze zločineckých výprav je zadržen nevinný Oliver. Před odsouzením jej zachraňuje ušlechtilý pan Brownlow, ale bývalá zlodějská banda O. opět unáší. Důležitou postavou ve zlodějské partě je Ferina Lišák, člověk, který učí O. zlodějským dovednostem.

6 Na jedné z dalších zlodějských výprav je Oliver zraněn a ujímá se ho Róza, schovanka paní Maylievové. Posléze se zjišťuje, že Oliver je s Rózou příbuzný. O odhalení skutečného původu se zasloužila Nancy, někdejší společnice lupiče Billa, ale toto zjištění je vykoupeno její smrtí, když ji zavraždí právě její bývalý druh. Do celého komplikovaného případu je zapleten i obecní slouha Bumble, který je nakonec spravedlivě odsouzen a dožívá v chudobinci, jemuž kdysi krutě vládl. Vrah Nancy umírá na útěku, popraven je i vůdce bandy Fagin Oliver se stává adoptivním synem a dědicem laskavého Brownlowa.

7 Ukázky ilustrací z prvního vydání
Obr. 2

8 Pan Bumle Obr. 3

9 Fagin Obr. 4

10 Zajímavosti Román byl mnohokrát zfilmován
Naposledy v roce 2005 režisérem Romanem Polanskim Nejkvalitnější a nejslavnější je verze z roku 1948, zpracovaná režisérem Davidem Leanem Obr. 5

11 Zdroje Havlíčková, I. a kolektiv: Odmaturuj z literatury 2. Brno, Didaktis 2004. Prokop, V.: Literatura 19. a počátku 20. století (od romantiků po buřiče). Sokolov, O. K.-Soft Sokolov 2000. Lehár, J.: Česká literatura do počátku k dnešku. Praha, Nakladatelství Lidové noviny 2008. Bauer, A.: Literatura na dlani – Přehled světové a české lit. Olomouc, Rubico 2001. Sochorová, M.: Literatura v kostce. Havlíčkův Brod, Fragment 1996.

12 Zdroje obrázků Obr Obr Obr Obr Obr


Stáhnout ppt "Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:"

Podobné prezentace


Reklamy Google