Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kritický realismus v literatuře

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kritický realismus v literatuře"— Transkript prezentace:

1 Kritický realismus v literatuře
19. Století 9. třídy

2 Úvod do doby nastupuje 20. - 30. letech 19. st. (u nás nejpozději)
Rozvoj kapitalismu, Darwinovy teorie, Filosofie positivismu (A. Comte), sociologie témata → zobrazují skutečný život, průměrný i podprůměrný, neštítí se odsunutých lidí (zloději, vrazi, prostitutky, ...) determinovanost - předurčenost k tomu jak budeme žít, kam se narodíme. člověk je produkt přírody, doby, dědičnosti, prostředí, ... → nemůže se z toho vymanit, ale má vlastní aktivitu, která mu umožňuje s tím něco udělat.

3 Kritický realismu 2. pol. 19. st
do centra pozornosti společenského člověka v jeho konkrétní podobě a souvislostech. Autoři kritického realismu úmyslně zobrazovali realistickou skutečnost plnou sociálních konfliktů, pozorovali člověka i jeho vztahy k okolí a rozebírali poměry ve společnosti.

4 Znaky realismu Literatura= analýza soudobé společnosti.
Postavy zastupují = skupinu lidí, pro které jsou charakteristické určité vlastnosti. Charakter hl. hrdiny je netypický a v průběhu děje se značně proměňuje (typizace) Vypravěč stojí nad příběhem (výjimečně ich forma) Autor svým způsobem vyprávění vždy někomu straní.

5 Realismus ve světě Francie
Ve francouzské literatuře se rozvíjí kritický realismus v těsné blízkosti s romantismem. HONORÉ DE BALZAC snažil zachytit mravy doby, ve které o všech morálních, lidských, rodinných i společenských hodnotách počaly rozhodovat peníze. Díla: Otec Goriot, Ztracené iluze, Lesk a bída kurtizán

6 Evženie Grandetová Honoré de Balzac
Hamižný Felix Grandet se svou vychytralostí a skrblictvím domůže velkého jmění, → s rostoucí hamižností se otupuje jeho vztah k lidem i k vlastní rodině, k smrti uštve svou manželku, surově týrá dceru Evženii. 23letá Evženie se zamiluje do svého chudého bratrance Karla, který přichází do jejich rodiny po sebevraždě svého otce. Otec Evženie pošle Karla po určité době za obchodem do Indie a Evženie po vzájemném slibu lásky mu věnuje své úspory → po sedmi letech se zbohatlý Karel vrací, zapomene na Evženii a ožení se s bohatou aristokratkou. Evženie se po smrti rodičů stává dědičkou velkého jmění a jednou z nejbohatších žen Francie, ale po citovém se provdá se za stárnoucího soudce Cruchota, kterého však nemiluje a po jeho smrti se věnuje dobročinnosti.

7 Francouzský realismus, naturalismus
Gustave Flaubert – kritik měšťácké společnosti, mistr v zobrazení lidských vášní a citových vztahů. Dílo: Paní Bovaryová Naturalismus: Guy de Maupassant, Emile ZOLA Dovádějí do krajnosti prvky realismu Vyžívají se v popisech hnusu, bolesti – pitvají společnost i lidi v ní.

8 Anglický realismus Charles Dickens – David Copperfield, Oliver Twist, Malá Dorritka Ve svém díle se často zabývá příběhy nešťastných dětí bez domova, s láskou sleduje jejich osudy a příběhy koncipuje na základě vlastních zkušeností.

9 Ruský realismus Nikolaj Vaseljevič Gogol: Revizor, Mrtvé duše
Lev Nikolajevič Tolstoj: Vojna a mír, Anna Karenina Fjodor Michalovič Dostojevský: Zločin a trest, Bratři Karamazovi Anton Pavlov Čechov: Racek, Višňový sad


Stáhnout ppt "Kritický realismus v literatuře"

Podobné prezentace


Reklamy Google