Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NERVOVÁ SOUSTAVA I Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NERVOVÁ SOUSTAVA I Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504."— Transkript prezentace:

1 NERVOVÁ SOUSTAVA I Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_557 Tématický celek: Biologie člověka Autor: Zuzana Šutariková Anotace: Materiál je určen pro práci s interaktivní tabulí. Slouží k probírání učiva Nervová soustava se zaměřením na její stavbu a funkce. Text v prezentaci je animovaný a lze jej využít jako stručný zápis do sešitu. Materiál obsahuje obrázky a hypertextové internetové odkazy na animace k větší názornosti a zpestření výuky.

2 NERVOVÁ SOUSTAVA (1. část)

3 NERVOVÁ SOUSTAVA FUNKCE: → myšlení → řeč → uvědomování si sebe samého
řídí činnost všech orgánů prostřednictvím smyslových orgánů přijímá informace z okolí a reaguje na ně dále funkce mozku → paměť → myšlení → řeč → uvědomování si sebe samého

4 STAVBA: CNS (centrální nervová soustava): mozek + mícha
2) obvodové nervy

5 základem je nervová buňka = NEURON
DENDRIT (KRÁTKÝ VÝBĚŽEK) AXONÁLNÍ ZAKONČENÍ RANVIERŮV ZÁŘEZ TĚLO NEURONU SCHWANNOVA BUŇKA S MYELINOVOU POCHVOU AXON (NEURIT – DLOUHÝ VÝBĚŽEK) JÁDRO

6 neurony se svými výběžky propojují v složité nervové dráhy, po nich se šíří vzruchy – až 130 m/s

7 internetový odkaz na animaci NEURONU I internetový odkaz na animaci NEURONU II

8 Citace (volné dílo) QUASAR, Jarosz. Neuron Hand-tuned.svg [online]. 23. srpna :20. [cit ]. Dostupný z WWW: < (volné dílo) (volné dílo)


Stáhnout ppt "NERVOVÁ SOUSTAVA I Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504."

Podobné prezentace


Reklamy Google