Kypřící prostředky P. Pechová, 2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Advertisements

VÝROBKY Z OBILOVIN Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: výrobky, obiloviny, mlýnské, mouka, kroupy, vločky.
Pekařská výroba  Výroba chleba  Výroba běžného pečiva  Výroba jemného pečiva.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_541 Spotřeba potravin a výroba mouky 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Identifikátor materiálu: ICT Předmět - Téma sady Technologická praxe Běžné pečivo Téma materiálu Výroba pizza pečiva Autor Hana Nykodymová Anotace.
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
Ch_057_Kvašení Ch_057_Přírodní látky_Kvašení Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma:Vylučovací soustava – ledviny. Možnost využití: interaktivní tabule.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_12_Vzduch Šablona číslo : XVISada číslo: 1Pořadové číslo DUM: 12 Autor: Mgr.Lenka Dědečková.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruh Polévky a přílohy.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_11_Vlastnosti a použití hydroxidů Autor Melicharová.
Fotosyntéza. Fotosyntéza je složitý proces probíhající v několika stupních v zelených částech rostlin. Účinkem světla za přítomnosti zeleného barviva.
Trvanlivé pečivo  Sušenky  Oplatky  Perníky  Trvanlivé pečivo ze šlehaných hmot  Suchary, preclíky, tyčinky.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablonyVY_32_INOVACE.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Jana Vašinová Název šablonyVY_32_INOVACE CUT Název.
ZÁKLADNÍ PROJEVY ŽIVÝCH ORGANISMŮ Zpracovala : Mgr. Jana Richterová ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR 1 Přírodopis 6. třída.
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Živá příroda – houby Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Pekařské a cukrářské výrobky a těsta
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Sójové a kokosové cukrovinky 1
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vlastnosti plynů.
Úprava výrobků před pečením 1
Alkyny.
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E – Př4 – potravní vazby
Půda – minerální látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
VY_32_INOVACE_Salamonova_ Cukrové Polevy
Cukry – přírodní sladidla
Složení potravin Ing. Petra Pechová, 2012.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Sacharóza – výroba cukru
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
VY_32_INOVACE_ , upravené tuky Ing. Blanka Kožíšková
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
EU_32_sada 2_08_PV_Podnebí, podnebné pásy_Duch
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vitamíny rozpustné ve vodě
Šlehání a tření vháníme do potraviny vzduch
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Příprava perníkového těsta
Vlastnosti plynů.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Pekařské a cukrářské výrobky a těsta
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
VY_52_INOVACE_26_Jednobuněčné organizmy- rostliny- učební text
Kyslík - Oxygenium PSP IV.A skupina  6 valenčních elektronů
Získávání energie pro život
VY_32_INOVACE_ZE6-06 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Transkript prezentace:

Kypřící prostředky P. Pechová, 2012

Přidáváme do těsta, aby se zvýšila pórovitost, objem, křehkost a stravitelnost Vzduch, kvas, uhličitan amonný, bikarbonát, prášek do pečiva, prášek do perníku, alkohol, voda Význam a druhy

Do těsta se dostává našlehanými bílky, krájenou žemlí (knedlíky) Vzduch

Droždí (kvasnice) vyrábí se z melasy houby, které se rychle množí obsahují látku (ferment), který mění škrob na cukr. Kvasnice dále rozkládají tento cukr na lihové páry, kysličník uhličitý a ostatní plyny, ty se teplem roztahují a těsto zvedají (kypří). těsto kyne při 30 – 40 °C, při vyšší teplotě odumírají Droždí (kvasnice)

zbytek těsta od posledního pečení chleba Kvas

Cukrářské droždí – rozkládají se na oxid uhličitý a čpavek – teplem se uvolňují a roztahuje těsto Uhličitan amonný

Bikarbonát jedlá soda – dáváme jí malé množství (jinak kazí chuť) do perníků, jemného pečiva Bikarbonát

prášek do pečiva + perníkové koření Obsahuje bikarbonát a další látky, které sodu neutralizují Vždy smícháme s moukou, s tekutinou až před pečením, aby oxid uhličitý neunikal do vzduchu před pečením prášek do pečiva + perníkové koření = prášek do perníku Prášek do pečiva

do třených a některých kynutých těst těsto kypří lihové páry Alkohol

Voda voda se mění na páru, ta těsto kypří sodová voda (uniká CO2 uniká během pečení) Voda

Z těsta uniká CO2 alkoholové a vodní páry , ty tvoří v těstě póry na povrchu těsta se vysuší škrob a vzniká kůrka Cukr se mění na karamel – kůrka hnědne Teplem se bílkoviny a cukry částečně rozkládají a uvolňují se vonné a chuťové látky Pečením se zlepšuje chuť a stravitelnost pečiva Změny při pečení těsta

Najděte na internetových stránkách výhody a nevýhody jednotlivých kypřících prostředků, pro koho jsou vhodné a pro koho jsou nevhodné. Úkol:

ŠEBELOVÁ, Marie. potraviny a výživa ŠEBELOVÁ, Marie. potraviny a výživa. Praha: parta, 2002, ISBN 80-7320-010-4. www.office.microsoft.com Použité zdroje: