VÝBOR REGIONŮ COMITÉ DES RÉGIONS 101, RUE BELLIARD B-1040 BRUXELLES

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OB 21 OBN POSTAVENÍ ČR VE SVĚTĚ. ČR Postavení ČR ve světě ● Zkuste se zamyslet, jaké má ČR postavení ve světě a do jakých světových organizací patří.
Advertisements

Přechod na nový systém akreditací JIŘÍ SMRČKA TAJEMNÍK AKREDITAČNÍ KOMISE.
Strategie celoživotního učení ČR Konference SVES 13. října 2010, Praha Jitka Krmíčková.
Družstvo, státní podnik, konsorcium. Obsah výkladu 1.Družstvo 2.Státní podnik 3.Otázky a úkoly.
OCHRANA SPOTŘEBITELE V PRÁVU EU ČÁST 2 VŠFS Praha 2016.
EVROPSKÁ UNIE MAREK PARVONIČ. HISTORIE ZÁKLADY PODNĚTY Zabránit opakování tragédie dvou světových válek Zajištění evropského míru Revitalizace Evropy.
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému správy státu Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Spolupráce podniků s vysokými školami. Kolaboratorní výzkum Účinná spolupráce Smlouva o využití podpory Smluvní výzkum Úvod ČVUT – odbor rozvoje2.
Regionální management II prof. Ing. Magdalena Hrabánková, CSc., prof. h. c.
Mgr. Kamila Klemešová Cvičení č. 7.  Zakládající státy =  70. roky =  80. roky =  90. roky =  2004 =  2007 =  2013 =
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Představení společnosti ERGO pojišťovna, a.s.. 2 ERGO Austria International AG ERGO Austria Česko Slo vensko Maďarsko Chorvatsko Slo vinsko Rum unsko.
Systém zdaňování korporací jako determinanta daňového ráje Prof. JUDr. Ing. Igor Kotlán, Ph.D. et Ph.D. Daňové soustavy vybraných zemí EU a USA Katedra.
Regionální politika EU v období Mgr. Oldřich Hájek.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_02-19 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:
Evropský sociální fond 1 Jiří Švarc Evropská Komise Generální ředitelství pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti Oddělení pro Českou republiku,
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ZKUŠENOSTI S PODPOROU ESF VE VELKÉ BRITÁNII.
EVROPSKÁ UNIE.
OECD: Výše daní: nejnižší daně jsou v Chile
Mise BLOM Návrhy efektivního prosazování v záležitostech nad provinčního zájmu Soudržnost a spolupráce v prosazování Prosazovatelná nařízení Společné stanovování.
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem EDUCA 2011 MY JOBS Porada ředitelů Liberec
Pojem přeměna obchodní společnosti
EVROPSKÁ UNIE Mapa Evropské unie po posledním rozšíření v roce 2007
EVROPSKÁ UNIE – VZNIK A VÝVOJ
Josef Středula, předseda ČMKOS
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Jak ulehčit mladým rodičům – denní péče o děti z pohledu zaměstnavatelů a rodičovských iniciativ Rosa Hochschwarzer Zemské sdružení.
Obyvatelstvo Evropy Počet obyvatel – asi 731 mil. (2009)
Historie EU.
Společné a koordinované politiky EU
Sociální politika v EU. Charakteristika a vývoj sociální politiky EU
Mezinárodní právo a jeho vliv
Světová a národní gastronomie
AKADEMICKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA a možnosti studia v zahraničí
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Vybrané problémy mezinárodních organizací
Historické milníky EU Monika Matysová.
Orgány EU.
Náměty pro činnost Národního fóra
Porada vedoucích Úřadů územního plánovaní
Informační a komunikační technologie Informatika Operační systémy
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Evropská územní spolupráce
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Váňová Stanislava, Mikeladzová Jana
NATO.
Evropská unie Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Evropský rok výchovy prostřednictvím sportu – EYES 2004
Hlavní města Evropy VY_32_INOVACE_Ze
Název projektu: Moderní škola
Právní dějiny na území Slovenska Ladislav Vojáček
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
EVROPSKÁ UNIE Hlavní orgány (11)
EVROPSKÁ UNIE Hlavní orgány (11)
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
MAP II. MAP Praha 12 pokračuje
EVROPSKÁ INTEGRACE.
„Index vnímání korupce 2016“
Politická geografie Evropská integrace Instituce, politiky EU
EVROPSKÁ UNIE.
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Vlastivěda, Evropská unie Autor: Mgr. Marta Samlerová.
SPRÁVNÍ PRÁVO.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Rada EU.
Transkript prezentace:

VÝBOR REGIONŮ COMITÉ DES RÉGIONS 101, RUE BELLIARD B-1040 BRUXELLES http://www.cor.eu.int

OBSAH CESTA K VÝBORU REGIONŮ ČLENOVÉ VÝBORU REGIONŮ

CESTA K VÝBORU REGIONŮ (CoR) 1975 – ZAVEDENÍ REGIONÁLNÍ POLITIKY - VYTVOŘENÍ EVROPSKÉHO FONDU REGIONÁLNÍHO ROZVOJE (European Regional Development Fund, ERDF) 1979 - PRVNÍ REFORMA ERDF 1985 - JEDNOTNÝ EVROPSKÝ AKT. JEA, článek 23: K podpoře celkového harmonického vývoje Společenství rozvíjí a uskutečňuje aktivity vedoucí k posilování své ekonomické a sociální soudržnosti. Společenství se zaměřuje zvláště na zmenšování nerovnoměrností mezi různými regiony a zaostalosti regionů, jímž se dostává nejmenší podpory. 1988 - KONZULTATIVNÍ RADA MÍSTNÍCH A REGIONÁLNÍCH VLÁD ES 1990 - mezivládní konference 1992 - založení VÝBORU REGIONŮ (Maastrichtská smlouva) 1994 - zahájení činnosti VÝBORU REGIONŮ

VÝBOR REGIONŮ MÁ 317 ČLENŮ KAŽDÉ DVA ROKY VOLÍ ČLENOVÉ CoR ZE SVÝCH ŘAD PŘEDSEDU, MÍSTOPŘEDSEDU A 36 ČLENŮ BYRA SOUČASNÝM PŘEDSEDOU JE PETER STRAUB (NĚMECKO) BYL VYTVOŘEN MAASTRICHTSKOU SMLOUVOU (1992), SVOU ČINNOST ZAHÁJIL V BŘEZNU 1994 JAKO PORADNÍ FÓRUM ZÁSTUPCŮ OBLASTNÍCH A MÍSTNÍCH ORGÁNŮ PRO OSTATNÍ ROZHODOVACÍ A VÝKONNÉ ORGÁNY ES EXISTENCE CoR BY MĚLA NAPOMOCI CO NEJLEPŠÍMU VYUŽÍVÁNÍ PRINCIPU SUBSIDIARITY

ČLENOVÉ CoR VYKONÁVAJÍ SVOJI FUNKCI ZCELA NEZÁVISLE VÝBOR REGIONŮ ČLENOVÉ CoR VYKONÁVAJÍ SVOJI FUNKCI ZCELA NEZÁVISLE JEDNAJÍ V OBECNÉM ZÁJMU SPOLEČENSTVÍ, NEPODLÉHAJÍ NÁRODNÍM INSTRUKCÍM CoR VYDÁVÁ NA ŽÁDOST RADY NEBO KOMISE OBLIGATORNÍ STANOVISKA O STANOVISKO JEJ MŮŽE POŽÁDAT I EVROPSKÝ PARLAMENT PLENÁRNÍ ZASEDÁNÍ SE KONÁ NEJMÉNĚ 5x ROČNĚ Rada nebo Komise mohou s Výborem konzultovat kdykoli to uznají za vhodné. V případech, které stanoví Smlouva o EU, jsou tímto postupem dokonce povinny, jedná se např. o oblasti ekonomické a sociální soudržnosti, ochrany veřejného zdraví, školství a mládeže, kultury, transevropských sítí, telekomunikací a sítí energetické infrastruktury. Ze své iniciativy může VR vydávat stanoviska kdykoli to považuje za vhodné. Právě tohoto se VR chytil a ukázalo se, že rozsah otázek, ke kterým se chtějí místní a regionální politikové vyjadřovat je mnohem větší než se čekalo. Dnes se např. VR zabývá otázkou evropské ústavy a vládnutí, neboť tyto otázky jsou důležité jak pro vnitrostátní tak i evropské postavení regionů

ORGANIZAČNÍ STRUKTURA GENERÁLNÍHO SEKRETARIÁTU

ČLENOVÉ VÝBORU REGIONŮ SOUČASNÝ POČET ČLENŮ: FRANCIE, ITÁLIE, NĚMECKO, VELKÁ BRITÁNIE 24 ČLENŮ ŠPANĚLSKO, POLSKO 21 ČLENŮ BELGIE, NIZOZEMÍ, PORTUGALSKO, ŘECKO, ČR 12 ČLENŮ RAKOUSKO, ŠVÉDSKO, MAĎARSKO 12 ČLENŮ DÁNSKO, FINSKO, IRSKO, LITVA, SLOVENSKO 9 ČLENŮ ESTONSKO, LOTYŠSKO, SLOVINSKO 7 ČLENŮ LUCEMBURSKO, KYPR 6 ČLENŮ MALTA 5 ČLENŮ CELKEM 317 ČLENŮ

STRUKTURA VÝBORU REGIONŮ ŠEST ODBORNÝCH KOMISÍ: COTER – KOMISE PRO TERITORIÁLNÍ POLITIKU SOUDRŽNOSTI ECOS – KOMISE PRO HOSPODÁŘSKOU A SOCIÁLNÍ POLITIKU DEVE – KOMISE PRO UDRŽITELNÝ ROZVOJ EDUC – KOMISE PRO KULTURU A VZDĚLÁNÍ CONST – KOMISE PRO ÚSTAVNÍ ZÁLEŽITOSTI A EVROPSKOU SPRÁVU RELEX – KOMISE PRO VNĚJŠÍ VZTAHY

POLITICKÉ SKUPINY VE VÝBORU REGIONŮ Evropská strana lidová (EPP) Evropská socialistická strana (PES) Evropská liberální, demokratická a reformní strana (ELDR) Unie za Evropu národů (UEN/EA)

TŘI HLAVNÍ PRINCIPY ČINNOSTI CoR SUBSIDIARITA SBLIŽOVÁNÍ PARTNERSTVÍ

PRIORITY PŘEDSEDNICTVÍ VÝBORU REGIONŮ 2004-2006 ROZŠIŘOVÁNÍ EVROPSKÁ ÚSTAVA SPOLUPRÁCE MEZI INSTITUCEMI A SPOLUPRÁCE MEZI REGIONY INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ POLITIKA STRUKTURÁLNÍ A KOHEZNÍ POLITIKA ADMINISTRATIVNÍ REFORMA

VÝBOR REGIONŮ A SMLOUVA O ÚSTAVĚ PRO EVROPU HLAVA IV, KAPITOLA II, ČLÁNEK I-32 HLAVA VI, KAP I, ODDÍL 2, PODODDÍL 1 HLAVA VI, KAP I, ODDÍL 1, PODODDÍL 5, ČLÁNEK III-365 ODSTAVEC 3: Soudní dvůr Evropské unie má za podmínek uvedených v odstavcích 1 a 2 pravomoc rozhodovat o žalobách podaných Účetním dvorem, Evropskou centrální bankou a Výborem regionů k ochraně jejich výsadních práv. PROTOKOL O POUŽÍVÁNÍ ZÁSAD SUBSIDIARITY A PROPORCIONALITY, ČLÁNEK 8: Soudní dvůr Evropské unie má pravomoc rozhodovat o žalobách týkajících se porušení zásady subsidiarity některým evropským legislativním aktem (…). Takové žaloby může podávat rovněž Výbor regionů v případě evropských legislativních aktů, pro jejichž přijetí Ústava stanoví, že má být konzultován.

http://www.cor.eu.int