Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Integrovaný plán rozvoje města Český Těšín „Revitalizace významně postižené městské části SVIBICE“ DOBRÝ DEN!
Advertisements

Nejčastější pochybení při administraci Monitorovacích zpráv se žádostí o platbu, monitorovacích hlášení a monitorovacích zpráv o zajištění udržitelnosti.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013 Litovel
MONITOROVACÍ ZPRÁVY v OP VK Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, 20. a 21. dubna 2009.
Přehled realizovaných plateb a opatření k urychlení proplácení projektů financovaných z ROP Střední Morava 2. září 2009 Olomouc 8. září 2009 Zlín Výroční.
Integrovaný operační program – Administrace projektové žádosti a nejčastější chyby v projektových žádostech Ing. Lucie Vopěnková.
Aktuální informace o Regionálním operačním programu regionu soudržnosti Střední Morava Ing. Zdeněk Bogoč Úřad Regionální rady.
Přílohy související s podáním a realizací dotace z PRV Lipová, „Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských.
Nejčastější pochybení při administraci monitorovacích zpráv se žádostí o platbu, monitorovacích hlášení a monitorovacích zpráv o zajištění udržitelnosti.
Pro MAS projekty (období 2007 – 2013) Státní zemědělský intervenční fond, Ministerstvo zemědělství.
1 1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
SEMINÁŘ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM JIHOVÝCHOD Duben 2009 Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti.
Program švýcarsko – české spolupráce Fond na přípravu projektů Ministerstvo financí - Národní koordinační jednotka (NKJ)
IPRM Náchoda – problémová zóna u nemocnice Jednání Pracovní skupiny
Centrum pro regionální rozvoj ČR
Seminář pro žadatele o finanční podporu z OP VK 2007 – 2013 FINANČNÍ ČÁST.
CRR ČR pobočka Olomouc 1 pobočka CRR ČR pro NUTS II Střední Morava se sídlem v Olomouci Centrum pro regionální.
Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004 – 2006 ŽÁDOST O PODPORU Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Závěrečná monitorovací zpráva a její zpracování v Benefitu.
ROP: FINANCE PRO VÁŠ INVESTIČNÍ ZÁMĚR Výroční konference Regionálního operačního programu Střední Morava Olomouc, 2. září 2009.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA ČR Obecná část Pravidel – změny oproti Pravidlům období
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Struktura dokumentace a její účel (rizika) Ing. Zdeněk Bogoč.
1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Administrace projektu (finanční část) Pracovní workshop pro příjemce – 2. výzva PO 1, 2. GG
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
Porušení podmínek ROP Střední Morava. OBSAH PREZENTACE I.Obecný postup při porušení II.Porušení podmínek PŘED proplacením, finanční korekce (krácení způsobilých.
Příprava Smlouvy o poskytnutí dotace, podmínky uzavření Smlouvy o poskytnutí dotace, včetně povinných dokumentů Olomouc Zlín 15.
Seminář k „Výzvě na technologická centra a elektronické spisové služby“ Oblast podpory: 2.1 Zavádění ICT v územní.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
Monitorovací indikátory v době udržitelnosti ROP Střední Morava.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Seminář pro žadatele v rámci Výzvy č. 2/ /11/2010 Ing. Iva Cahelová Ing. Kateřina Gřondilová Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Prioritní osa 3 – Udržitelné využívání.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Prioritní osa 3 – Udržitelné využívání.
Program rozvoje venkova ČR na období NEJČASTĚJŠÍ CHYBY ŽADATELŮ O DOTACE 11. října 2016 od 8:00 – 31. října 2016 do 13:00.
Monitorovací indikátory v době udržitelnosti projektu ROP Střední Morava.
Lenka Kšanová (Praha, duben 2016) Výzva dodatkových aktivit- finanční část.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Olomouc Zlín Podmínky pro dopracování projektu – 2.etapa (problémy,
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Kroměříž Podmínky pro dopracování projektu 2., 3., 4. etapa (problémy, rizika,
1 TATO PREZENTACE JE FINANCOVÁNA EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Operační program Vzdělávání.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Přerov Podmínky pro dopracování projektu (problémy, rizika)
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Dopracování projektu etapa změny, hlavní problémy, rizika Kroměříž
Program rozvoje venkova Administrace Žádosti o dotaci 1. kolo příjmu žádostí
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Struktura dokumentace a její účel (rizika) Specifikace administrace ROP Střední Morava na.
Centrum pro regionální rozvoj ČR Vinohradská 46, Praha 2 | tel.: | fax: | | Příprava.
Seminář pro žadatele k 5. výzvě IROP „ VYSOCE SPECIALIZOVANÁ PÉČE V OBLASTECH ONKOGYNEKOLOGIE A PERINATOLOGIE " Ing. Oldřich Hnátek Zadávání a kontrola.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Monitorovací zprávy projektů realizovaných v OP LZZ z hlediska obsahu Seminář pro příjemce.
Schválením žádosti projekt nekončí
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost OBECNÉ INFORMACE (seminář pro žadatele – 2. výzva, 2. GG PO 1)
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Příprava Smlouvy o poskytnutí dotace, podmínky uzavření Smlouvy o poskytnutí dotace, včetně povinných dokumentů Jeseník Olomouc.
Schválením žádosti projekt nekončí
Druhy kontrol projektu:
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Seminář pro příjemce podpory z OP VK
Výzvy k předkládání žádostí o podporu MAS Podhorácko - IROP
Fond malých projektů Interreg V-A SK - CZ Realizace malého projektu Zdeněk Mikel Ostrava
Ověření a udržitelnost malého projektu
Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9
Seminář pro žadatele SOCIÁLNÍ BYDLENÍ
Oblasti, kterým je nutné věnovat zvýšenou péči ŘÁDNÉ PLNĚNÍ POVINNOSTÍ
Regenerace sídlišť Regenerace sídlišť Úprava veřejných prostranství
Výzva dodatkových aktivit- finanční část
Transkript prezentace:

Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Dopracování projektu 3. etapa- hlavní problémy, rizika 26. září 2012

Výzva k doložení příloh Po schválení projektu k financování je určeným pracovníkem OKP zaslán dopis „Výzva k doložení příloh“ Lhůta pro doložení příloh - 44 pracovních dnů od doručení dopisu Konkrétní osoba, která bude daný projekt dále administrovat Přílohy: Seznam příloh předkládaných před podpisem Smlouvy Informace pro přílohu č.1 Smlouvy Oznámení žadatele o změnách v projektové žádosti

Seznam příloh předkládaných před podpisem Smlouvy Povinné přílohy předkládané před uzavřením Smlouvy o poskytnutí dotace: Územní rozhodnutí a jeho možné nahrazení Stavební povolení a jeho možné nahrazení Rozpočet projektu na základě ukončeného zadávacího řízení Kompletní dokumentace po ukončení zadávacího řízení Doklad o posouzení vlivu projektu na životní prostředí (EIA a NATURA 2000) Doklad o zajištění financování realizace projektu

Další přílohy Smlouva o vedení bankovního účtu pro příjem dotace a smlouvy o vedení bankovních účtů, ze kterých  bude prováděna úhrada způsobilých výdajů. V případě, že budou předkládány i modifikované žádosti o platbu, také smlouvu o zřízení vázaného účtu. Podrobné členění výdajů na způsobilé a nezpůsobilé Informace pro přílohu č. 1 Smlouvy o poskytnutí dotace Oznámení žadatele o změnách v projektové žádosti (v případě změn v projektu)

Informace pro přílohu č. 1 Smlouvy Monitorovací indikátory Harmonogram realizace projektu (aktivit) Předběžný finanční harmonogram Rozpočet Veškeré formuláře najdete na webových stránkách ÚRR: http://www.rr-strednimorava.cz/pro-prijemce/formulare. Nutno doložit také na el. nosiči CD.

Základní problémy a rizika v rámci 3. etapy Většina podkladů a dokumentace je doložena a administrována již ve 2. etapě. Příprava smlouvy o dotaci v rámci 3. etapy je proto většinou minimálně problematická a poměrně rychlá. Mohou se však vyskytnout problémy, které tento proces prodlouží či zkomplikují. Nejčastěji se jedná o: stavební povolení podstatné změny projektu složení depozitu řešení zástav na majetku

Základní problémy a rizika v rámci 3. etapy Stavební povolení Zde se jedná o situaci, kdy příjemce nemá vydáno st. povolení a žádá o prodloužení lhůty pro jeho předložení. Důvodem jsou nejčastěji: nedořešené majetkové vztahy na pozemcích – výkupy, nájemní smlouvy odvolání účastníků řízení ostatní – výkupy pozemků ve vlastnictví zemědělského půdního fondu (obce) Prodloužení lhůty nad 22 pracovních dní musí být schváleno VRR.

Základní problémy a rizika v rámci 3. etapy Podstatné změny projektu Zde jde o situaci, kdy příjemce žádá o změnu projektu, která má charakter podstatné změny. Nejčastěji jde o: změnu termínu fyzického ukončení a ukončení projektu (o více než 22 prac. dnů) – realizace výběrového řízení a stanovení reálných lhůt dokončení projektu, vliv administrace změnu aktivit v rámci projektu – změna umístění některých stavebních objektů, rozšíření či jejich zúžení – nelze zásadním způsobem měnit úpravu monitorovacích indikátorů – plochy, apod., lze jen v důsledku formálních chyb či úpravě na skutečnost (plochy), nelze s vlivem na aktivity a hodnocení Realizace podstatných změn musí být schválena VRR.

Základní problémy a rizika v rámci 3. etapy Depozit Problematika složení depozitu je jednoznačně popsána v rámci stávajících metodik a doposud nevznikají ze strany příjemců zásadní problémy. Je potřeba včas založit depozitní účet v požadované výši a podmínkami – přivolení k dispozici třetí osobou – pracovníky ÚRR. Nejčastější problémy: úprava výše depozitu – z důvodu již částečně realizovaného a proplaceného projektu – zde je nastaven administrativní postup pro ověření skutečné prostavěnosti projektu výše depozitu Změna výše depozitu podléhá schválení VRR.

Základní problémy a rizika v rámci 3. etapy Zástavy Problematika zástav je řešena ve 2. etapě. Jde především o řešení: zástavního práva nesouvisejícího s majetkem pořízeným z dotace „historické“ zástavní právo – řešeno externím expertním posudkem zástavního práva souvisejícího s majetkem pořízeným z dotace (tj. řešení zástavního práva souvisejícího se spolufinancováním projektu) výše tohoto úvěru (a tím i výše uplatňovaného zástavního práva smluvního pro pohledávku) nemůže přesáhnout podíl vlastního spolufinancování žadatele v rámci celkových způsobilých výdajů projektu Ve 3. etapě dochází především k řešení problematiky zástavy na majetku projektu, umožnění zástavy majetku podléhá schválení VRR.

Základní problémy a rizika v rámci 3. etapy Další doporučení pro 3. etapu Monitorovací indikátory Překontrolovat reálnost naplnění veškerých indikátorů, popřípadě si ujasnit jejich definice. Zadávání zakázek Důsledně dbát na dodržování Zákona o veřejných zakázkách popřípadě MP Zadávání zakázek, aby se eliminovaly chyby a snížilo se tak riziko krácení dotace v důsledku zjištěných pochybení na minimum. Publicita Dbát na dodržování povinné publicity ve všech fázích realizace projektu.

DĚKUJEME VÁM ZA POZORNOST Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava Jeremenkova 40b Olomouc www.rr-strednimorava.cz Evropská unie a Evropský fond pro regionální rozvoj jsou partnery pro váš rozvoj.