Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Advertisements

Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Marketingový mix hotelových a restauračních sužeb Název vyučovací oblasti: Publicita v hotelnictví.
VÝROBKY Z OBILOVIN Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: výrobky, obiloviny, mlýnské, mouka, kroupy, vločky.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Výroba lihovin Ročník / obor studia:2. a 3.. ročník.
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 28 Název.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu nealkoholických nápojů Ročník /
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV53 Název školy.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO28 Název.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Marketingový mix hotelových a restauračních sužeb Název vyučovací oblasti: Reklama a reklamní.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
KÁVA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: káva, pražení, složení, rozdělení, kávoviny Bc. Jana Tvrdíková Autor:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 17 Název.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu:Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Využití ovoce v kuchyni
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
TRŽNÍ ČÁSTI TELECÍ MASO TELECÍ DROBY
Alkoholické nápoje - víno
Marketingový mix hotelových a restauračních sužeb
VY_32_INOVACE_O3_20_Výpočet hmotnostního zlomku
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
TĚSTOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: těstoviny, charakteristika, význam, výroba, druhy Autor:
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Strojní zařízení – Zhutňování
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Mezinárodní hotelnictví
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Marketingový mix hotelových a restauračních sužeb
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Gastronomická zařízení - HACCP
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
KRÁLIČÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: králičí, maso, tržní, části, charakteristika Autor:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Citrusové plody Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Stroje a zařízení - spoje
SKLADOVÁNÍ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: skladování, ovoce, sklady Autor: Bc.
Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Suroviny pro výrobu piva
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Neživá příroda - vzduch
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Transkript prezentace:

Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast: Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Rozdělení nápojů Ročník / obor studia: 2. a 3. ročník / Kuchař - číšník Vypracoval: Ing. Kovač Lukáš Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice (do 31.08.2012 – SŠHGS) Ověřeno : I. pololetí šk. r. 2012/2013 DUM 66

Rozdělení nápojů

Zdroj: http://www.sxc.hu/photo/570268 Nápoj Nápoj (hovorově též pití) je tekutina s vysokým obsahem vody, primárně určená k požívání. Požíváním nápojů člověk v rámci pitného režimu přijímá vodu. Zdroj: http://www.sxc.hu/photo/570268

Členění nápojů Podle teploty při servírování se nápoje dělí na: teplé, studené. Zdroj: http://hospodyne.mojerecepty.sk/category/napoje-koktajly-kaficko-vino/page/2/ Zdroj: http://www.czech-tim.cz/?cl=382-52-rubriky-casopisu-tim-kuchyni-teple-podzimni-napoje

Zdroj: http://beveragesandmeal.com/ Členění nápojů Podle obsahu alkoholu: Nealkoholické Nápoj obsahující nejvýše 0,5 % ethanolu, vyrobený zejména z pitné vody a dalších surovin. Alkoholické Nápoj obsahující více než 0,5 % ethanolu, získaného ze zkvašené tekutiny. Zdroj: http://www.interspar.cz/spar/nas_sortiment/potraviny/napoje/nealkoholicke_napoje.htm Zdroj: http://beveragesandmeal.com/

Zdroj: http://kxxk.blog.cz/0808/4 Členění nápojů Podle obsahu a složení se nápoje označují jako: mléčné, ovocné, tonizující, nápoje colového typu, iontové a energetické, kávoviny, čaje, nápoje s obsahem alkoholu. Zdroj: http://kxxk.blog.cz/0808/4

Členění studených nápojů Podle způsobu podávání se studené nápoje dělí na: lahvované (podávané v lahvi), rozlévané (z větších balení), točené (pomocí výčepní stolice nebo jiné dávkovací technologie), postmixové (připravované strojně z koncentrátů) balené. Horké nápoje se obvykle připravují kuchyňským způsobem nebo se postmixují z koncentrátů. Zdroj: http://www.marlerblog.com/legal-cases/the-water-you-drink-a-cautionary-e-coli-tale-worth-72000000/

Členění studených nápojů Studené nápoje se dále dělí na: Sycené, Nesycené. V závislosti na tom, zda je při výrobě nápoj sycen oxidem uhličitým. Obsah oxidu uhličitého u sycených nápojů je min. 4g/l. Zdroj: http://www.h2o-logic.cz/cs/images/content/voda-kapky.jpg

Otázky k procvičení: Podle teploty při servisu dělíme nápoje na? Studené nápoje připravené pomocí stroje z koncetrátu nazýváme? Obsah ethanolu u nealkoholických nápojů je stanoven na hodnotu? Kolik gramů činí min. hranice obsahu CO2 u studených nealk. nápojů?

Použitá literatura http://cs.wikipedia.org/wiki/N%C3%A1poj ŠEBELOVÁ, Marie. Potraviny a výživa: učebnice pro odborná učiliště, obor kuchařské práce. 2. vyd. Praha: Parta, 2004, 114 s. ISBN 80-732-0054-6. ROP, Otakar a Jan HRABĚ. Nealkoholické a alkoholické nápoje: učebnice pro odborná učiliště, obor kuchařské práce. Vyd. 1. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2009, 129 s. ISBN 978-80-7318-748-4.