Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast: Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Rozdělení nápojů Ročník / obor studia: 2. a 3. ročník / Kuchař - číšník Vypracoval: Ing. Kovač Lukáš Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice (do 31.08.2012 – SŠHGS) Ověřeno : I. pololetí šk. r. 2012/2013 DUM 66
Rozdělení nápojů
Zdroj: http://www.sxc.hu/photo/570268 Nápoj Nápoj (hovorově též pití) je tekutina s vysokým obsahem vody, primárně určená k požívání. Požíváním nápojů člověk v rámci pitného režimu přijímá vodu. Zdroj: http://www.sxc.hu/photo/570268
Členění nápojů Podle teploty při servírování se nápoje dělí na: teplé, studené. Zdroj: http://hospodyne.mojerecepty.sk/category/napoje-koktajly-kaficko-vino/page/2/ Zdroj: http://www.czech-tim.cz/?cl=382-52-rubriky-casopisu-tim-kuchyni-teple-podzimni-napoje
Zdroj: http://beveragesandmeal.com/ Členění nápojů Podle obsahu alkoholu: Nealkoholické Nápoj obsahující nejvýše 0,5 % ethanolu, vyrobený zejména z pitné vody a dalších surovin. Alkoholické Nápoj obsahující více než 0,5 % ethanolu, získaného ze zkvašené tekutiny. Zdroj: http://www.interspar.cz/spar/nas_sortiment/potraviny/napoje/nealkoholicke_napoje.htm Zdroj: http://beveragesandmeal.com/
Zdroj: http://kxxk.blog.cz/0808/4 Členění nápojů Podle obsahu a složení se nápoje označují jako: mléčné, ovocné, tonizující, nápoje colového typu, iontové a energetické, kávoviny, čaje, nápoje s obsahem alkoholu. Zdroj: http://kxxk.blog.cz/0808/4
Členění studených nápojů Podle způsobu podávání se studené nápoje dělí na: lahvované (podávané v lahvi), rozlévané (z větších balení), točené (pomocí výčepní stolice nebo jiné dávkovací technologie), postmixové (připravované strojně z koncentrátů) balené. Horké nápoje se obvykle připravují kuchyňským způsobem nebo se postmixují z koncentrátů. Zdroj: http://www.marlerblog.com/legal-cases/the-water-you-drink-a-cautionary-e-coli-tale-worth-72000000/
Členění studených nápojů Studené nápoje se dále dělí na: Sycené, Nesycené. V závislosti na tom, zda je při výrobě nápoj sycen oxidem uhličitým. Obsah oxidu uhličitého u sycených nápojů je min. 4g/l. Zdroj: http://www.h2o-logic.cz/cs/images/content/voda-kapky.jpg
Otázky k procvičení: Podle teploty při servisu dělíme nápoje na? Studené nápoje připravené pomocí stroje z koncetrátu nazýváme? Obsah ethanolu u nealkoholických nápojů je stanoven na hodnotu? Kolik gramů činí min. hranice obsahu CO2 u studených nealk. nápojů?
Použitá literatura http://cs.wikipedia.org/wiki/N%C3%A1poj ŠEBELOVÁ, Marie. Potraviny a výživa: učebnice pro odborná učiliště, obor kuchařské práce. 2. vyd. Praha: Parta, 2004, 114 s. ISBN 80-732-0054-6. ROP, Otakar a Jan HRABĚ. Nealkoholické a alkoholické nápoje: učebnice pro odborná učiliště, obor kuchařské práce. Vyd. 1. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2009, 129 s. ISBN 978-80-7318-748-4.