Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Předmět: chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka lipidy Anotace: Materiál slouží k výkladu učiva o lipidech. Klíčová slova: lipidy, rostlinné oleje, živočišné tuky, margarín, žluknutí, mýdlo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martin Metelka Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 35 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_CHP3_17
Lipidy lipos = tuk Sloučeniny(estery) alkoholu (nejčastěji glycerolu) a vyšších mastných kyselin (především k. palmitové, stearové a olejové) látky rostlinného i živočišného původu mají hydrofobní charakter (odpuzují vodu) stavební složka buněčných membrán živočišných buněk na listech a plodech některých rostlin zásoba energie ochrana orgánů před chladem, nárazem rozpouštědlo biologicky významných látek (vitamínů)
rozDělení lipidů podle původu: rostlinné (oleje) – získávají se lisováním a extrakcí semen a plodů olejnatých rostlin (řepka, sója, slunečnice, olivy, podzemnice) živočišné (tuky) – získávají se škvařením, lisováním tkání bohatých na tuk, odstřeďováním (z mléka) margaríny = ztužené oleje (vodíkem) (odolnější vůči mikroorganismům, oxidaci) žluknutí - rozklad tuků působením tepla, světla, vzduchu a mikroorganismů
mýdla vyrábějí se reakcí tuků s hydroxidy působí jako tenzidy - snižují povrchové napětí vodných roztoků, čímž umožňují odmašťování
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martin Metelka Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.