Člověk a barvy Barvy jsou přítomny v nesčetných různých formách a jevech Člověk je schopen prostým okem rozeznat aspoň 2000 různých odstínů Člověk barvy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Léčivé rostliny Znáš léčivé rostliny a jejich účinky?
Advertisements

Soustava žláz s vnitřním vyměšováním
NÁPRSTNÍK ČERVENÝ DIGITALIS PURPUREA
Vliv barev na psychiku člověka
DOTKNĚTE SE JE TO SENCHA (TOUCH). Web JavaScript Ext JS Miroslav Juhos.
6.5 Psychologie vnímání barev
6.5 Psychologie vnímání barev
Autor: Jana Paulusová Fišerová Datum: Ročník: 6. – 9.
Hana a Petr Ulrychovi Použití třezalky je velmi rozsáhlé: působí antibioticky, čistí krev, má účinky protizánětlivé, dobře působí na ekzémy, odstraňuje.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Digitální učební materiál
VODOLÉČBA Je přirozeným přírodním lékem, používaným již odpradávna. Babyloňané, Řekové a Egypťané používali lázně pro léčení.
Emoce (city).
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Tomáš Novotný, 2.L SPŠE Olomouc
Barva Jak vybrat barvy.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
SRDCE (COR).
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
Složky krajiny a životní prostředí
Podprahové vnímání barev
Hana a Petr Ulrychovi Použití třezalky je velmi rozsáhlé: působí antibioticky, čistí krev, má účinky protizánětlivé, dobře působí.
VODA A ŽIVOT Voda je jedním z nejdůležitějších prostředků k životu na naší Zemi. Potřebuje ji člověk, zvířata i rostliny.
(C) Mgr. Martin Šmíd Obecná funkce vylučovací soustavy.
Tereza Malinová IX. D ARAGONIT.
Žlázy s vnitřní sekrecí
Reakce a adaptace oběhového systému na zátěž
Barvy z fyzikálního a psychologického hlediska
Vnitřní ústrojí Uvnitř těla jsou vnitřní ústrojí, která zajišťují všechny životní projevy člověka. Část vnitřních ústrojí je uložena v horní dutině tělní.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
BARVY V BYTĚ TOMÁŠ KLEMPA UČO: © 2008.
Barevné modely Název školy
Zpracovala: Dominika Studená
Co víme o lidském těle? Předmět: Předmět: Přírodopis Ročník: Ročník: devátý Klíčová slova: Klíčová slova: kost, sval, krev, hormon, vitamin Autor: Autor:
Používání barev v prezentacích
Ondřej Zeman, 5.B ZŠ Fryšták
ERGONOMICKÉ ZÁSADY PRO PODMÍNKY SPRÁVNÉHO VIDĚNÍ
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Riskuj Lidské tělo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Monika Dudová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
TROJLÍSTEK DOKTORA KUČERY
VY_32_INOVACE_Luk_III_06 Drogy - účinky Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
BARVA A PROSTOR. Červená barva je optimistická, vitální barva aktivity, horka, pohybu, boje, vášnivého života. Je lidsky nejvíce.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Vliv alkoholu na zdraví člověka. cílová skupina: střední školy anotace : vliv alkoholu na zdraví člověka klíčová slova : fetální alkoholový syndrom autor:
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
Mozek. Co je to mozek? - je řídící integrační orgán nervové soustavy člověka -kontroluje veškeré tělesné funkce - činnost srdce - trávení - pohyb - řeč.
Citrony Limetka Pomeranče Šípky – Rose Hips Acerola Hesperidin Rutin.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Barva těles. Barva neprůhledného tělesa je určena tím, jakou složku bílého světla těleso odráží a jakou pohlcuje. Žlutý citrón odráží žluté světlo, ostatní.
Novorozenecké období. Od narození – do 6. – 8. týdne Od narození – do 6. – 8. týdne Vývojový mezník na počátku období Vývojový mezník na počátku období.
PÉČE O ZDRAVÍ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
VY_32_INOVACE_13_Oběhová soustava
Žlázy s vnitřním vyměšováním - endokrinní soustava U/60
Mgr.Michal Vičar Emoce.
Ivča Lukšová Petra Pichová © 2009
Teplé a studené barvy Název školy
Žlázy s vnitřní sekrecí II.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
M A G I E B A R E V.
CITY A JEJICH PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ČLOVĚK LIDSKÉ TĚLO VY_32_INOVACE_II-C-06.
Tónování barev Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Orgány lidského těla Přírodověda 5. ročník Zpracovala: Dana Kučerová.
Žlázy s vnitřní sekrecí
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Psychologické působení barev
Název: VY_52_INOVACE_PR_17 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Transkript prezentace:

Člověk a barvy Barvy jsou přítomny v nesčetných různých formách a jevech Člověk je schopen prostým okem rozeznat aspoň 2000 různých odstínů Člověk barvy používá a prostřednictvím nich i vyjadřuje sebe samotného

Barvy lze v podstatě rozdělit na primární barvy - červená, žlutá, modrá sekundární barvy – barvy složené ze dvou primárních (např. : oranžová) teplé barvy - červené, oranžové, žluté, hnědé chladné barvy - modré, zelené, šarlatové neutrální barvy - bílé, hnědé, béžové silné barvy - intenzivní barvy, jež jsou neředěné černou, bílou nebo komplementární barvou bledé barvy - méně intenzivní barvy kvůli smíchání s bílou, černou nebo komplementární barvou

Psychologie barev a barvy v prostoru Barvy hrají v našem životě velmi důležitou roli, neboť přímo ovlivňují naše pocity a náladu Vnímání barev záleží na více faktorech, mezi než patří odstín barvy, druh světla (denní nebo umělé, intenzivní nebo bledé…), naše obecná nálada, biologický rytmus atd.

Vliv základních barev na naši náladu ČERVENÁ BARVA     optimistická, vitální barva aktivity, horka, pohybu, boje, vášnivého života výrazná, extrovertní barva, spojená s plností života, statečností, obětováním, láskou, silnými city a vášní zvyšuje svalový tonus, krevní tlak, zrychluje puls a krevní oběh, vylučování adrenalinu a činnost jater není vhodná pro rychle vznětlivé a citově nestabilní lidi.

Oranžová barva zářící, lesklá, teplá barva ohně a slunce symbolizuje statečnost a obětování je jako citový stimulant veselá a příjemná barva, jež pomáhá zvládat únavu představuje užitečnou dodatečnou pomoc při léčbě depresí posiluje plíce, slinivku břišní, slezinu a povzbuzuje činnost srdce. Urychluje trávení, zvyšuje chuť

Žlutá barva          je barva slunce, světla a optimismu, jež oživuje, aktivuje a osvobozuje před strachem významnou vlastností je komunikační schopnost (důvod, proč jsou poštovní schránky žluté). blahodárný vliv na nervový systém vliv na dýchací ústrojí, pomáhá při léčbě psychoneuróz, zvyšuje krevní tlak, povzbuzuje puls a zrychluje dýchaní

Zelená barva barva zdraví má uklidňující účinek na nervový systém rozšiřuje kapiláry, snižuje tlak, vyvolává vnitřní vylučování tělních tekutin je barvou klidu, pokoje, odpočinku, rozjímání je nejvhodnější na stěny koupelen a ložnic

Modrá barva symbolizuje moudrost, inteligenci, nesmrtelnost, nekonečnost, hloubku, povýšenost, duchovní svět a mystiku uklidňuje srdeční puls, snižuje rytmus dýchání, uklidňuje, povzbuzuje k duševní práci, introspekci, soustředění a usměrňuje dovnitř – říká se jí barva klidu a odpočinku.

Bílá barva barva jasu Symbolizuje jas, nevinnost, čistotu, a také nový začátek, zrození množství bělosti vypadá pustě, sterilně a vyvolává představu nemocnice