Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_FY_2E_PAV_07_Disperze světla Autor Mgr. Zuzana Pavlasová Tematický okruh Světelné jevy Ročník sekunda (7. ročník ZŠ) Datum tvorby říjen 2012 Anotace Práce seznamuje studenty s rozkladem světla a barevným spektrem. Metodický pokyn prezentace je určena jako výklad do hodiny možnosti využití: promítání, práce studentů u PC

2 Disperze světla (rozklad)
Disperzí světla označujeme jevy vznikající v důsledku závislosti rychlosti šíření světla v prostředí na jeho frekvenci. Disperze způsobuje, že světlo různých barev (různých frekvencí) se šíří různou rychlostí a láme se tak pod různými úhly.

3 Disperze světla (rozklad)
KALKI. wikimedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

4 Disperze světla (rozklad)
Bílé světlo přicházející k nám ze Slunce tak lze rozložit na jednotlivé barevné složky (tzv. monochromatické barvy). Takto vzniklé barevné spektrum označujeme jako hranolové spektrum. Nejvíce se láme světlo fialové barvy, nejméně světlo červené.

5 Disperze světla (rozklad)
V barevném spektru jsou zastoupeny všechny barvy monochromatického světla v pořadí – fialová, modrá, zelená, žlutá, oranžová, červená. GRINGER. wikimedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

6 Duha Stejným způsobem vzniká duha.
WING-CHI POON. wikimedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

7 Duha Světlo se v tomto případě láme na kapkách vody ve vzduchu (při dešti, ve vodní tříšti vodopádů apod.). Stejně tak se může světlo lámat na drobných krystalcích ledu (halové jevy). Duhu vidíme pouze v případě, díváme-li se pod vhodným úhlem. Duha je tím výraznější, čím větší jsou kapky. Barevně je uspořádána tak, že vnitřní okraj je fialový, vnější červený.

8 Duha Duha vzniká nejenom lomem světla, ale i vnitřním odrazem světla uvnitř jednotlivých kapek. Někdy proto můžeme vidět tzv. sekundární duhu. Je na obloze méně jasná, umístěná nad primární duhou a má obrácené pořadí barev.

9 Duha LEONARDOWEISS. wikimedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

10 Duha Někdy je možné vidět tzv. převrácenou duhu – vzniká nejčastěji v oblastech kolem pólů, v našich zeměpisných šířkách je tento úkaz poměrně vzácný.

11 Skládání barev Jelikož lze bílé světlo rozložit na jednotlivé monochromatické složky, je možný i postup obrácený – složením základních barev (červené, modré a zelené) vznikne bílé světlo.

12 Skládání barev QUARK67. wikimedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

13 Skládání barev Tomuto způsobu skládání barev se říká aditivní – je běžné pro skládání světla – jednotlivé složky zvyšují intenzitu výsledné barvy. Opakem je subtraktivní skládání barev – složením všech tří základních barev (žlutá, azurová, tyrkysová) vzniká černá barva – je běžné při skládání pigmentových barev, nebo barevných filtrů – jednotlivé složky snižují intenzitu výsledné barvy.

14 Skládání barev QUARK67. wikimedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

15 Zdroje: KALKI. wikimedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: GRINGER. wikimedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: WING-CHI POON. wikimedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: LEONARDOWEISS. wikimedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: QUARK67. wikimedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: QUARK67. wikimedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Není-li uveden zdroj, je použitý materiál z vlastních zdrojů autorky.


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"

Podobné prezentace


Reklamy Google