Česká poválečná literatura I.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konec I. Světové války a vznik Československa.
Advertisements

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.2.3 K. J. Erben Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
DĚJINY VE FOTOGRAFIÍCH I První světová válka Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Karel Čapek Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
 Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace  Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/  Název výukového materiálu: Národní divadlo.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
Anotace: Prezentace pro hodinu literatury v devátém ročníku. Osobnost a dílo Jaroslava Haška.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_17.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_05_CÉVNÍ SOUSTAVA
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_08 Název Božena Němcová Téma hodiny Božena.
Výsledky, důsledky, možnosti vývoje
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_27_Národ_sobě_kulturní_rozvoj_ib1 Číslo projektu: CY1.07/1.4.00/
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
FRÁŇA ŠRÁMEK Čjlit − VIII. třída
VY_32_INOVACE_220_20. léta – čsl. mírové smlouvy
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_04_DÝCHACÍ SOUSTAVA
TÉMA: JAROSLAV SEIFERT AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.Jana Zelinková Název.
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_25_Kultura_a_umění_ _romantismus_ib1 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/
Český jazyk 9. ročník RODIŠTĚ slavných.
Karel Čapek NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
VY_12_INOVACE_ , Otčenášek Mgr. Jan Křoustek
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Karel Jaromír Erben Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
FRÁŇA ŠRÁMEK Čjlit − VIII. třída
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.2.Bal.24_Kultura_a_umeni.
Sada 2 Člověk a jeho svět MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Jaroslav Seifert NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA.
. Velká Morava Dějepis 7.ročník.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_12_INOVACE_19_Mezilidské vztahy TÉMA: Všude.
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Osudy dobrého vojáka Švejka
. Karel IV. Dějepis – 7. ročník.
VLASTIVĚDA 5. ROČNÍK VY_32_INOVACE_03_07_světové strany.
Období vlády jedné strany
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Dvacáté století – vznik Československa a jeho meziválečný vývoj
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.1.Bal.17_Báseň Datum: 25.
Název a číslo materiálu:
Základní společenstva – skály a hory
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Hrdinové literárních děl
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_06 Česká moderna
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Word Okraje WordArt Pozadí Vodoznak. Word Okraje WordArt Pozadí Vodoznak.
TÉMA: RUCHOVCI – SVATOPLUK ČECH AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.1.Bal.08_Lidské_tělo Datum:
VY_32_INOVACE_06_05_zeměpisná šířka a délka
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_264_ČJ
Český jazyk 9. ročník Historický realismus.
Rozmnožování organismů
VY_12_INOVACE_Jir_I_13 Karel Čapek Název projektu: OP VK
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Hra (AZ kvíz) ke zopakování či procvičení učiva:
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 číslo projektu
VY_32_INOVACE_04-36 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
ŠABLONA III/2 Literární test 7. ročník Mgr
Transkript prezentace:

Česká poválečná literatura I. Český jazyk 9. ročník Česká poválečná literatura I.

ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA 1. světová válka trvá od roku 1914 – 1918 28.10. 1918 vzniká nezávislý stát Československá republika Česká literatura se rozpadá do několika proudů

1. Reportážní vzpomínky na válku Legionáři jsou vojáci, kteří sloužili ve speciálních oddílech (legiích) především v Rusku. Mezi těmito vojáky se objevovali spisovatelé, kteří válku přežili a detailně popsali hrůzy války. Jejich dílo jsou především krátké reportáže – povídky či romány kratšího rozsahu.

Československé legie Legionářský odznak Legionáři ve Francii Legionáři v Itálii Legionáři ve Francii

Josef Kopta Původním povoláním byl úředník Po návratu z války se věnoval pouze spisovatelské činnosti Proslul především dílem „Hlídač č. 47“

Hlídač č. 47 Podívej se na krátký sestřih filmu Hlídač č. 47. Pokus se na základě tohoto videa odhadnout, o čem bude příběh Františka Douši (ve filmu herec Karel Roden). http://www.youtube.com/watch?v=NEe5wPAxbd8

2. Válkou trpí i zvířata V mnoha dílech českých autorů se objevují v hlavních rolích zvířata a jejich život během války. Zřejmě nejdojemnější básní z tohoto období je báseň Raport od všestranného spisovatele Fráni Šrámka.

Fráňa Šrámek Narodil se ve městě Sobotka – každý rok se v tomto městě koná literární festival Šrámkova Sobotka Bojoval v Itálii a v Rumunsku

Báseň Raport – Fráňa Šrámek Hlásím, pane hejtmane, že se mi zdál sen, vojna byla a já ležel v poli zastřelen; a zrovna u mne váš kůň taky pad, nám přáno bylo spolu umírat, to z boží vůle jen. Že louky voní kol a jeteli a kvete řeřicha - a on… kůň… což byl vinen čím? má díru do břicha, že na něm seděl kdos, už nesedí a oči vědět chtí, však nevědí a v hrdle vysychá… Zdroj:http://www.ceskaliteratura.cz/texty/sramek.htm (k 1.2. 2012) K čemu byli zapotřebí koně během války? Popis situaci v prvním odstavci. Proč se autor pozastavuje nad umírajícím koněm? Jaké máš pocity z tohoto úryvku?

Básnická sbírka . Vysvětli, co znamenají barvy v názvu knihy: Modrý- barva rakouské uniformy Rudý – barva anarchismu

Zdroje obrázků: Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2012-01-20]. Není-li uvedeno jinak - dostupné pod licencí Public domain na: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Legionarsky_odznak_cepice.gif (obrázek legionářského odznaku – str. 4) http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Cs._legie_ve_Francii.jpg (obrázek legií ve Francii – str. 4) http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:%C4%8Cs._legie_v_It%C3%A1lii.jpg (obrázek legionářů v Itálii – str.4) http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:JosefKopta1923.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Frana_Sramek_1926.jpg Vlastní zdroj - obrázek – str. 10 Klipart (volně ke stažení Microsoft Office)