DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, 434 01 Most • +420 476 706 696 • info@bukaschool.cz www.bukaschool.cz DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0227 Název projektu Bukaschool Název školy Soukromá hotelová škola Bukaschool s.r.o., Kmochova 1823, 434 01 Most Vyučovací předmět Technologie přípravy pokrmů Tematický okruh Úvod do gastronomie Ročník 1.-2. ročník Jméno autora Ing. Roman Sejval Období tvorby DUM červen 2012 Označení DUM Rozdělení nožů 1 Číslo a název klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Anotace Prezentace seznamuje posluchače s rozdělením nožů a s jejich použitím v praxi.
ROZDĚLENÍ NOŽŮ A JEJICH POUŽITÍ „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Sejval.“ 2
NOŽE NIKDY NEVKLÁDÁME DO DŘEZU! NOŽE SI KAŽDÝ KUCHAŘ MYJE SÁM! ROZDĚLENÍ NOŽŮ: NOŽE NIKDY NEVKLÁDÁME DO DŘEZU! NOŽE SI KAŽDÝ KUCHAŘ MYJE SÁM! NOŽE MÁ KAŽDÝ PROFESIONÁLNÍ KUCHAŘ VLASTNÍ! NOŽE MÁME VŽDY OSTRÉ A DOBŘE ULOŽENÉ! NOŽE NIKDY NEPŮJČUJEME! „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Sejval.“ 3
NÁZEV: DRANŽÍROVACÍ NŮŽ POUŽITÍ: krájení všeho druhu „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Sejval.“ 4
POUŽITÍ: krájení syrového masa NÁZEV: MASOVÝ NŮŽ POUŽITÍ: krájení syrového masa „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Sejval.“ 5
POUŽITÍ: krájení pečeného masa NÁZEV: FILÍROVACÍ NŮŽ POUŽITÍ: krájení pečeného masa „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Sejval.“ 6
NÁZEV: VYKOŠTOVÁCÍ NŮŽ POUŽITÍ: vykosťování a porcování masa „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Sejval.“ 7
NÁZEV: VROUBKOVANÝ NŮŽ POUŽITÍ: krájení pečiva, ovoce, zelenina „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Sejval.“ 8
POUŽITÍ: hrubé porcování masa NÁZEV: SEKÁČEK NA MASO POUŽITÍ: hrubé porcování masa „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Sejval.“ 9
POUŽITÍ: čištění zeleniny NÁZEV: ZELENINOVÝ NŮŽ POUŽITÍ: čištění zeleniny „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Sejval.“ 10
BIBLIOGRAFICKÉ CITACE: Doporučená literatura ke studiu: METZ, Reinhold a kol. Restaurace a host. Základní odborné vědomosti. 1. vyd. Praha: Europa-Sobotáles cz., 2008. ISBN 978-80-86706-18-4. ZDROJ FOTOGRAFIÍ: SOUKROMÝ ARCHIV AUTORA „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Sejval.“