Sacharidy – obecný přehled

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
S A C H A R I D Y I. PaedDr. Jiřina Ustohalová
Advertisements

Struktura sacharidů - testík na procvičení –
Chemické reakce karbonylových sloučenin
29.1 Cukry a jiné příbuzné látky
SACHARIDY Aneb něco i o jiných cukrech něž cukr krystal a krupice a něco o sacharidech, které vůbec nejsou sladké.
3.ročník technického lycea
S A C H A R I D Y IV. Monosacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
PaedDr. Jiřina Ustohalová
Sacharidy opakování CH-2 Organická chemie, DUM č. 9 Mgr. Radovan Sloup
SACHARIDY. tvoří většinu přírodních organických látek na Zemi jejich molekuly se skládají z atomů uhlíku, vodíku a kyslíku slouží jako energetický zdroj.
Monosacharidy Cukry.
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
SACHARIDY nejrozšířenější organické látky na Zemi úlohy sacharidů
Oligosacharidy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
MONOSACHARIDY (izomerie)
Izomerie.
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/ Výuková centra © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.
SACHARIDY.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
S A C H A R I D Y III. Monosacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová
Monosacharidy Hexosy Fischerovy vzorce D - galaktosa D - glukosa 2 4
Sacharidy - cukry nejrozšířenější přírodní látky
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Vypracoval Miloslav Čunek
Sacharidy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se vznikem a tříděním sacharidů,
Sacharidy.
Cukry Sacharidy, glycidy.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Izomery izomery jsou organické sloučeniny, jejichž molekuly mají stejný molekulový vzorec, ale rozdílný strukturní vzorec díky rozdílnému strukturnímu.
Sloučeniny v organismech
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
SACHARIDY II.
Sacharidy.
Glukosa a její vznik.
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
Sacharidy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Sacharidy glycidy karbohydráty, uhlohydráty, uhlovodany
Sacharidy Mgr. Lenka Fasorová.
SACHARIDY. CHARAKTERISTIKA MONOSACHARIDŮ Obsahují ve svých molekulách 3-7 atomů uhlíku Z chemického hlediska se jedná o polyhydroxyaldehydy (tzv. aldosy)
S A C H A R I D Y II. Monosacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová.
Cukry Alice Skoumalová.
Monosacharidy Hexosy Fischerovy vzorce D - galaktosa D - glukosa 2 4
DISACHARIDY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Ciencialová CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_3.3.CH3.05/Cc.
Barbora Hoffmannová Oktáva B
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Sacharidy (z latiny saccharrum =„cukr“) Škrob Celulosa Glukosa Glykogen.
SACHARIDY - nejrozšířenější přírodní látky přítomné ve všech rostlinných a živočišných buňkách - jejich molekuly se skládají z atomů C,H a O.
Sacharidy - I. Obsah: Výskyt, vznik, význam sacharidů Rozdělení sacharidů Monosacharidy – názvosloví Monosacharidy – reakce Monosacharidy zástupci.
CUKRY = SACHARIDY.
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
SACHARIDY Řec. „sákcharon“=cukr=sladkost Uhlovodany, uhlohydráty, karbohydráty – nepřípustné v Č. nomenklatuře (C X (H 2 O) n ) Jedna ze základních živin.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Cukry Alice Skoumalová.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
Chemie 9. třída Vytvořil : Mgr. Tomáš Kordula
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Sacharidy Doc. Mgr. Martin Modrianský, Ph.D.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
PŘÍRODNÍ POLYMERY NÁZVOSLOVÍ SACHARIDŮ 2
MONOSACHARIDY TERMINOLOGIE OPTICKÁ IZOMERIE TYPY VZORCŮ
SACHARIDY.
Sacharidy  Biochemický ústav LF MU (E.T.) 2008.
CHIRALITA William Thomson ( ) (Lord Kelvin, 1892)
SACHARIDY Aneb něco i o jiných cukrech něž cukr krystal a krupice a něco o sacharidech, které vůbec nejsou sladké. Sestavila: Hana Matějková.
Význam a výskyt sacharidů
Transkript prezentace:

Sacharidy – obecný přehled

Sacharidy Nejrozšířenější přírodní látky Jednoduché sacharidy se skládají v zásobní polysacharidy Živočichové přijímají sacharidy v potravě nebo si je umí připravit látkovou přeměnou z AMK nebo z glycerolu a lipidů sacharidy jsou hlavním zdrojem energie Rostliny sacharidy plní především stavební funkci-celulóza, ale i zásobní funkci-škrob

Sacharidy V zelených rostlinách vznikají fotosyntézou z CO2 a H2O působením světla (katalyzátorem je chlorofyl) Uvolňující se kyslík pochází z vody, rovnici je třeba psát ve tvaru: 6CO2 +12H2O C6H12O6 +6O2 +6H2O

Sacharidy

Sacharidy - monosacharidy ALDOSY hydroxyaldehydy KETOSY hydroxyketony Aldotriosy, aldotetrosy, aldopentosy…. Ketotriosy…ketopentosy.....

Sacharidy - monosacharidy Optická izomerie (konfigurační, prostorová) Chirální uhlíkový atom Enantiomery –optické antipody Stejné chem.vlastnosti Jiné fyzikální – teploty tání, varu, stáčení roviny polarizovaného světla Racemická směs D/L , +/- α, ß - anomery +/- podle smyslu otáčení roviny pol.světla + je otáčení ve směru hodinových ručiček-pravotočivé, - jsou levotočivé. Podle konfigurace na chirálním uhlíku se dělí na D- a L-. Vztah mezi +/- a D/L neexistuje, D-forma může být + i -.

Fišerovy vzorce 1.

Fišerovy vzorce 2.

Fišerovy vzorce 3.

Fišerovy vzorce 4.

Fišerovy vzorce 5.

Sacharidy – poloacetalové formy Cyklické formy sacharidů –poloacetaly, acetaly

Haworthovy vzorce 1.

Haworthovy vzorce 2.

Haworthovy vzorce 3. Glukosa – převedení na cyklickou formu

Haworthovy vzorce 4. Fruktosa – převedení na cyklickou formu

Anomery

Anomery

Mutarotace

Reakce monosacharidů

Reakce monosacharidů

Redukce monosacharidů

Oxidace monosacharidů

Sacharidy - chemické důkazy Aldehydových skupin: pomocí Fehlingova činidla – je-li přítomna, pak po zahřátí vzniká sraženina červeného oxidu měďnatého Hydroxylových skupin: pomocí Cu(OH)2 - (vytvoříme ho smícháním CuSO4 s NaOH) – je-li přítomna, pak vzniká modré zabarvení

Sacharidy Glykosid vzniká reakcí monosacharidu s alkoholem – anomerní -OH skupina je nahrazena poloacetalovou (alkoxy-) skupinou -OR Glykosidová acetalová vazba mezi anomerními uhlíky –karbonylovým uhlíkem jednoho monosacharidu (C1 u aldos a C2 u ketos) a libovolnou hydroxylovou skupinou druhého monosacharidu Glykosidová vazba mezi C1 jednoho a C4 ho monosacharidu vazba (1→4) Glykosidová vazba může být α nebo ß

Sacharidy – maltosa

Sacharidy - laktosa

Sacharidy - sacharosa Řepný, třtinový cukr Disacharid – 1:1 (hydrolýzou vzniká glukosa a fruktosa) – invertní cukr (při hydrolýze se mění optická rotace původní úhel rotace sacharosy +66,5 se mění na -22,5 pro směs f.+g.) Nejrozšířenější čistá organická sloučenina na světě Včely účinkem enzymu invertasy dokážou katalyzovat rozložení sacharosy na glukosu a fruktosu (med je směs g.+f.+ sacharosy) Neredukující, nevykazuje mutarotaci Svázání D-glukosy pomocí C1 a D-fruktosy C2 – jsou oba monosacharidy ve formě glykosidů Invertní cukr – je poměr 1: 1 fruktosa a glukosa

Sacharidy - sacharosa