Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka Ing. Martin Vacek Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka 1. Maso, masné výrobky Vepřové maso Charakteristika, význam droj: http://vladahadrava.xf.cz http://www.ssss.cz/files/ucebnice_3lete_obory/pv/pvhlavni.htm 28.5.2018
Obsah Charakteristika vepřového masa Složení vepřového masa Význam vepřového masa ve výživě
Vepřové maso
Charakteristika Maso má růžovou a světle červenou barvu Svalovina je jemně vláknitá prorostlá tukem Má vyšší energetickou hodnotu Hůře stravitelné Chuť masa je závislá na věku a způsobu krmení Nejkvalitnější z kusů 70 – 90 kg a stáří 7 – 10 měsíců Starší maso má hrubá vlákna a tmavě červenou barvu
Složení vepřového masa Voda 47 – 72% Hovězí 3 – 25% Telecí 1 -10% Bílkoviny 14 – 20% Tuku 8 – 40% Sacharidy 0,15% ML - Fe Vit - B1, B2
Význam ve výživě Zdroj energie Z výživového hlediska jsou vhodné selata do 10 kg Kusy do 70 kg mají ještě přijatelné množství tuku Nad 110 kg je maso díky obsahu tuku špatně stravitelné
Otázky Charakterizujte vepřové maso? Jaké vepřové maso je nejkvalitnější? Jaké je složení vepřového masa? Porovnejte obsah tuku u hovězího, telecího a vepřového masa.