Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 14 – slova neohebná

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“
Advertisements

SLOVNÍ DRUHY Mgr. Michal Oblouk.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_19 Tematická.
Příslovce, spřežky, stupňování Příslovcí
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Katka Nosková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky dle.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.07 Název pro školu:
Neohebné slovní druhy.
Neohebné slovní druhy Český jazyk - 7. ročník.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
Příslovce Mgr. Michal Oblouk.
Základní škola a mateřská škola T.G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_04 Tematická.
PŘÍSLOVCE (adverbium) je neohebný slovní druh, který vyjadřuje bližší okolnosti dějů a vlastností. V češtině se mezi slovními druhy řadí na šesté místo.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_452_Slovní druhy AUTOR: Mgr. Dagmar Petřeková ROČNÍK, DATUM:
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_008_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
Tvarosloví – neohebné slovní druhy
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: E. Hošnová a kol.: ČESKÝ JAZYK pro základní školy, SPN, Praha V. Hartmannová: JAZYKOVÉ ROZBORY.
Neohebné slovní druhy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
NEOHEBNÉ SLOVNÍ DRUHY Mgr. Michal Oblouk.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_16 Tematická.
SPOJKY Mgr. Michal Oblouk.
Příslovečné určení Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ3r0110 Název sady:Skladba pro 3.ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český.
PŘÍSLOVCE a jejich stupňování 7. ročník.
ČÁSTICE Název a adresa školy
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
CJL - mluvnice Souvětí Mgr. Zina Omelková
SLOVNÍ DRUHY OHEBNÉ x NEOHEBNÉ
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Tvarosloví – neohebné slovní druhy
Český jazyk – 2. ročník „Slovní druhy“
Tvarosloví – slovní druhy
Každé slovo můžeme přiřadit k jednomu z deseti slovních druhů.
S LOVNÍ DRUHY – 6. ROČ. Mgr. Jablečníková J. - ZŠ Horní Slavkov číslo šablony III/2 VY_32_INOVACE_83_SLOVNÍ DRUHY.
SPOJKY, ČÁSTICE, CITOSLOVCE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_A_20_SPOJKY, ČÁSTICE,
Název školy: Základní škola Okříšky Autor:Mgr. Jana Němcová Název:VY_32_INOVACE_08 Téma:Neohebné slovní druhy Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 8 – slovesa – osoba a číslo Mluvnice pro 2. ročník 2. ročník Srpen 2012.
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 2 – jmenné kategorie Mluvnice pro 2. ročník 2. ročník Srpen 2012.
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 6 - číslovky Mluvnice pro 2. ročník 2. ročník Srpen 2012.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková SLOVNÍ DRUHY NEOHEBNÉ jupíí frrr hurá lidičký ohohóó dobřepředzaa.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Slovní druhy Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
 Jsou to neohebné slovní druhy.  Vyjadřují bližší vlastnosti dějů.  Ptáme se na ně otázkami: Jak? Kdy? Kde? Kam? Odkud?  Příslovce vznikají nejčastěji.
SLOVNÍ DRUHY OHEBNÉ NEOHEBNÉ 1. PODSTATNÁ JMÉNA 2. PŘÍDAVNÁ JMÉNA
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 5 - zájmena Mluvnice pro 2. ročník
VY_32_INOVACE_26_Slovni_druhy_uvod Jazyk a jazyková komunikace
VY_32_Inovace_6.3.7 AZ kvíz tvarosloví Český jazyk 7. ročník
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Základní škola Bylany, okres Kolín
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 7 - slovesa Mluvnice pro 2. ročník
3.Prezentace 9.tř..
Název materiálu: VY_12_INOVACE_ CJ.7.Vc.07_Prislovce Datum:
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 13 – slovesa –slovesné třídy,
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 10 – slovesa – slovesný čas
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jakub Hlávko Název materiálu:
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 1 Mluvnice pro 2. ročník 2. ročník
Příslovce VY_32_INOVACE_03-15 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
Digitální učební materiál
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_38_ČJ4
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 12 – slovesa – slovesný rod
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Slovní druhy Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Materiál je určen pro bezplatné používání.
Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres Nymburk
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
NEOHEBNÉ SLOVNÍ DRUHY VY_12_INOVACE_Rů_I_23
SLOVNÍ DRUHY číslo projektu : CZ.1.07/1.4.00/
PŘÍSLOVCE Jsou slova neohebná, která vyjadřují bližší okolnosti dějů, jako: - místo (všude, zde, tam,domů); -čas (již, potom, později, zítra); -způsob.
Transkript prezentace:

Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 14 – slova neohebná Mluvnice pro 2. ročník 2. ročník Srpen 2012

ANOTACE V této sadě výukových materiálů s názvem Tvarosloví se budeme zabývat tvořením tvarů slov, slovními druhy, jejich tříděním a mluvnickými kategoriemi. Učivo má rozšířit znalosti, které žáci získali v ZŠ a je určeno pro žáky 2. ročníku učebních oborů SOU. Tato prezentace je zaměřena na neohebné slovní druhy, jejich rozdělení a užití ve větě.

TVAROSLOVÍ SLOVA NEOHEBNÁ

SLOVA NEOHEBNÁ slova neohebná nemůžeme skloňovat ani časovat patří sem příslovce, předložky, spojky, částice, citoslovce

Příslovce (adverbia) vyjadřují bližší okolnosti dějů a předmětů, jako místo, čas, způsob, příčinu, důvod, nebo označují stupeň vlastnosti a míru věci jsou to slova neohebná, ale plnovýznamová ve větě plní nejčastěji funkci příslovečného určení

Druhy příslovcí Druh Odpovídají na otázku Příklad Místa kde? kam? kudy? odkud? doma, vpravo, shora, tady, tam Času kdy? odkdy? dokdy? večer, stále, ráno, teď, dosud Způsobu jak? pěkně, vesele, tak, jak, pěšky Příčiny (důvodu) proč? Z jakého důvodu? proto, schválně, náhodou Míry do jaké míry? jak? kolik? tolik, velmi, málo, dost, moc

Tvoření příslovcí Příslovce se tvoří: - z přídavných jmen příponami –e/-ě, -o, -y, např. dobrý – dobře, rozumný – rozumně, dlouhý – dlouho, hezký – hezky - ustrnutím prostých pádů podstatných jmen, např. důl – dolů, trocha – trochu, dům – domů - spojením předložky s jiným slovem vznikají příslovečné spřežky, píšeme je dohromady jako jedno slovo, např. zčásti, dodnes, vlevo, nahoře, dokonce POZOR: nahoru = spřežka X na horu = předložková vazba: Vyšli jsme nahoru na horu Říp.

Stupňování příslovcí některá příslovce (pokud jsou odvozena od přídavných jmen) se mohou stupňovat: Pravidelné stupňování: 1. stupeň 2. stupeň : přípony-eji, -ěji, -e 3. stupeň : 2. stupeň + předpona nej- tiše tišeji nejtišeji rozumně rozumněji nejrozumněji snadno snáze i snadněji nejsnáze i nejsnadněji

Stupňování příslovcí Nepravidelné stupňování: druhý stupeň se tvoří z jiného kořene než stupeň první 1. stupeň 2. stupeň 3. stupeň mnoho více nejvíce špatně hůře nejhůře brzy dříve nejdříve

Předložky (prepozice) slova neohebná, významově nesamostatná ve spojení se jmény vyjadřují podobné okolnosti a vztahy jako příslovce (místo, čas, způsob…) ve spojení se jmény tvoří předložkovou vazbu ( řídí pád jména), např. po škole – 6. pád, kolem školy – 2. pád

Rozdělení předložek 1. předložky vlastní (původní) – mají pouze význam předložek, nemohou být jiným slovním druhem, např. s/se, z/ze, na, po, před, pro, v/ve, k, o… 2. předložky nevlastní (nepůvodní) – jsou odvozené z jiných slov - mohou být i jiným druhem slov, např. kolem, blízko, místo… většinou se pojí se 2. pádem, např. Šel kolem domu. X Šel kolem. X Sjel s kolem z kopce. (předložka X příslovce X podstatné jméno)

Předložky mohou se pojit s jedním nebo několika pády: s 1. pádem se spojují pouze přejaté předložky a la, kontra, versus, např. Jestřáb kontra Hrdlička s jedním pádem se pojí většina předložek, např. s 2. pádem bez, od, do, u, z (bez domova, od bratra, do školy, u domu, z papíru), se 3. pádem k, kvůli ( k domu, kvůli tobě), se 4. pádem přes, pro, mimo (přes kaluže, pro tebe, mimo dům), s 6. pádem při ( při tobě)

předložky s dvěma pády se pojí předložky na, o, po, v (s 4. a 6. pádem, např. na školu X na škole, o sestru X o sestře); před, nad, pod, mezi ( s 4. a 7. pádem, např. před školu X před školou, nad dům X nad domem) s třemi pády se pojí předložky za, s ( s 2., 4., 7. pádem, např. se sešitu, za sešit, s sešitem)

předložky kvůli lepší výslovnosti přidáváme k některým předložkám samohlásku -e, např. s/se, z/ze, k/ke, v/ve, bez/beze (s bratrem X se sestrou, bez tebe X beze mne) předložka s se pojí jen se 7. pádem předložka z se pojí většinou s 2. pádem

Spojky (konjunkce) jsou slova neohebná, významově nesamostatná spojují větné členy nebo věty ve větě nebývají větným členem

spojky Podle obsahu rozlišujeme spojky: souřadicí – spojují obvykle souřadné větné členy nebo souřadné věty, např. a, i, ani, ale, avšak, nebo, neboť, a proto, tedy, buď-nebo, nejen-ale i podřadicí – obvykle připojují větu závislou (vedlejší) k větě řídící, klademe je na začátek věty závislé (vedlejší) a píšeme před nimi čárku, např. že, aby, když, jakmile, protože, třebaže, jestli, kdyby, -li

Částice (partikule) slova neohebná, významově nesamostatná uvozují samostatné věty a naznačují jejich druh (otázku, rozkaz, zvolání, přání), případně postoj mluvčího k obsahu věty vyjadřují také charakter členů, před kterými stojí (s nimiž jsou spojeny) nebývají žádným větným členem

částice původní –kéž, nechť snad, asi, ovšem, ano, ne, prý, zejména…, např. Kéž by už byly prázdniny. nepůvodní, z jiných slovních druhů (spojek, zájmen, příslovcí) – ale, že, aby, tak…např.: Ale to jsou k nám hosti. Že to neřekneš. Aby už byly prázdniny. Tak co nám povíš?

Citoslovce (interjekce) slova neohebná, významově nesamostatná vyjadřují nálady, city, vůli mluvčího, např. au, hurá, sláva, kčertu, páni, hele, fuj, br… napodobují hlasy a zvuky, např. bác, frnk, bú, vrkú, žbluňk, břink, prásk, hepčí, haf-haf… většinou nebývají žádným větným členem

CITOSLOVCE pokud stojí ve větě samostatně, oddělují se čárkou, např.: Au, bolí mě hlava. Hurá, dali jsme gól! někdy zastupují jiné větné členy, např. přísudek (Vrabec frnk na střechu. Žába žbluňk do vody) nebo předmět (Slyším žalostné au.) či podmět(Hlasité hurá se ozývalo ze stadionu. v těchto případech se čárkou neoddělují

ZÁPIS: SLOVA NEOHEBNÁ Slova neohebná nemůžeme skloňovat ani časovat. Příslovce vyjadřují bližší okolnosti dějů a předmětů jako místo, čas, způsob, důvod, nebo označují stupeň vlastnosti a míru věci. Tvoří se z přídavných jmen (pěkný – pěkně), ustrnutím prostých pádů (dolů) a jako příslovečné spřežky (dohromady). Dají se stupňovat (krásně – krásněji – nejkrásněji).

Předložky ve spojení se jménem vyjadřují tytéž vztahy jako příslovce Předložky ve spojení se jménem vyjadřují tytéž vztahy jako příslovce. Rozlišujeme předložky vlastní (mají jen význam předložek – na, před) a nevlastní (mohou být i jiným slovním druhem – kolem). Nepíšeme je na konci řádku. Spojky spojují věty nebo větné členy. Podle obsahu rozlišujeme spojky souřadicí a podřadicí. Částice uvozují samostatné věty a naznačují jejich druh (otázku, rozkaz, zvolání, přání). Citoslovce vyjadřují nálady, city, vůli mluvčího nebo napodobují hlasy a zvuky.

Otázky pro opakování 1. Co vyjadřují příslovce a jak se tvoří? 2. Co vyjadřují předložky a jaké předložky rozlišujeme? 3. Co jsou spojky? 4. Co jsou částice? 5. Co vyjadřují citoslovce?

Předložky vyjadřují vztah jmen k jiným větným členům, význam se projevuje teprve ve spojení se jménem – tvoří předložkovou vazbu. Vyjadřují podobné okolnosti jako příslovce. Rozlišujeme předložky vlastní (mají jen význam předložek – na, před) a nevlastní (mohou být i jiným slovním druhem – kolem). Spojky spojují věty nebo větné členy. Podle obsahu rozlišujeme spojky souřadicí a podřadicí.

zdroje MUŽÍKOVÁ, Olga, MARKVARTOVÁ, Barbora, KLUSÁČKOVÁ, Lenka, JEŘÁBKOVÁ, Eleonora, ADÁMKOVÁ, Petra. Odmaturuj z českého jazyka. Brno: Didaktis, 2007, ISBN 80 – 7358 – 082 – 9 DOBEŠOVÁ, Věra, FIALOVÁ, Vladimíra. Průvodce českým jazykem. Brno: Didaktis, 2007, ISBN 80 – 7538 – 019 - 5 SOCHROVÁ, Marie. Český jazyk v kostce pro střední školy. Havlíčkův Brod: Fragment, 2007,ISBN 978 – 253 – 0298 – 0