Český jazyk 6. ročník ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SKLADBA PŘEDMĚT.
Advertisements

Druhy přísudku Skladba věty.
Klasifikace větných členů, rozbor věty jednoduché
32_04_25 Podmět Anotace Prezentace: Základní větný člen – podmět, výklad s animacemi Vzdělávací oblast, vzdělávací obor Jazyk a jazyková komunikace, Český.
Procvičujeme větné členy 2
Podmět (Po) - opakování
PODMĚT Mgr. Michal Oblouk.
Větné členy a věty vedlejší podmět a přísudek
Věty vedlejší.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
PODMĚT Autor: Mgr. Monika Dudová Název: VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-25
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Podmět a přísudek. Vedlejší věta podmětná a přísudková
Grafické znázornění věty jednoduché
VEDLEJŠÍ VĚTY Mgr. Michal Oblouk.
PODMĚT ● Vyjadřuje, o kom, o čem vypovídá přísudek ● Ptáme se 1. pádem – Kdo, co? ● Nejčastěji vyjádřen podstatným jménem, zájmenem. ● Může být vyjádřen.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory 1.4 – Zlepšení podmínek ve vzdělávání na základní škole OP VK Podmět.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Výklad – základní skladební dvojice, vyjádření podmětu.
PODMĚT Mgr. Michal Oblouk.
Druhy přísudku Český jazyk 2. stupeň ZŠ
ZÁKLADNÍ SKLADEBNÍ DVOJICE (PODMĚT A PŘÍSUDEK)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_321_Větné členy AUTOR: Mgr. Šárka Kubáčková ROČNÍK, DATUM:
VĚTNÉ ČLENY 6.ROČNÍK 6.ročník.
PŘÍSUDEK Autor: Mgr. Monika Dudová Název: VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-28
Větné členy PŘÍSUDEK.
Přísudek.
MGR. MICHAL OBLOUK PŘÍSUDEK. základní větný člen s podmětem tvoří základní skladební dvojici, mluvnicky na něm závisí vyjadřuje, co podmět dělá, co se.
PŘÍSUDEK Mgr. Michal Oblouk.
(PREZENTACI SPUSTÍTE STISKNUTÍM KLÁVESY F5) Přívlastek.
Skladba – základní skladební dvojice Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Věta jednoduchá a souvětí Název sady: Český jazyk 6. ročník.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Zájmena 4 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
Přísudek a podmět Autor: Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Slova ohebná 2 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku, slouží k výkladu nového učiva Datum: Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
OB 21 – CJL VĚTNÉ ČLENY - PODMĚT A PŘÍSUDEK. PODMĚT ● Je základním větným členem ● Ptáme se na něj kdo? Co? ● Nejčastěji bývá vyjádřen podstatným jménem,
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ podmět a přísudek Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo.
PODMĚT A PŘÍSUDEK  Název školy : Základní škola a Mateřská škola Kokory  Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/  Datum:  Autor: Mgr. Miroslava.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Základní větné členy Název sady: Český jazyk 6. ročník.
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
PODMĚT JIRKA ŠTĚKAL SE ROZPLAKALA ZAPADALO MODRÁ PES ONA HOLČIČKA
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_274_ČJ8
PODMĚT.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Základní skladební dvojice Název projektu: OP VK
PŘÍSUDEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Český jazyk 6. ročník ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Autor: Mgr. Eva Kotounová
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
PODMĚT A PŘÍSUDEK Název školy : Základní škola a Mateřská škola Kokory
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_08
VY_32_Inovace_ Základní skladební dvojice
Mgr. Lenka Vrzáňová Větná stavba října 2011
VEDLEJŠÍ VĚTA PODMĚTNÁ
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY - PŘEDMĚT
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Druhy přísudku Skladba věty.
Základní větné členy – přísudek
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Český jazyk 6. ročník ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_12.2.19 Základní větné členy Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3577 Anotace:. Materiál je určen žákům 6. ročníku. Podává základní poučení o druzích podmětu a přísudku. Jsou v něm zařazena cvičení k upevnění učiva. Obsahuje animace.

Druhy podmětu Druhy přísudku Základní větné členy Druhy podmětu Druhy přísudku

připomíná píseň lidovou Opakujeme: Kdejakej generál, kdejakej kaprál s flintama lidi by do pole hnal, do pole hnal proti sobě… Komu jsou metály platný v hrobě? Odkud asi text pochází? Kolik je v něm větných celků? Proč jsou v něm nespisovné výrazy? Vyhledej základní skladební dvojice, podměty označ červeně, přísudky modře z folkové písně (skupina Hop Trop) připomíná píseň lidovou 2

Řešení: Jakým větným celkem je první věta? Kdejakej generál, kdejakej kaprál s flintama lidi by do pole hnal, do pole hnal proti sobě… Komu jsou metály platný v hrobě? Jakým větným celkem je první věta? Jakým větným celkem je druhá věta? Jaký podmět je v první větě? Jaký přísudek je v první větě? Jaký přísudek je v druhé větě? souvětí věta jednoduchá několikanásobný slovesný jmenný se sponou

Podmět a přísudek ve větě tvoří základní skladební dvojici Podmět a přísudek ve větě tvoří základní skladební dvojici. V souvětí je tolik vět, kolik je v něm základních skladebních dvojic. Sotva se narodíš, už si verbíř píše, že nejsi ze zámku, ale z chýše. Kolik vět je v souvětí? Označ základní skladební dvojice. Jak se graficky zapíše uvedené souvětí, aby tvořilo sloku básně (text písně) ?

Řešení: V souvětí jsou 3 věty Sotva se (ty) narodíš, už si verbíř píše, že (ty) nejsi ze zámku, ale z chýše. nebo Sotva se narodíš, už si verbíř píše, že nejsi ze zámku, ale z chýše.

Druhy podmětu: Podmět vyjadřuje, o kom nebo o čem vypovídá přísudek. Ptáme se na něj otázkou 1. pádu KDO? CO? a PŘÍSUDKEM 1. Podmět vyjádřený vyjadřuje ve větě původce děje nebo nositele děje Př.: Maliny na mýtině se červenaly. 2. Podmět nevyjádřený a) je znám z předcházejícího textu Př.: Maliny na mýtině se červenaly. Lákaly k utržení. b) je zřejmý z určitého tvaru slovesa Př.: Zavolej mi. c) je všeobecný Př.: V obci vyhlásili poplach.

BÝT, BÝVAT, STÁT SE, STÁVAT SE Druhy přísudku: Přísudek vyjadřuje, co se vypovídá o podmětu, co nositel nebo původce dělá, co se s ním děje. 1. Přísudek slovesný - základem mohou být a) slovesné tvary jednoduché Př.: Na stromě visí poslední jablko. b) slovesné tvary složené Př.: Přijel jsi vlakem? 2. Přísudek jmenný se sponou – základem je spona a jmenná část a) spona + podstatné jméno Př.: Tatínek je lékařem. b) spona + přídavné jméno Př.: Obloha je úplně zatažená. Sponová slovesa: BÝT, BÝVAT, STÁT SE, STÁVAT SE

Najdi v následujících větách podměty a přísudky a urči jejich druhy: Kdy přijdeš domů? Současným americkým prezidentem je Barack Obama. Rostliny „vydechují“ kyslík. Doporučili bychom dětem, aby se podívaly na dokument o přírodě, který dávají dnes v televizi. „Já jsem malej, ale šikovnej!“

Řešení: Kdy přijdeš domů? Podmět: nevyjádřený (TY) Přísudek: slovesný (PŘIJDEŠ) Současným americkým prezidentem je Barack Obama. Podmět: vyjádřený (BARACK OBAMA) Přísudek: jmenný se sponou (JE PREZIDENTEM) Rostliny „vydechují“ kyslík. Podmět: vyjádřený (ROSTLINY) Přísudek: slovesný („VYDECHUJÍ“) Dnes dávají v televizi zajímavý dokument. Podmět: nevyjádřený všeobecný (ONI) Přísudek: slovesný (DÁVAJÍ) „Já jsem malej, ale šikovnej!“ Podmět: vyjádřený (JÁ) Přísudek: jmenný se sponou několikanásobný (JSEM MALEJ, ŠIKOVNEJ)

PODMĚT I PŘÍSUDEK mohou být HOLÉ Např.: Pavel mlčí. ROZVITÉ Např.: Náš Pavel stále mlčí. NĚKOLIKANÁSOBNÉ Např.: Pavel a Jitka mlčí a mlčí.

Najděte a určete holé, rozvité a několikanásobné podměty a přísudky: V zoologické zahradě si děti prohlédly kočkovité šelmy a opice. Do kina přišly děti z mateřské školy a jejich učitelky. Problém, jehož řešení stále odkládáte, je závažný. Na stěně visí malý obrázek, který jsme dostali od babičky. Kdo rozbil to okno?

Řešení: V zoologické zahradě si děti prohlédly kočkovité šelmy a opice. Podmět holý Přísudek rozvitý (v zoologické zahradě, šelmy a opice) Do kina přišly děti z mateřské školy a jejich učitelky. Podmět rozvitý několikanásobný (z mateřské školy, jejich) Přísudek rozvitý (do kina) Problém, jehož řešení stále odkládáte, je závažný. 1. věta - podmět holý, přísudek holý (jmenný se sponou) 2. věta vložená – podmět nevyjádřený (vy), přísudek rozvitý (stále) Na stěně visí malý obrázek. Podmět rozvitý (malý) Přísudek rozvitý (na stěně) Kdo rozbil to okno? Přísudek rozvitý (to okno)opice

Zdroje: KRAUSOVÁ, Zdeňka; TERŠOVÁ, Renata. Český jazyk 6. Plzeň: Fraus, 2003, ISBN 80-7238-206-3 www.office.microsoft.com Obrázky z galerie Klipart