Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Advertisements

Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
45.1 Větné vzorce
Vzdělávací oblast: Český jazyk – gramatika Autor: Vlasta Lindovská
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_598_5TR_CJ Autor: Mgr. Leona Szabó 1.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:Mgr. Petra Pláničková Název: VY_32_INOVACE_377_STAVBA VĚTY Téma: VĚTA JEDNODUCHÁ,
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Spojovací výrazy Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Květen 2013
Název šablony: Inovace a zkvalitn ě ní výuky prost ř ednictvím ICT 32/ Č J , Beranová Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Název výukového.
Věta jednoduchá a souvětí
Věta jednoduchá a souvětí.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Krychle a kvádr Povrch a objem VY_42_INOVACE_16_02.
Hra na využití poměru 1 : 2 : 4 VY_42_INOVACE_06_01.
Slovní úlohy Sčítání a odčítání do VY_32_INOVACE_15_05 Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření.
VY_32_INOVACE_08_16 Název:Pádové otázky Autor:Mgr. Dana Staňková Vytvořeno: Ročník:5. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací.
Matematické hry Vetřelec, Bludiště Násobky přirozených čísel, čísla složená, prvočísla VY_42_INOVACE_07_01.
Slovní úlohy s procenty VY_42_INOVACE_18_01. Opakování - procenta Doplň: Základ je % % %
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Děti z Bullerbynu 10 Autor: Mgr. Marcela Vrubelová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Zobrazení bodů, útvarů v osové souměrnosti, osově souměrné útvary
NOTA PŮLOVÁ.
TATO PRÁCE JE ŠÍŘENA POD LICENCÍ CC BY-SA 3
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Převody jednotek obsahu
Školník Kulda je jednička
Přehled zahraničních dětských spisovatelů a jejich díla
Děti z Bullerbynu 16 Autor: Mgr
Složené slovní úlohy Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Materiál je určen pro bezplatné.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Děti z Bullerbynu 11 Autor: Mgr. Marcela Vrubelová
ZÁJMENA – ON, JENŽ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
OBJEM Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_11_29.
Autor: Mgr. Vlasta Šujanová Název : VY_32_INOVACE_29CJ_5_PŘÍMŘEČ
Školník Kulda je jednička
VY_32_INOVACE_ 14_ Souvětí a jeho stavba
Polovina Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Materiál je určen pro bezplatné používání.
Slovní úlohy polovina, čtvrtina
Sčítání, odčítání, násobení, dělení – příklady k procvičení
CVIČÍME PAMĚŤ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření. Všechny objekty použité k vytvoření tohoto materiálu.
Děti z bullerbynu 1 Autor: Mgr. Marcela Vrubelová
Děti z Bullerbynu 13 Autor: Mgr. Marcela Vrubelová
BUNĚČNÉ DÝCHÁNÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_13_26.
Převody jednotek délky
Děti z Bullerbynu 7 Autor: Mgr. Marcela Vrubelová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Bezpečně na silnici VY_32_INOVACE_20_03
DĚTI Z BULLERBYNU 18 Autor: Mgr. Marcela Vrubelová Vytvořeno: květen 2012 Ročník: 3. ročník ZŠ Vzdělávací oblast: jazykové a komunikační dovednosti.
Děti z Bullerbynu 12 Autor: Mgr. Marcela Vrubelová
Slovní druhy Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Materiál je určen pro bezplatné používání.
Fotografie jsou z archivu autora..
Jazyk a jazyková komunikace
Složené slovní úlohy o n více, o n méně
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vyjmenovaná slova po S,V,Z
Školník Kulda je jednička
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police n. M.,
NOTA OSMINOVÁ.
Notová osnova.
Jazyk a jazyková komunikace
tato práce je šířena pod licencí cc by-sa 3
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Transkript prezentace:

Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3 Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2637 Název výukového materiálu: Stavba věty Autor: Mgr. Marcela Kašpárková Vytvořeno: 14. dubna 2013 Ročník: pátý Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Jazyková výchova Téma: Stavba věty Pomůcky: notebook, dataprojektor, tabule, papíry, psací potřeby Anotace: Materiál slouží k prezentaci učiva o stavbě věty a je doplněn o praktické procvičení. Texty jsou vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání na všech typech škol a školských zařízeních. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. VY_32_INOVACE_17_16

Co už víme o větách Lidé mluví ve větách. Věty rozlišujeme: 1. věty jednoduché 2. souvětí Jak poznáme větu jednoduchou a souvětí? Určíme, kolik je ve větném celku sloves ve tvaru určitém. Věta jednoduchá – 1 sloveso ve tvaru určitém. Př.: Žáci cvičí. Souvětí – 2 a více sloves ve tvaru určitém. Př.: Tomáš běhá a Jana tančí. VY_32_INOVACE_17_16

Urči, zda jde o větu jednoduchou nebo souvětí VY_32_INOVACE_17_16 Urči, zda jde o větu jednoduchou nebo souvětí Medvěd spal celou zimu. Lvi pronásledují svoji kořist. Dřevaři nejdříve stromy pokácejí a pak je traktory stahují na pilu. Děti pouštějí draky, kteří se vznášejí vysoko na nebi. Sluneční paprsky dopadají na vodní hladinu. Vrzly dveře a v nich se objevila babička. Maminka se na mě zlobila, protože jsem neposlouchal, co mi říkala.

Dokonči Větu jednoduchou: Anička si …………. . Maminka …………. . Zedníci ………. domy. Pejsek …………. Sluníčko ………… Dědeček ………… Souvětí: Učitel ……… a …………. . Tatínek …, ale ………. . Jana ……….i …………… . Myslivci ……., ale i …….. Děti ………. nebo ………… Pavel……….., kde ……… VY_32_INOVACE_17_16

Spojovací výrazy v souvětích Věty v souvětích bývají spojeny spojovacími výrazy, a to mohou být: spojky (a, i, ale, protože, když, aby) zájmena (kdo, co, který, jaký, čí, jenž) příslovce (kde, odkud, kdy) VY_32_INOVACE_17_16

VY_32_INOVACE_17_16 Doplň správný spojovací výraz a urči, zda jde o spojku, zájmeno nebo příslovce Petr se snažil ze všech sil, ……… nedařilo se mu. Soused se ptal, ………. je nová adresa našeho strýce. Nová žákyně nevěděla, ……… se nachází jídelna. Na jaře vyjely do polí traktory, ……byly v zimě na opravě. Jana litovala, ….. se Petra odstěhovala. …… jsme dorazili domů, byli jsme hodně unavení. Gymnasté cvičili na hrazdě ….. na kruzích, ……. viděli jsme je i na trampolíně.

Psaní čárky v souvětí Některé věty jsou odděleny čárkou bez spojky. Př.: Tatínek jel do práce, maminka zůstala doma. Čárku píšeme před většinou spojovacích výrazů. Př.: Nemůžu jít do školy, protože jsem nemocný. Před spojkami a, i, ani, nebo čárku obvykle nepíšeme. Př.: Budeš ležet nebo půjdeš s námi? VY_32_INOVACE_17_16

Větný vzorec Větný vzorec znázorňuje stavbu souvětí. Používáme následující značky: V – značka pro větu (první, druhou, třetí) 1, 2, 3 – vyjadřuje pořadí věty v souvětí spojovací výrazy, čárky, znaménko za větou (. ? !) Př. : Děti si venku hrály s míčem a skákaly přes švihadlo. V1 a V2. Chtěli jsme jet na výlet, ale začalo pršet a my zůstali doma. V1 , ale V2 a V3. VY_32_INOVACE_17_16

Napiš vzorec souvětí Potkal jsem člověka, který procestoval celý svět. Sledovali jsme na napínavý film, když najednou něco bouchlo a my se lekli. Nevěděli jsme, kdy přijedou rodiče, proto jsme je netrpělivě vyhlíželi. Zjistil jsem, že nemám zápisník, proto jsem požádal babičku, aby mi ho koupila na narozeniny. Když jsme se vrátili z dovolené, utíkal jsem hned za kamarády, aby mi pověděli, co je nového. Domluvili jsme se s kamarády, kde se sejdeme, ale někteří nedorazili nebo nenašli místo setkání. VY_32_INOVACE_17_16