AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_17

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název šablony: Inovace v chemii52/CH10/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: HALOGENY Autor: Mgr. Eva.
Advertisements

HALOGENY.
Nekovy DOPORUČENÁ STRÁNKA:
HALOGENY.
VY_52_INOVACE_02/1/18_Chemie
Halogeny – prvky VII.A skupiny
Halogeny. Zástupci: F – fluor F – fluor Cl – chlor Cl – chlor Br - brom Br - brom I – jod I – jod Skupina s podobnými chemickými vlastnostmi Skupina s.
Halové prvky Halogeny.
VY_52_INOVACE_02/1/23_Chemie
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
17 skupina.
Halogeny Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
VY_52_INOVACE_02/1/24_Chemie
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
HALOGENY.
VZÁCNÉ PLYNY & HALOGENY
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-8-02.
Halogeny Mgr. Helena Roubalová
HALOGENY Prvky 17. (VII.A) skupiny.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Halogeny Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 5
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Halové prvky /halogeny/
Zástupci prvků skupin RZ
VY_52_INOVACE_02/1/17_Chemie VODÍK - procvičování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace.
CHLÓR.
TŘÍDĚNÍ CHEMICKÝCH PRVKŮ II. Chemie 8. ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Brom a jod Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Nekovy Autor: Ing. Šárka Psíková Chemie Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
RZ Prvky 1. Halogeny. Zástupci: F – fluor F – fluor Cl – chlor Cl – chlor Br - brom Br - brom I – jod I – jod Skupina s podobnými chemickými.
Halogeny a halogenidy.
HALOGENIDY. Halogenidy jsou dvouprvkové sloučeniny halogenů s jinými kovy, kde halogen má oxidační číslo -I Jejich název je dvouslovný: - podstatné jméno.
HALOGENY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_02_26.
Halogeny. Jsou to prvky VII.A skupiny Patří k nim: fluor F, chlor Cl, brom Br, jod I Kolik mají valenčních elektronů?
HALOGENY FLUOR, CHLOR, BROM, JOD.
HALOGENY. Prvky 17. skupiny periodické soustavy prvků (mají 7 valenčních elektronů) Mezi halogeny patří: FLUOR CHLOR BROM JOD Vlastnosti halogenů: Jsou.
NEKOVY - HALOGENY chemie 8. ročník HALOGENY – HALOVÉ PRVKY prvky VII.A skupiny (17) F, Cl, Br, I jsou velmi reaktivní - vyskytují se pouze ve sloučeninách.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák NEKOVY - halogeny O N Rn kyslík dusík vzácné plyny vodík He Ar Ne Xe Kr.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: VY_32_Inovace_ – Halogeny Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_02_Halogeny Autor Melicharová Jana.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_10_Vodík Téma: Chemie 8.
ANOTACE: MATERIÁL JE URČEN PRO ŽÁKY 8. ROČNÍKU A SLOUŽÍ K VÝKLADU NOVÉHO UČIVA. VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr.
Halogeny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace
Zástupci prvků skupin RZ
Autor: Stejskalová Hana
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_13
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_19
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_07_Molekuly
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_16_Halogeny
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_06
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Stavba atomu.
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_08
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_20
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_07
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_16
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_14
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Chemie, Halogeny Autor: Ing. Světlana Hřibalová Název.
Halogeny VII. A fluor chlor brom jod.
Halogeny.
Nekovy Halogeny VII. A skupina vlastnosti: tvoří anionty
Transkript prezentace:

Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_17 TÉMA: CHEMIE PRO 2. STUPEŇ ZŠ ČÍSLO PROJEKTU: CZ. 1. 07/ 1. 4. 00/ 21. 1843

Anotace Prezentace seznamuje žáky s významnou skupinou nekovů – s halogeny. Seznamuje žáky s jejich vlastnostmi, výskytem a využitím. Autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Gabriela Budínská.

Halogeny Název je odvozen z řeckého hals = sůl a gennao = tvořím Jsou prvky 17. (VII.A) skupiny. Patří k nim fluor, chlor, brom a jod. Ve valenční vrstvě mají 7 valenčních elektronů. Jsou velmi reaktivní, proto se vyskytují pouze vázané ve sloučeninách. Jejich atomy se slučují ve dvouatomové molekuly.

Některé vlastnosti halogenů Prvek Molekula Skupenství Elektro - negativita fluor F2 plynné 4,10 chlor Cl2 2,83 brom Br2 kapalné 2,74 jod I2 pevné 2,21

Fluor Je nekovový prvek. Je zelenožlutý plyn. Je jedovatý. Je nejreaktivnějším prvkem této skupiny. Je biogenní prvek (vyskytuje se v kostech a zubech). Přidává se do zubních past (je důležitý pro vývoj zdravých zubů).

Chlor Je žlutozelený plyn. Nepříjemně zapáchá. Je silně jedovatý. Leptá sliznice. Je velmi reaktivní, v přírodě se vyskytuje pouze ve sloučeninách. Ničí bakterie a choroboplodné zárodky. Používá se k dezinfekci vody a k výrobě dezinfekčních prostředků.

Brom Je červenohnědá kapalina. Snadno se vypařuje. Je jedovatý. Je velmi reaktivní, v přírodě se vyskytuje pouze ve sloučeninách – ty jsou rozpuštěny v mořské vodě a ve vodě některých slaných jezer (Mrtvé moře, Velké solné jezero).

Jod Je pevná látka, tvořící tmavě fialové destičkovité krystalky. V přírodě se vyskytuje pouze ve sloučeninách – ty se vyskytují v mořské vodě a v mořských řasách. Je biogenním prvkem – je nezbytný pro správný vývoj lidského organismu. Je součástí hormonu thyroxinu vylučovaného štítnou žlázou – jeho nedostatek se navenek projevuje jako struma neboli vole. Přidává se do kuchyňské soli. Jeho ethanolový roztok (jodová tinktura) se používá k dezinfekci.

Použité zdroje Obrázky z otevřené galerie Microsoft Office. BENEŠ, Pavel, Václav PUMPR a Jiří BANÝR. Základy chemie pro 2. stupeň základní školy, nižší ročníky víceletých gymnázií a střední školy. Vyd. 2. Ilustrace Naděžda Lexová, Miroslava Jakešová. Praha: Fortuna, 1996c1993, 2 sv. ISBN 80-7168-312-42. ŠKODA, Jiří a Pavel DOULÍK. Chemie 8: pro základní školy a víceletá gymnázia : učebnice. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2006, 136 s. ISBN 80-723-8442-2. WERTHEIM, Jane, Chris OXLADE a John WATERHOUSE. Ilustrovaný přehled chemie. [1. vyd.]. Překlad Petr Pánek. Ilustrace Kuo Kang Chen. Ostrava: Blesk, 1994, 128 s., barev. vyobr. ISBN 80-856-0633-X.