HOSPODÁŘSKY DŮLEŽITÉ PLODINY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_ 19_ Rozmanitost přírody Zelenina (SADA ČÍSLO 2)
Advertisements

ZELENINA.
Použití Power Pointu v hod. zeměpisu.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu
Přirozené a umělé ekosystémy.
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zelenina.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ilona Trojánková. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Rozdělení zeleniny Střední odborná škola Otrokovice
Druhy zeleniny Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.35
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
OVOCNÉ STROMY A OVOCE PODPORA PRO VÝUKU
VY_32_INOVACE_29_ Prvouka 3.ročník Zelenina
Lipnicovité jsou to většinou byliny mají svazčité kořeny
ČERNÝ PETR – DRUHY ZELENINY
TRÁVY & OBILNINY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN ,
Název školy: Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Okrasné a užitkové rostliny Název sady: Člověk a jeho svět.
OBILNINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
ZELENINA A JEJÍ POZNÁVÁNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Ekosystém pole Rostliny
Obilniny VY_52_INOVACE_36 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského.
Poznej druhy zeleniny Mgr. Heppnerová Eva – ZŠ Nádražní 683, Horní Slavkov VY_32_INOVACE_74_ Poznej druhy zeleniny Šablona III/2.
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Ekosystém okolí lidských obydlí Rostliny Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_12_INOVACE_ ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP.
* Anotace : * Program slouží k procvičování a opakování přírodovědného učiva ve 4. ročníku.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
OBILOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: obiloviny, charakteristika, složení, pšenice, žito, ječmen,
ČELEĎ BRUKVOVITÉ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Elena Sobotková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Potraviny a výživa - Zelenina
PRVOUKA – 2. ročník, ZELENINA
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_54_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
OVOCNÉ STROMY A OVOCE PODPORA PRO VÝUKU
Pole - obilniny Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov
Přirozené a umělé ekosystémy.
ČLOVĚK A JEHO SVĚT Zelenina Radka Smetanová VY_32_INOVACE_zelenina_01
O B I L N I N Y (POLNÍ PLODINY)
CO ROSTE NA POLI - TEST Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Autor: PaedDr. Jana Čechová Název : VY_32_INOVACE_7A09Prv2_Zelenina
Název školy : ZŠ Pardubice-Spořilov
HOSPODÁŘSKY DŮLEŽITÉ PLODINY
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_04_TRIDENI_ZELENINY Název materiálu:
Hospodářské rostliny Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_08_10_Ekosystémy.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
ZELENINA A JEJÍ DRUHY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_56_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
VY_32_INOVACE_55_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
VY_32_INOVACE_PŘBOT.17 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
PEXESO – ZELENINA ruský jazyk
POZNÁVÁNÍ PO JEDNOTLIVÝCH OBRÁZCÍCH. ZA KAŽDÉ SPRÁVNÉ URČENÍ BOD.
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec Anotace: ZELENINY2
ZELENINA POZNÁVÁNÍ II. Do tabulky zapisuj poznanou zeleninu.
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, ve kterém podnebném pásu se vyskytují obilniny zmíněné v prezentaci (pšenice, žito, ječmen, oves). 2) Vyznač.
Ruský obrázkový slovník II Zelenina − зелень
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
Pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
ROSTLINY Rozdělení rostlin.
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

HOSPODÁŘSKY DŮLEŽITÉ PLODINY PÍCNINY OBILOVINY ZELENINA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

PÍCNINY Jsou hospodářsky důležité plodiny sloužící k výživě hospodářských zvířat, zejména přežvýkavců a koní. Pokud nejsou zkrmeny přímo, je nutné, vzhledem k nízkému obsahu sušiny (15–25 %), konzervovat je sušením nebo silážováním.

Jetel luční Jetel luční je vytrvalá, 10 až 100 cm vysoká bylina, která se využívá na přímé zelené krmení, nebo na konzervaci zavadlých rostlin silážováním.

Vojtěška setá Nejrozšířenější jetelovina pěstovaná na polích. Vojtěška setá je vytrvalá hluboce kořenící jetelovina k přímému zkrmování, na výrobu sena nebo úsušků.

OBILNINY Obilniny /cereálie/ slouží především k lidské výživě. Zrna obilnin se užívají celá – rýže, žito, ječmen, oves, broušená – částečně nebo úplně zbavena obalu zrna – kroupy, bílá rýže, rozemletá – mouka Zrna obilnin obsahují škrob, minerály, vitamíny, oleje a vlákninu.

Pšenice Pšenice je jednou z nejstarších kulturních plodin. Začátky jejího pěstování jsou spojeny se vznikem zemědělství. Zrno pšenice se využívá k výrobě chleba, pečiva, těstovin, krup a v cukrářství.

Žito Je pěstováno na polích za účelem zisku zrna, ze kterého se vyrábí potraviny pro lidi a krmivo pro zvířata. Společně s pšenicí, kukuřicí a ječmenem je to jedna z nejrozšířenějších obilnin. Zrno se používá na chlebovou mouku, jako náhražka kávy, k výrobě perníků, jako krmivo či se z něho vyrábí alkohol.

Oves Z ovesné mouky se připravuje různé pečivo. Dále se oves pěstuje jako zelená píce. Oves jako krmivo je vynikající hlavně pro koně.

Ječmen Ječmen patří mezi nejstarší zemědělské plodiny. V dnešní době se většina vypěstovaného ječmene, zejména ozimý ječmen, používá ke krmným účelům.

Kukuřice Jedná se o robustní rostlinu dorůstající výšky nejčastěji 0,5–6 m. Je to významná krmná, potravinářská i farmaceutická rostlina.

ZELENINA Košťálová – kapusta, zelí, brukev, květák Zeleninu dělíme podle toho, co z ní spotřebováváme: Košťálová – kapusta, zelí, brukev, květák Plodová – okurka, tykev, meloun, rajčata, papriky Kořenová – mrkev, petržel, celer, ředkvička Cibulová – cibule, česnek, pažitka, pórek Listová – salát hlávkový.

Kapusta je blízce příbuzná zelí, od kterého se liší strukturou listů. Košťálová zelenina KAPUSTA Kapusta je blízce příbuzná zelí, od kterého se liší strukturou listů. ZELÍ Je hlávkové, pekingské a čínské. Jsou to dvouleté byliny, jejichž listy jsou uspořádány v hlávky, které se konzumují.

Košťálová zelenina KVĚTÁK BRUKEV – KEDLUBEN lidově karfiól – je velmi oblíbenou zeleninou. Využíváme její zdužnatělé květenství. BRUKEV – KEDLUBEN Oblíbenost je v celé Evropě způsobena její poměrně krátkou vegetační dobou a širokým uplatněním v kuchyni – vařená i syrová.

Plodová zelenina OKURKA SETÁ TYKEV Mezi základní druhy okurky patří okurka polní a okurka salátová. TYKEV Tykve (nazývané dýně) mají různé odrůdy, které se liší tvarem, chutí a barvou.

Plodová zelenina MELOUN VODNÍ MELOUN CUKROVÝ přestože je často nesprávně označovaný jako ovoce, je to druh plodové zeleniny. MELOUN CUKROVÝ

Plodová zelenina RAJČATA PAPRIKA patří k nejrozšířenějším druhům zeleniny na světě, pochází z Peru. Pěstují se jako tyčková a keříčková, s celou škálou  různých velikostí, tvarů a barev. PAPRIKA Pochází z Ameriky. Dnes se pěstuje po celém světě. Pálivá forma papriky se označuje jako chilli papričky.

Kořenová zelenina MRKEV PETRŽEL Obsahuje mnoho vitamínů a jiných užitečných látek. Je také bohatá na vlákniny a antioxidanty. PETRŽEL Kromě potravinářství nachází petržel odpradávna uplatnění i v lékařství.

Kořenová zelenina ŘEDKVIČKY CELER

Cibulová zelenina ČESNEK CIBULE

Cibulová zelenina PÓREK PAŽITKA

Listová zelenina ŠPENÁT Hlávkový salát Špenát má velmi vysoký obsah volné kyseliny listové. Hlávkový salát Nejrozšířenější listová zelenina

Pojmenuj, co je na obrázku! 1 2

KONTROLA 1 JETEL LUČNÍ 2 VOJTĚŠKA SETÁ

Pojmenuj, co je na obrázku! 3 5 1 4 2

KONTROLA 1 PŠENICE OVES JEČMEN KUKUŘICE 5 ŽITO

Pojmenuj, co je na obrázku! 1 4 8 3 6 5 2 10 7 9

KONTROLA CELER 2 ČESNEK 3 ŠPENÁT 4 CIBULE 5 ŘEDKVIČKA PAŽITKA PETRŽEL PÓREK HLÁVKOVÝ SALÁT 10 MRKEV

Pojmenuj, co je na obrázku! 4 6 7 5 2 8 9 3 10 1

KONTROLA KAPUSTA PAPRIKA OKURKA SETÁ MELOUN CUKROVÝ 5 ZELÍ TYKEV KVĚTÁK RAJČATA KEDLUBEN 10 MELOUN VODNÍ

Byli jste v určování úspěšní?

Použité zdroje [cit. 2017-26-1]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: http://www.clker.com/clipart-11512.html [cit. 2017-26-1]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: http://www.clker.com/clipart-23775.html [cit. 2017-26-1]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: http://www.clker.com/clipart-10358.html [cit. 2017-26-1]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: http://www.clker.com/clipart-23284.html [cit. 2017-26-1]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: http://www.clker.com/clipart-7001.html [cit. 2017-26-1]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: http://www.clker.com/clipart-23242.html Ivar Leidus [cit. 2017-26-1 ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: https://commons.wikimedia.org/wiki/Trifolium_pratense#/media/File:Trifolium_pratense_-_Keila2.jpg H. Zell [cit. 2017-26-1 ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: https://commons.wikimedia.org/wiki/Trifolium_pratense#/media/File:Trifolium_pratense_001.JPG H. Zell [cit. 2017-26-1 ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: https://commons.wikimedia.org/wiki/Medicago_sativa#/media/File:Medicago_sativa_003.JPG H. Zell[cit. 2017-26-1 ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: https://commons.wikimedia.org/wiki/Medicago_sativa#/media/File:Medicago_sativa_001.JPG [cit. 2017-26-1]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: http://www.clker.com/clipart-wheat-farming.html Radim Cerkal, Ing. Pavlína Hrstková, Tomáš Středa[cit.2017-26-1 ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Klas_psenice.jpg?uselang=en MOs810 [cit. 2017-26-1 ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Unidentified_Secale#/media/File:Natura_okolic_Kicina_w_czerwcu_(4).JPG Andreas Trepte [cit. 2017-26-1 ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: https://commons.wikimedia.org/wiki/Avena_sativa#/media/File:Avena_sativa_II.jpg Rasbak [cit. 2017-26-1 ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: https://commons.wikimedia.org/wiki/Hordeum_vulgare#/media/File:Gerst_aar.jpg Roger Culos[cit. 2017-26-1 ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: https://commons.wikimedia.org/wiki/Zea_mays#/media/File:Zea_mays_%27etsaut%27_MHNT.BOT.2015.34.3.jpg Burgkirsch [cit. 2017-26-1 ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: https://commons.wikimedia.org/wiki/Zea_mays#/media/File:Maispflanze.jpg

Použitá literatura Dinesh Valke [cit. 2017-27-1 ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Cabbage#/media/File:Brassica_oleracea_var._capitata_(4170722993).jpg Dinkum[cit. 2017-27-1 ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Cabbage#/media/File:Au_march%C3%A9_-_chou.JPG Szyx[cit. 2017-27-1 ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Brassica_oleracea_var._gongylodes#/media/File:Chou_rave_2.jpg Dinkum[cit. 2017-27-1 ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Cauliflower#/media/File:Au_march%C3%A9_-_chou-fleurs_2.JPG Rasbak[cit. 2017-27-1 ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: https://commons.wikimedia.org/wiki/Cucumis_sativus#/media/File:Komkommer_Cucumis_sativus_%27Melita%27.jpg Harald Bischoff[cit. 2017-27-1 ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: https://commons.wikimedia.org/wiki/Pumpkin#/media/File:K%C3%BCrbisse_3082-1.jpg Captain76 [cit. 2017-27-1 ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: https://commons.wikimedia.org/wiki/Cucumis_melo#/media/File:Half_cut_of_Yubari_melon.JPG Steve Evans [cit. 2017-27-1 ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: https://commons.wikimedia.org/wiki/Citrullus_lanatus#/media/File:Watermelons.jpg Rasbak [cit. 2017-27-1 ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: https://commons.wikimedia.org/wiki/Solanum_lycopersicum#/media/File:Solanum_lycopersicum_%27Cronos%27,_tomaat_%27Cronos%27.jpg MathKnight and Zachi Evenor [cit. 2017-27-1 ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: https://commons.wikimedia.org/wiki/Capsicum#/media/File:Five-Peppers-Colors-1.jpg Jonathunder [cit. 2017-27-1 ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: https://commons.wikimedia.org/wiki/Daucus_carota#/media/File:7carrots.jpg User:MarkusHagenlocher [cit. 2017-27-1 ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: https://commons.wikimedia.org/wiki/Petroselinum_crispum#/media/File:Wurzelpetersilie_Wurzel.jpg Dinkum [cit. 2017-27-1 ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Celery#/media/File:Au_march%C3%A9_-_C%C3%A9leri_en_branches_et_c%C3%A9leri_rave.JPG Felixphoto[cit. 2017-27-1 ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: https://commons.wikimedia.org/wiki/Raphanus_sativus#/media/File:Radish.jpg

Použité zdroje H. Zell [cit. 2017-27-1 ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: https://commons.wikimedia.org/wiki/Allium_cepa#/media/File:Allium_cepa_004.JPG Donovan Govan [cit. 2017-27-1 ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: https://commons.wikimedia.org/wiki/Allium_sativum#/media/File:Garlic.jpg Jerzy Opioła [cit. 2017-27-1 ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: https://commons.wikimedia.org/wiki/Allium_schoenoprasum#/media/File:Allium_schoenoprasum_a1.jpg Philippe.OSSWALD [cit. 2017-27-1 ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: https://commons.wikimedia.org/wiki/Allium_ampeloprasum#/media/File:Poireaux.JPG Rasbak [cit. 2017-27-1 ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: https://commons.wikimedia.org/wiki/Lactuca_sativa#/media/File:Kropsla_herfst.jpg Victor M. Vicente Selvas [cit. 2017-27-1 ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Spinacia_oleracea#/media/File:Espinac_5nov.JPG [cit. 2017-13-2]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: http://www.clker.com/clipart-4244.html [cit. 2017-13-2]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: http://www.clker.com/clipart-4245.html