GPS - globální poziční systém

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Příklad 2 Vypočítej chybějící hodnoty Příklad 4 Reproduktor na koncertu rockové skupiny má akustický výkon 15 W. Jakou hladinu akustické intenzity.
Advertisements

Workshop Uherské Hradiště Principy fungování GPS a geocaching Jakub Trojan
Určování zeměpisné polohy
Souřadnicová síť, určování zeměpisné polohy
GPS A KOMPAS Autoři: Eva Jakešová, Renáta Páníková, Zuzana Tomečková.
Vybrané snímače pro měření průtoku tekutiny Tomáš Konopáč.
Mobilní aplikace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Vybrané technologie. Lokálně kontextové služby služby dostupné prostřednictvím mobilního telefonu, které ke svému fungování využívají informace o aktuální.
Standardizovaný postup naplňování dat o železničních přejezdech Ing. Zdeněk Bahenský Ing. Jiří Kohl.
Měření délky Zpracovala: ing.Alena Pawerová. Délka je fyzikální veličina FYZIKÁLNÍ VELIČINY určují ve fyzice vlastnosti těles i látek, a také jejich změny.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Mikrovlnné přenosy Mikrovlnné.
VY_32_ INOVACE_ 04_ VLASTIVĚDA 4 Základní škola a Mateřská škola, Potštejn, okres Rychnov nad Kněžnou NADMOŘSKÁ VÝŠKA Autor: Mgr.Renata Viktorinová.
POHYB TĚLES PROTI SOBĚ – STEJNÁ DOBA Slovní úloha o pohybu I.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Rachotová Markéta Název: VY_32_INOVACE_11C_15_Slovní úlohy o pohybu-příklady.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV:Stín TÉMATICKÝ CELEK: Elektromagnetické a.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova Autor: Mgr. Roman Havlíček 2.1 GPS a Geocaching - praxe Kde se GPS využívá? START.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2012 PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2012 SOUTĚŽ PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL HZS Ústeckého kraje.
Základní škola Čelákovice
Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova
Slovní úlohy o pohybu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
Senzory pro EZS.
Funkce Konstantní a Lineární
Měření délky pevného tělesa
Tutoriál ~ eKnihy Stahování
MICROSOFT WINDOWS.
Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Fyzika, Pohyby těles ve Sluneční soustavě Autor: Kamil.
Krátká textová zpráva coby nosič dlouhých dat.
Vesmír Co uvidíš, zvedneš-li svůj zrak k obloze? mraky, oblohu
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_19_ZEMĚPIS
Znakový jazyk Znakovaná čeština
První matematická lekce
Důsledky základních postulátů STR
Důsledky základních postulátů STR
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
Porovnání TTFF různých GPS přijímačů na simulátoru GNSS
Dopravní výchova 8. ročník
Kartografie Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s orientací na Zemi, zeměpisnými souřadnicemi a používáním.
Dohledová aplikace Nature Inspired Technologies Group (NIT) -
Planeta Země má přibližně tvar koule
První matematická lekce
Měření délky.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2 Název výstupu: Měsíc.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Slovní úlohy O pohybu 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
GPRS, EDGE, CDMA, WiFi, vytáčené připojení, linka euro ISDN, ADSL
Pohybové úlohy 2 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
MĚSÍC Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_648.
M-Ji-CU058-Slovni_ulohy_o_pohybu
Předpověď živelních pohrom
GPS.
Přesnost a chyby měření
Základní pohybový systém
Lineární funkce v praxi
Mechanické kmitání a vlnění
Příklady - opakování Auto se pohybovalo 3 hodiny stálou rychlostí 80 km/h, poté 2 hodiny rychlostí 100 km/h, pak 30 minut stálo a nakonec 2,5 hodiny rychlostí.
Obecná teorie relativity
Výuka matematiky v 21. století na středních školách technického směru
Funkce Pojem funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Komunitní navigace Waze
Tečné a normálové zrychlení
PŘÍRODNÍ POMĚRY ČR – ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Konstrukce trojúhelníku
Transkript prezentace:

GPS - globální poziční systém

HISTORIE Jde o systém, který umožní zařízením lokalizovat svoji polohu kdekoliv na naší planetě. Vývoj GPS začal již v roce 1973 Zpočátku byl systém GPS určen pro vojenské účely, což se změnilo v roce 2000, kdy byl systém plnohodnotně zpřístupněn veřejnosti (v 90. letech byla přesnost pro veřejnost ještě omezena).

JAK PRACUJE Signál pomocí kterého určíme naší polohu, je vysílán ze satelitů, které krouží kolem Země. V současné době obíhá okolo naší planety 31 satelitů (30 v aktivním režimu a jeden ve stavu údržby).

JAK PRACUJE GPS zařízení si stáhne informace ze satelitu (přijímá je), který je nade mnou nejblíže a zjistí v jakém okruhu asi jsem. Takto to udělá u všech satelitů – průsečík pomyslných kružnic je má přesná pozice.

PARAMETRY GPS V ČR družice jsou umístěny na 6 kruhových drahách se sklonem 55°, jejich vzdálenost od země činí 20 190 km družice se pohybují rychlostí 11 300 km/h a za jeden den oběhnou planetu dvakrát (a ještě 4 minuty zbývají) na oběžné dráze je 30 aktivních družic, k plnému provozu ale stačí pouze 24 satelitů z každého místa na zemi jsou viditelné alespoň 4 satelity v České republice je běžně k dispozici 7-8 družic v daném okamžiku přesnost GPS v ČR se pohybuje mezi 5-10 metry

MOBIL a GPS Mobilní telefon je pouze přijímač signálu = nekomunikuje přímo se satelity A-GPS (využívá internetu k rychlejšímu načtení polohy GPS) GLONASS – ruská obdoba GPS – přesnější

JAK ZJISTIT GPS SOUŘADNICE

APLIKACE PRO MOBIL MAPY.CZ + stáhnout mapu (Offline mapy) Podporované formy zápisu:   48.6650300N; 14.1637533E NALEZNI GPS souřadnice svého domu NALEZNI GPS souřadnice stř. MENFIS NALEZNI GPS souřadnice

APLIKACE MAPY.CZ

GPS ZAŘÍZENÍ