Strategie Ministerstva zdravotnictví ČR při rozvoji informační základny MUDr. Svatopluk Němeček, MBA Ministr zdravotnictví ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nový zákon o nemocenském pojištění. Vývoj průměrného procenta pracovní neschopnosti.
Advertisements

Problémy s funkčností a optimalizací systému úhrad akutní lůžkové péče – projekt DRG Restart Petr Mašek a tým DRG Restart.
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Redukce lůžek Existuje prostor pro redukci lůžek akutní péče?
Důležitost propojování sociální a zdravotní péče pro duševně nemocné- jak by měl vypadat úspěšný systém začleňování osob s psychiatrickou diagnózou MUDr.Lenka.
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků Liberec 20. srpna 2012 Hodnocení.
Ferdinand Polák KARIM VFN a 1. LF UK  Česká republika (aktuálně 107 pacientů) 1,0 pac./ obyv.  Evropská unie 3,4 (Irsko) až 17/100.
Personální rozvoj zaměstnanců a zaměstnankyň Ministerstva vnitra s ohledem na jejich specifické potřeby PhDr. Eva Ferrarová, Ph.D. Koordinátorka problematiky.
1.VYHLÁŠENÍ RESORTNÍCH BEZPEČNOSTNÍCH CÍLŮ MZ na období červen 2011– duben PODEPSÁNÍ PROHLÁŠENÍ WHO „Čistá péče je bezpečnější“
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
 2006  Ministerstvo průmyslu a obchodu Příprava aplikace zákona č. 179/2006 sb. o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání do působnosti Ministerstva.
Vize propojení zdravotního a sociálního pojištění RNDr. Jiří Schlanger náměstek pro informatiku a mezinárodní věci.
Tvorba Národní strategie elektronického zdravotnictví České Republiky 2015 – 2020 Prezentace pro Zdravotní výbor PSP ČR 27. ledna
Publikace klasifikace zdravotního stavu lesa na bázi TM Landsat pomocí webových služeb jako součást OPRL Ústav pro hospodářskou úpravu lesů Brandýs nad.
Vzácná onemocnění – úhrady péče a budoucnost z pohledu Ministerstva zdravotnictví Ing. Petr Nosek 21. listopad 2012.
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
REGULACE LÉKOVÉHO TRHU, POTŘEBNÉ LEGISLATIVNÍ ZMĚNY PODVÝBOR PRO EKONOMIKU VE ZDRAVOTNICTVÍ, ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ A LÉKOVOU POLITIKU - PRAHA,
Sekce náměstka ministryně pro ochranu práv dětí a sociální začleňování Odbor ochrany práv dětí (91) Odbor sociálního začleňování (92) –1–1.
„PANÍ, NECHCETE SE NAPÍT?“ aneb JAK SE OCITNOUT NA MOŘI VE STÁTĚ, KTERÝ ŽÁDNÉ MOŘE NEMÁ?
Pracovní skupina Portál elektronického zdravotnictví NSeZ – neveřejná prezentace Emauzy, MUDr. Pavel VEPŘEK předseda pracovní skupiny.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PLZEŇSKÉHO KRAJE Aktuální informace.
ÚSPORY MINISTERSTVA VNITRA, POLICIE ČR A HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČR V ROCE 2011 Ministr vnitra Radek JOHN.
LEHKÁ SÁDRA - PROBLEMATIKA ODLEHČENÝCH FIXACÍ ANEB O CO VŠECHNO USILUJEME MUDr. Josef Liška Odd. ortopedie a traumatologie pohybového ústrojí Nemocnice.
Jsou venkovské školy horší než městské?
PROJEKT OP LZZ „IMPLEMENTACE AGE MANAGEMENTU V ČR“ CZ /5. 1
(pro jednání výboru pro zdravotnictví)
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem EDUCA 2011 MY JOBS Porada ředitelů Liberec
Josef Středula, předseda ČMKOS
Bezpečnost pacientů v EU a ČR
„IOP – šance pro váš rozvoj“
Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc
EVALUACE v OP RLZ PaedDr. Jaromír Krejčí Mgr. Jana Ostrýtová MŠMT.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA ČESKÁ LÍPA
31 Základní typy zdravotnických systémů
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
DEKRET ROZVOJE A STABILITY ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Dvacet zdravých vět
Základní informace o poskytovateli
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Struktura zdravotní péče v ČR, státní a nestátní zdravotnická zařízení
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol na období Petr.
Praha bezpečně on-line Internetová (Kybernetická) bezpečnost
Váňová Stanislava, Mikeladzová Jana
Infekce HIV v regionu východních Čech Jaroslav Kapla
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
METODICKÁ PODPORA ŘÍZENÍ KVALITY V ÚZEMNÍCH SAMOSPRÁVNÝCH CELCÍCH
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
Kongresové centrum Nemocnice Na Homolce
Kvalita a bezpečí jako hlavní principy k úspěšné a efektivní akreditaci Gabriela Franková.
Tisková konference ČMKOS
Hledáme klíč k právům dětí
A co dál - aneb jak spolupracovat a komunikovat spolu i bez projektů
Struktura zdravotní péče v ČR, státní a nestátní zdravotnická zařízení
Ing. Stanislava Správková
Co přinesou nové zákony Vypořádání připomínkového řízení
Uskutečněné a očekávané změny právních předpisů důležité pro zástupce ředitele Praha
AČMN, 1. LF UK Praha, FHS UK Praha, LRS Chvaly
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Dotazníkové šetření II – koncepce a nastavení
Mapování regionální potřebnosti seniorských služeb a podpory
IPs APIV_B Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Projekt „Plánování sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Národní akční plán čisté mobility
Život bez střeva , Praha.
Profesionalizace sociální práce v ČR
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Příspěvek k činnosti v PSNDP
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Strategie Ministerstva zdravotnictví ČR při rozvoji informační základny MUDr. Svatopluk Němeček, MBA Ministr zdravotnictví ČR

Strategie Ministerstva zdravotnictví ČR při rozvoji informační základny I. ÚVOD České zdravotnictví nutně potřebuje data, má-li plánovitě čelit výzvám, které před ním stojí

Realita budoucnosti českého zdravotnictví Nevyhnutelné budoucí výzvy Realita budoucnosti českého zdravotnictví Péče o rychle stárnoucí populaci = vyšší počet vážných nemocí = vyšší náklady Prodlužující se délka života = vyšší počet déle žijících pacientů = vyšší náklady jako „cena za úspěch“

Stárnutí české populace je realita Osoby > 60 let Počty Podíl (%) Osoby > 65 let Počty Podíl (%) Zdroj: Český statistický úřad, https://www.czso.cz/csu/czso/obyvatelstvo

Střední délka života v letech Prodlužování doby života je rovněž realita Střední délka života v letech Zdroj: Český statistický úřad, https://www.czso.cz/csu/czso/obyvatelstvo

Prodlužujeme život pacientů = platíme cenu za tento úspěch Prodlužování doby života je rovněž realita Prodlužujeme život pacientů = platíme cenu za tento úspěch České zdravotnictví tak čelí a nevyhnutelně bude čelit dvojímu tlaku Bude přibývat nových onemocnění, zejména z důvodu stárnutí populace. Lepší výsledky léčby zvyšují náklady sekundárně: déle se o pacienty musíme postarat, pacienti mají čas vyvinout další choroby. Naší šancí je důraz na prevenci a plánovitý rozvoj kapacity zdravotní péče – ideálně na podkladě reprezentativních dat.

? ? Zlepšujeme se, ale dosud jsme nedohnali vyspělou Evropu ČR se pozitivně zlepšuje oproti bývalým zemím „východního bloku“. Nicméně stále máme co zlepšovat, a bez dalších investic to nepůjde. ? Zdroj: OECD (2015), Health at a Glance 2015: OECD Indicators, OECD Publishing, Paris. DOI: http://dx.doi.org/10.1787/health_glance-2015-en

Závěr I. Resort nelze řídit pouze na základě zahraničních reportů a zpráv, jako např. již uvedený obrázek z OECD. Zahraniční data jsou jistě cenná pro srovnání, avšak vždy jsou velmi retrospektivní, až historická … a nadto je otázkou, jak a z jakých zdrojů se mimo ČR dostávají. Potřebujeme nutně vlastní a aktuální data !

Závěr II. Výše uvedené problémy zdravotnictví data sama o sobě nevyřeší, bez nich ale není možné plánovitě připravit kapacity. Přitom v současnosti čelíme až zoufalému nedostatku kvalitních dat. Proto je rekonstrukce zdravotnického informačního systému jednou z hlavních priorit současného vedení MZ ČR.

Přijatá a probíhající opatření směřující Strategie Ministerstva zdravotnictví ČR při rozvoji informační základny II. Přijatá a probíhající opatření směřující k rekonstrukci Národního zdravotnického informačního systému (NZIS)

Opatření I. Restrukturalizace ÚZIS ČR Ústav zdravotnických informací a statistiky má nový management a zásadně mění svoji aktivitu a rozsah služeb pro resort. Nově zavádíme zpravodajství pro regiony Budujeme nové resortní ekonomické zpravodajství Usilujeme o redukci tzv. výkazů – tedy o redukci administrativní zátěže Budujeme novou základnu pro indikátory kvality

Opatření II. Legislativní zázemí Významným krokem k funkčnosti NZIS je zajištění reprezentativních dat, a to i legislativními kroky. Zejména jde o novelu z. 372 o zdravotních službách umožňující analýzu dat zdravotních pojišťoven a referenční registraci zdravotnických profesionálů.

Opatření III. Projekt DRG Restart Projekt DRG Restart směřuje k obnově špatně nastaveného a selhávajícího systému DRG v ČR. Projekt sleduje jako nosný cíl vybudování dlouhodobě udržitelné datové, informační a personální základny pro optimalizaci a kultivaci systému úhrad lůžkové péče. Projekt je plánován na období 2014 – 2018.

Základní principy pro „nový DRG systém“ ČR Opatření III. Projekt DRG Restart Základní principy pro „nový DRG systém“ ČR Respekt k standardizovaným diagnostickým a léčebným algoritmům Vybudování reprezentativní datové základny Exaktní a reprodukovatelná metodika Princip odborné oponentury Transparentnost komunikace

! Opatření III. Projekt DRG Restart SMYSL PROJEKTU: Když chceme správně, transparentně a spravedlivě ocenit jakoukoli službu, tak musíme vědět Kde a kdy je poskytována DRG Restart Kdo ji poskytuje a komu Jak strukturovaná služba to je V žádném z těchto bodů nemáme standardizované metodiky a data Jaká je nákladovost dílčích procesů ! Jaké jsou celkové náklady služby

Dosavadní výsledky projektu DRG Restart Opatření III. Projekt DRG Restart Dosavadní výsledky projektu DRG Restart Ustavení sítě referenčních nemocnic Zajištění financování práce referenčních nemocnic Vývoj a publikace standardizované metodiky oceňování hospitalizačních případů První verze klasifikace hospitalizačních procedur Příprava na zahájení sběru referenčních dat v r. 2016

Data na podporu a řízení prevence Opatření IV. Data na podporu a řízení prevence Nově nastartoval Národní akční plán „Screeningy“ – tedy akční plán podporující sekundární prevenci vážných chorob Ustavení Národní řídící rady pro tuto oblast – rady složené ze zástupců plátců, odborných společností, MZ ČR Pokračující podpora běžících screeningů Otevřený prostor pro pilotní projekty, inovace

Děkuji za pozornost!