Univerzity třetího věku

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Environmentální výchova pro základní školu
Advertisements

Vzdělávání seniorů není jen zájmové vzdělávání
Problémy spojené se zaváděním CLIL do škol:
Cíle vzdělávání Význam zvažování a stanovení cílů vzdělávání
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
VZDĚLÁVÁNÍ A ROZVOJ PRACOVNÍKŮ - 5 Řízení lidských zdrojů.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
Vzdělávání finanční gramotnosti dospělých
Jako příklad uznávání neformálního vzdělávání Ing. Petra Nakládalová, ČNA Mládež YOUTHPASS.
Prezentace společnosti Metrostav a.s.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Knihovny současnosti 2011 České Budějovice
aktuální problémy současného světa postoje, názory, jednání
Vybrané problémy českého vzdělávání v cestovním ruchu Jiří Šíp Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji - Klíčové aktivity projektu a jeho úloha v rámci současného vzdělávacího systému ČR přednáší.
PRIMÁRNÍ PREVENCE PRÁVNÍ VĚDOMÍ
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS (OP RLZ 3.2) ( RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. PaedDr. Jiří Mezuláník, CSc. Vysoká.
Spolupráce se zaměstnavateli v oblasti vzdělávání Pardubickém kraji Mgr. Bc. Jana Smetanová Členka Rady Pardubického kraje pro rozvoj lidských zdrojů,
Příprava na výkon povolání
Péče o seniory.
Junior Achievement je mezinárodní vzdělávací nezisková organizace. Česká kancelář Junior Achievement byla založena panem Tomášem Baťou v roce Jejím.
1. Setkání – Program seminářů, požadavky k zápočtu, požadavky ke zkoušce.
Projekt Pšov Evropský sociální fond Operační program rozvoje lidských zdrojů ZÁVĚREČNÁ KONFERENCE Most Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Komunitní a otevřená škola
Průřezová témata.
Zkušenosti s dobrovolnictvím v Německu 3. konference Brno – město pro rodiny „Rodina spojuje generace“ Dana Žižkovská Brno.
RVP ZV příloha Vzdělávací oblast Umění a kultura
Plán aktivního stárnutí ve městě Brně součást projektu „Rozvojové dokumenty Strategie pro Brno“ Rodina spojuje generace Projekt Brno-Zdravé.
Aspekty seniorského vzdělávání na MZLU v Brně Konference AU3V, Kostelec u Zlína, 26. – Veronika Vejrostová, ICV MZLU v Brně.
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Rámcové a školní vzdělávací programy
aktuální problémy současného světa
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
MAN 1. Seminář sociální psychologie se zaměřením na sport Marie Blahutková.
Proč a jak učit psát cizince analfabety a poloanalfabety
Univerzitní centrum VŠCHT Praha – Unipetrol: Úspěšná spolupráce vysoké školy s průmyslem Zdeněk Bělohlav, prorektor TECHNODAYS květen 2015.
OBSAH SEMINÁŘE Č.2 : Rozbor sledované pohybové jednotky
Současnost a budoucnost univerzitního vzdělávání seniorů v ČR Konference o seniorském vzdělávání na českých vysokých školách, Kostelec-Zlín
Klinická hodnocení a farmakologie pro 3.tisíciletí – multimodální edukační platforma CZ.1.07/2.4.00/
Národní centrum bezpečnějšího internetu NÁRODNÍ CENTRUM BEZPEČNĚJŠÍHO INTERNETU Prvního pluku 12a Prague 8 Czech Republic Tel.:
Centrum jazykového vzdělávání Language Centre. VZNIK A ČINNOST CJV bylo zřízeno rozhodnutím Akademického senátu Fakulty humanitních studií na návrh děkanky.
Téma: Podpora zdravého životního stylu ve školách v Kraji Vysočina.
Konference knihovníků Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa „SENIOŘI V KNIHOVNÁCH – KNIHOVNY PRO SENIORY V EUROREGIONU NISA“ Městská knihovna Semily 27. až 28.
Přechod žáka ze ZŠ na SŠ SPŠ Ostrov Stručný program setkání 7:30-8:30  příprava ve třídách (otázky pro diskusi, vyzvednutí prac.oděvů, poučení.
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
CLIL zkušenosti Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.
PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Markéta Stará  Cíle školní TV  Vzdělávací, výchovné, zdravotní, socializační  Cíle vzdělávací oblasti “Člověk a zdraví“  ZŠ, středoškolské.
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Průběh ZV RVP ZV.
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
VZDĚLÁVÁNÍ SENIORŮ Základní pojmy
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Věk sám o sobě není důvodem zvýšené potřeby péče.
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
KOMPETENCE TERMÍN : Oprávněnost, způsobilost, pravomoc
Při technické univerzitě v Liberci
Podpora polytechnického vzdělávání v Centrech celoživotního učení škol
Pedagogika Pedagogika = sociální věda
Inclusive Senior Education through Virtual U3A – ISEV
Školní vzdělávací program
Transkript prezentace:

Univerzity třetího věku

Postproduktivní věk (stáří) biologické, kalendářní, sociální senioři: - mladí senioři 65 – 74 r. - staří senioři 75 – 84 r. - velmi staří senioři 85 r. a víc

Vzdělávání seniorů v ČR r. 1948 J. A. Komenský - Vševýchova – ucelený systém cžv, „škola stáří“ ČR - zvýšený zájem o U3V v 90. letech 20. století - vznik Asociace Univerzit Třetího Věku (1993) = občanské sdružení institucí, které nabízejí a provozují vzdělávací aktivity na úrovni vysokoškolského vzdělávání, určené občanům ČR v důchodovém věku U3V – zájmově vzdělávací instituce, jejich snahou je optimálním způsobem zprostředkovat vědecké poznatky ve vybraných oborech lidem v postproduktivním věku a starším lidem, kteří se z různých důvodů nemohou zapojovat do každodenního pracovního procesu AU3V byla založena v r. 1993 z iniciativy několika dobrovolníků, kteří na svých mateřských univerzitách vzděláváním seniorů zabývali a současně sledovali tuto problematiku v evropském i světovém měřítku

hlavní cíle ve vzdělávání v postproduktivním věku: kultivace obohacení života úspěšná adaptace na změnu, která souvisí s obdobím stárnutí a stáří udržování duševní a tělesné aktivity; pomoc s orientací a aktivním zapojením při rychle se měnícím světu

zásady vzdělávání v postproduktivním věku: přizpůsobení se tempu seniorů a jejich způsobu pochopení nového poznatku přehledné a názorné písemné informace pomalejší a srozumitelnější verbální vyjadřování nepožadovat učení nazpaměť začlenit více přestávek výuku nepřesouvat do večerních hodin

U3V v ČR první U3V - UPOL 1986 - vysoký zájem seniorů dnes - všechna univerzitní města ČR - různé obory vzdělávání posluchači - osoby, které dosáhli potřebného věku pro přiznání starobního důchodu a mají úplné středoškolské vzdělání s maturitou; nejsou studenty podle zákona č. 111/1998 Sb. o vysokých školách zápisné - výši pro akademický rok nebo semestr stanoví prorektor výuka - přednášky, cvičení, semináře, exkurze; neucelený koncept absolventi získávají osvědčení

Brno – MU, VUT, VFU, MZLU

DRUH MOTIVACE K UČENÍ   OBSAH PREFROVANÝ ZPŮSOB Motivace kognitivní Dozvědět se něco nového Zaměření na nové a nové informace, zaměřenost na novinky Motivace adaptační Patřit, příslušet do nějaké skupiny a zvládat svou roli, tj. očekávání druhých Vyhovuje skupinově organizované vzdělávání, týmová spolupráce s přijetím Motivace uplatnit se Dosáhnout výkonu hodného obdivu, respektu, odlišit se, postoupit. Zaměření na vše, co zvyšuje efektivitu, nejlépe nácvikové kurzy. Vhodné mohou být soutěţe a soutěţní hry Motivace sebepotvrzením a Seberealizací Objevení, upřesnění toho, jak se vidím a přijmout se, uskutečnit své moţnosti Propojování profesního a osobnostního rozvoje. Vzdělávání zaměřeno na „obohacování se“. Preferované jsou kurzy „záţitkové“ a sebepoznávací Motivace existenciální Vnímat přesah, transcendenci. Vědět PROČ mít nadosobní motivaci. Učení v souvislostech, potřebuje propojovat osobní a firemní vizi. Při učení je třeba vycházet z postojů a hodnot

MUNI U3V - Základní program: Všeobecně zaměřený kurz - 8 sem. Dějiny umění a vizuální kultury - 3 r. Prevence kriminality - 1 r. Základní kurz - 1 r. Nástavbový kurz - pro absolventy Základního kurzu Kurzy pro absolventy U3V …

MUNI U3V - Krátkodobé kurzy: Kurzy zaměřené na informační technologie Kurzy zaměřené na cizí jazyky Kurzy zaměřené na zdraví a pohybové aktivity (jogalates, aquaaerobic, wellness víkend… ) Exkurze (MZU, Univerzitní Kampus) Ostatní tematicky zaměřené kurzy (náboženství, expedice…)

MUNI U3V - mimořádné přednášky: doplnění nabídky základního programu přednášejí emeritní rektoři brněnských vysokých škol a další významné osobnosti témata vysoce společensky a odborně aktuální

Zdroje: Asociace Univerzit Třetího věku. Internetový zpravodaj. [online]. Vystaveno 23. 02. 2004. [cit. 2013-03-22]. Dostupné na www: https//au3v.vutbr.cz/index.php Masarykova univerzita. Univerzita třetího věku. [online]. Vystaveno 23. 6. 2011. [cit. 2013-03-22]. Dostupné na www: http://www.u3v.muni.cz/ HLOŽKOVÁ, M.: Využití metody RWCT v rámci hodin estetické výchovy pro seniory navštěvující Univerzitu třetího věku. [online]. [cit. 2013-03-22]. Dostupné na www: https://is.muni.cz/auth/th/178752/ff_m/EV-fini.pdf?zpet=%2Fauth%2Fvyhledavani%2F%3Fsearch%3Duniverzity%20tretiho%20veku%26start%3D5