Sebepoznání a sebepojetí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

STRATEGIE VIZE Kam chceme dojít? Kde jsme? Co umíme?
Život je jako cesta vlakem…
SEBEPOZNÁNÍ JÁ Mgr. Michal Oblouk.
Výuková podpora pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami
Vlak „život“ Před časem jsem četl knihu, ve které byl život přirovnán k cestě vlakem. Je to vyjímečně zajímavé čtení, pod podmínkou, že ho správně interpretujeme.
Praktické poznámky Pro obchod a život. KAŽDÉ OBCHODNÍ JEDNÁNÍ JE CITOVÁ ZÁLEŽITOST Lidský mozek je tvořen „nižšími“ oblasty, které zpracovávaji přicházejicí.
Vlak „život“ Před časem jsem četl knihu, v které byl život přirovnaný k cestě vlakem. Je to výmečně zajímavé čtení, pod podmínkou, že ho správně interpretujeme.
Co a proč Radka Mužíková. Co stojí v centru mého zájmu? Co hýbe mým srdcem? To je tím CO, tím hlavním CO v mém životě: Život, bytí, existence Člověk jako.
PSYCHOLOGICKÁ PŘÍPRAVA - ÚVOD
Dokáže člověk vytvořit něco tak dokonalého jako je příroda ? …snad možná hudbu..
a jeho využití u klientů po CMP
Autor: Jorge Luis Borges Listy mého stromu….
Zásady pozorování a vyjednávání
Přednáška Psychologie I. Povinnost k sobě. Stabilní vůdce = stabilní děti i oddíl Naší životním cílem by měla být práce na své osobnosti Snaha o sebezdokonalování.
Lidská důstojnost a pozitivní hodnocení sebe Všichni lidé se rodí svobodni a jsou si rovni. (Listina základních práv a svobod)
Imaginace.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Sebepoznávání a sebepojetí 6. ročník
Moudrosti od Ronníka F5 + myška.
Úsměv je levnější než elektřina a dává více světla.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE _2211_VO8 KONFLIKT A STRES © Mgr. Jana Báčová, 2012Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou.
Sebepoznání a sebereflexe
Centrum pro katechezi Olomouc, Modlitba mě nikdy neuzavírá do mého nitra, Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
Úsměv je levnější než elektřina a dává více světla.
Jak poznávám a vnímám Pavel Šuranský.
Humanistické a existenciální teorie v SP
DUCHOVNÍ ŽIVOT. MŮŽEŠ UDĚLAT COKOLIV, ALE MUSÍŠ VĚDĚT PROČ… …do světa vedou tisíce cest.
Sebeuvědomění a sebekontrola
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Psychologie II Sociální psychologie
Listy mého stromu V našem životě existují lidé, kteří nás činí šťastnými prostě jen proto, že nám zkřížili cestu. Někteří jdou cestou po našem boku dlouho,
Zuzana Ježková Martina Drozdová Tereza Smejkalová Renata Světlíková
Člověk a jeho svět 4. ročník
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
duševní zdraví, hygiena,…
Tělesné sebepojetí.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Úsměv je levnější než elektřina a dává více světla.
SEBEPOZNÁNÍ základ psychologické přípravy
Učitel by měl mít vlastnosti:  Pracovní – svědomitost, důslednost, vztah a láska k dětem  Intelektuální – tvořivé myšlení, logičnost, konkrétnost 
Psychologické aspekty zdraví
Význam hodnotové orientace v OM Osnova Hodnoty obecně a hodnoty týkající se nás samých 4 kardinální ctnosti a nově diskutované hodnoty Hodnoty jako zdroj.
Předškolní vzdělávání v Evropských školách PhDr. Dana Musilová Inspektorka pro předškolní a primární cyklus Evropských škol
Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace.
Duševní hygiena. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
MEDITACE HC /P. KONCENTRACE → MEDITACE Koncentrace – DHARANA – soustředění mysli na vnější, nebo vnitřní objekt Umění se úplně ponořit do toho, co právě.
Osobní bezpečí. Sebepojetí Sebepojetí - znamená porozumět sám sobě, svému JÁ, svým náladám, chování Sebepojetí – zahrnuje sebepoznávání, sebehodnocení.
Sebevědomí Zdravé sebevědomí je základem zdravého a plnohodnotného života Zdravé sebevědomí je základem zdravého a plnohodnotného života Sebevědomí staví.
Asertivita ve sportu doc.PaedDr. Marie Blahutková, Ph.D.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_4_11_Sebepoznávání a sebepojetí Číslo projektu:
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Osobní bezpečí Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.
Úsměv je levnější než elektřina
Osobnost člověka SPOLEČENSKÁ VÝCHOVA 3
ANOTACE OBJASNIT ŽÁKŮM POJEM SEBEDŮVĚRA, POPSAT
Člověk a zdraví Vysvětlení pojmu ASERTIVITA
Rozvoj podnikatelských dovedností na ZŠ ve Zlínském kraji
SEBEPOZNÁNÍ JÁ Mgr. Michal Oblouk.
Úsměv je levnější než elektřina a dává více světla.
Komunikace Opakování (prezentace, asertivita, přesvědčování, manipulace, řeč těla, zpětná vazba, naslouchání, motivace)
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
Temperament, charakter, motivace
Kognitivní a postojové předpoklady pro práci s lidskou sexualitou
ŽIVLY VODA, OHEŇ, ZEMĚ, VZDUCH.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Stresu i vyhoření odoláte, když víte jak na to…
Autor: Jorge Luis Borges Listy mého stromu….
Strom pro zvířata Vnímání, jazyk a řeč.
Transkript prezentace:

Sebepoznání a sebepojetí Výchova ke zdraví Sebepoznání a sebepojetí Bc.Kateřina Cuperová

Sebepoznání Sebepoznání nám dávají rodiče, sourozenci, přátelé a také kolektiv spolužáků  Zdrojem sebepoznání pro nás bývá často mínění druhých lidí. K zamyšlení se nad sebou samým nás dovedou připomínky jiných. Podle toho jak se jevíme svému okolí, se poznáváme.

Sebepoznání Nikdo se necítí skutečně dobře, pokud nenajde sám sebe. Když hranice našeho života silně vymezuje druhý člověk a nedává nám prostor k vlastnímu tvoření dobrých nápadů, necítíme se dobře. Můžeme se uzavřít a nekomunikovat, čímž často vznikají zdravotní potíže. Nebo se nasměruje naše nespokojenost směrem ven v podobě ničení. Sebepoznání a zdravé sebevědomí nám dává možnost vymezit si postavení v tomto světě.

Sebepojetí Sebepojetí je pojem, který vyjadřuje postoje a očekávání, které má člověk vůči sobě samému. Vytváří se po celý život v interakcích s jinými lidmi. Důležitou součástí je srovnávání a zpětná vazba. Poznávat sebe sama znamená učit se rozumět tomu, co se myšlenkově i pocitově odehrává uvnitř mého nitra: Co v kterékoli situaci cítím – POCIT, Na co myslím – MYŠLENKA, Jaký mám postoj – PŘESVĚDČENÍ.

Sebereflexe Lidská schopnost sebereflexe je předpokladem odpovědnosti. Kdo není schopen hodnotit vlastní jednání a přičítat mu patřičné důsledky, říkáme, že je nesvéprávný. Když člověk dokáže přemýšlet nad svým chováním, je odpovědný, lidé mu důvěřují a rádi s ním spolupracují.

Relaxace zlepší schopnost sebepoznání a sebeuvědomění. Relaxovat může člověk pobytem v přírodě, kdy naše tělo čerpá nové síly. Nebo činností, která ho baví a je mu příjemná. Relaxace je stav, kdy se v lidském těle uvolňuje svalové a psychické napětí. Relaxační techniky s imaginacemi /představami/ pomáhají k uvolnění stresu, únavy a k sebeovládání.

Relaxační technika s imaginací Cvičit se dá s žáky vsedě nebo vleže 3 až 5 minut i déle. Pobídneme žáky, aby zavřeli oči a nechali uvolnit své tělo. Vedeme je klidným a tichým hlasem: Zvřete si oči a přeneste pozornost za zavřená víčka a za čelo. Představte si následující obrazy jako na promítacím plátně: klidnou vodní hladina v záři letního slunce…, modré nebe…, opět nebe, ale za temné noci se spoustou hvězd…, silný a zdravý strom s kořeny hluboko v zemi a s rozkvetlou korunou…, zvíře, které máte rádi…, oblíbenou rostlinu…, nakonec opět klidnou vodní hladinu v záři slunce… Žáky necháme na závěr zhluboka nadechnout, pořádně protáhnout jako ráno při probuzení a otevřít oči. Povídáme si o tom, jak se po relaxaci cítíme.

Použitý materiál http://www.fa.vutbr.cz/stud/teskova/images/kamaradi.jpg http://nd01.jxs.cz/899/932/81f19c3f04_26457193_o2.jpg http://www.svadeni.cz/files/uploaded/1-na_nebudes_rvat.jpg http://www.itydenik.cz/public/data/media/news/okenko10.jpg http://ovb-poradci.cz/wp-content/uploads/OVB-spolupr%C3%A1ce.jpg http://www.pilates-power-joga.cz/images_content_category/4313/P-pj_relaxace_4313-9.jpg http://www.zenyprozeny.cz/data/img/obr-clanky/clanek-velky/spici_oko1404.jpg