Mgr. Rostislav Navláčil 11. Vznik a podstata práva Občanská nauka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy práva a právní předpisy související s oceňováním
Advertisements

Správní právo Pojem správního práva.
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření27.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Název projektu:Učení pro život Reg. číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo šablony:V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí.
Předmět a prameny pracovního práva
tříletý učební obor – Číšník, servírka
Zsv. Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův.
5. téma:. Práce jako výrobní faktor  půda, práce, kapitál ( + know-how)  „Lidský kapitál“ (vzdělání + praxe = kvalifikace)  Státní politika zaměstnanosti.
Vítám vás! Školní rok 2006/2007 Gymnázium a SOŠ Orlová Lutyně JUDr. Ladislav Hýža.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03B1_Základní pojmy AutorIng. Věra Štverková Období vytvořeníZáří.
OBČANSKÉ PRÁVO.
Právo jako filozofický pojem
Finanční právo Zdenka Papoušková, 2013.
Materiál objasňuje žákům, že zákonů je mnoho a musí být rozděleny podle okruhů lidského života.
Úvod do problematiky práva Základní terminologie
Právní aspekty podnikání
Právní normy Milana Reichlová.
6. Systém práva a jednotlivá právní odvětví
Správní právo Pojem: ta část právního řádu, která upravuje veřejnou správu Předmět úpravy: široký okruh právních norem, které upravují práva a povinnosti.
Právní řád Pavel Šuranský.
Pojem, znaky a prameny 1. přednáška
Veřejnosprávní činnost
Norma, právo, forma zákonů
VY_32_INOVACE_SVF34360DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Pojem práva a jeho klasifikace
JUDr. Jaroslav Stránský
Obchodní a pracovní právo 1 Úvodní přednáška. Obchodní právo  Právní odvětví  Soukromoprávní odvětví  Nejužší vztah s občanským právem  Předmět regulace.
Právo jako normativní systém, základní pojmy
Úvod do práva.
ZÁKLADY TEORIE PRÁVA III. Normativní právní akty Právní normy I.
PRACOVNÍ PRÁVO. Definice Pracovní právo je právní odvětví zahrnující prvky soukromého a veřejného práva Upravuje právní vztahy mezi zaměstnanci a zaměstnavateli,
Právní úprava podnikání. Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_ZAKLADNI_PRAVNI_POJMY_PRAVO_FUNKCE_PRAMENY_ 02 Název školyStřední škola.
Právo souhrn pravidel stanovených a vynutitelných státem organizuje a řídí lidské soužití.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 19. Etika, základní etické pojmy Název sady: Občanská nauka Ročník:
Nástin přednášek – studijní pomůcky. Pojem správy  vedení, řízení, (ekonomická) péče o něco  záměrná činnost, sledující dosažení určitého cíle (účelu)
SŮVOVÁ, COUFALOVÁ C3B. DEFINICE právní odvětví veřejného práva, zabývá se ústavou a vykládá ji na ochranu ústavnosti dohlížejí ústavní soudy souhrn právních.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 5. Sociální politika státu Název sady: Občanská nauka Ročník: 1.
Právo. Pojem práva Právo je základním stavebním prvkem demokratického právního státu Právo je základním stavebním prvkem demokratického právního státu.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_12_ Odvětví práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
ČLOVĚK A PRÁVO PRÁVO A STÁT Ing. Lenka Dobešová- PRÁVO, Právní nauka.
Právo jako filosofický pojem. Co je to právo? – I.  „Tážeš-li se mě, co je to právo, pak to nevím a netážeš-li se mě, pak to vím.“  Právo je společenský.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_ZAKLADNI_PRAVNI_POJMY_SYSTEM_PRAVA_08 Název školyStřední škola služeb, obchodu.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
PRÁVNÍ ŘÁD ČESKÉ REPUBLIKY
Správa sociálního zabezpečení
ČLOVĚK A PRÁVO Základní právní pojmy
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Pracovně právní vztahy
Základy pracovněprávních vztahů
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.04_Státní Ústava ČR.
Vnitrostátní, mezinárodní a evropský rozměr práva
Struktura právních norem
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
POJEM A VÝZNAM PRÁVA.
Mgr. Rostislav Navláčil 15. Trh práce Občanská nauka 1. – 4.
Právní principy v soudobém právu; právní principy a právní normy
Právo.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Právní normy ON 1. M.
Základy práva I 1. přednáška
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
4. hodina Systém práva 1. M Plán hodiny: Systém práva
Transkript prezentace:

Mgr. Rostislav Navláčil 11. Vznik a podstata práva Občanská nauka Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 11. Vznik a podstata práva Název sady: Občanská nauka Ročník: 1. – 4. Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/34.0727 Datum vzniku: 25.8.2012 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

ANOTACE Záměrem výukového materiálů s názvem Vznik a podstata práva je poskytnout souhrn učiva a upevnit znalosti z oblasti právních předpisů a právních norem Jednotlivé DUMy v této sadě popíší tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Občanská nauka

Prameny práva právní normy jsou obsaženy v různých druzích pramenů práva, odkud je lze zjistit základní dělení pramenů práva je na materiální a formální

materiálními prameny jsou různé reálné skutečnosti, např materiálními prameny jsou různé reálné skutečnosti, např. společenské a hospodářské poměry dané společnosti nebo její historie, tedy důvody, které vedou k přijetí určité právní úpravy formálními prameny jsou pak ty zdroje, které právo přímo obsahují

nepsané právo (ius non scriptum) – právní obyčeje a právní principy psané právo (ius scriptum) – především právní předpisy (publikované zejména ve Sbírce zákonů), ale také normativní smlouvy či soudní precedenty

U nejčastějšího pramene práva, kterým je právní předpis, se pak rozlišuje: jeho platnost – předpis se stal součástí právního řádu legisvakanční lhůta – období mezi platností a účinností jeho účinnost – nastává povinnost se předpisem řídit jeho působnost– územní, osobní, časová i věcná

Právo je v jeho klasickém objektivním významu jedna z normativních soustav tvoří ji soubor platných právních norem, tj. pravidel chování (příkazů, zákazů nebo dovolení) řídí se jimi lidské spolužití a jsou uznávané nebo přímo stanovené státem

v případě nedodržování práva ho stát mocensky vynucuje ve svém souhrnu všechny platné právní normy tvoří právní řád daného státu

Subjektivní právo - právo určitého subjektu na něco Právní věda - zkoumá právo z různých hledisek Právní vědomí - všeobecné znalosti , představy o jeho platnosti a oprávněnosti

Dělení objektivního práva pozitivní právo stanovuje především zákonodárce, rozlišuje se právo jako takové a morálka jako mimoprávní normativní systém přirozené právo, hlavními původci práva Bůh nebo příroda, stát je jen může uznávat (dnes je vnímáno hlavně jako teorie o lidských právech)

soukromé právo, pokud šlo o zájem jednotlivce veřejné právo, pokud šlo o zájem státu Existuje ale více teorií, jak tímto způsobem právo dělit, např. podle vztahu jeho adresátů, pokud jsou si rovni a vzájemná práva a povinnosti si stanoví dohodou, jde o soukromé právo, naopak pokud je jeden z nich v nadřízeném postavení a práva a povinnosti může stanovit ostatním i proti jejich vůli, jde o právo veřejné

Další dělení vnitrostátní právo mezinárodní právo hmotné právo procesní právo

Právní normy jsou všeobecně závazná pravidla chování, jejichž dodržování je vynutitelné státem. Právní normy přijímá normotvůrce, většinou parlament jako subjekt nadaný zákonodárnou mocí

Rozlišení právních norem: - zavazující přikazující – stanoví povinnost nějak jednat, např. platit daně zakazující – zakazují činit určité kroky, např. uzavírat kartelové dohody - opravňující umožňují se nějak zachovat, např. uzavřít smlouvu

Pracovní právo právní odvětví zahrnující prvky soukromého a veřejného práva. Upravuje právní vztahy mezi zaměstnanci a zaměstnavateli, vztahy kolektivní povahy související s výkonem závislé práce, některé právní vztahy před vznikem pracovněprávních vztahů, pracovní podmínky zaměstnanců a ochranu jejich zdraví. Hlavními prameny pracovního práva v České republice jsou zákoník práce, zákon o kolektivním vyjednávání a zákon o zaměstnanosti

Základní pojmy pracovního práva zaměstnanec - fyzická osoba, která je natolik fyzicky a duševně vyspělá, že může vykonávat závislou práci, a natolik rozumově a volně vyspělá, že může nabývat práv a povinností vyplývajících z pracovněprávních vztahů Zaměstnavatel - fyzická či právnická osoba, která zaměstnává alespoň jednu osobu v pracovněprávním vztahu

úřad práce - je správní orgán, v jehož čele stojí ředitel úřad práce - je správní orgán, v jehož čele stojí ředitel. Vyhledává zaměstnání pro fyzickou osobu, která se o práci uchází, a vyhledává zaměstnance pro zaměstnavatele, který hledá pracovní sílu, také poskytuje poradenskou a informační činnost v oblasti pracovních příležitostí

agentura práce - je akreditovaná fyzická nebo právnická osoba, která vyhledává zaměstnání pro fyzické osoby, jež se o práci ucházejí, a zaměstnance pro zaměstnavatele, který hledá nové pracovníky, poskytuje poradenství a informace v oblasti pracovních příležitostí odbory - jsou organizace zajišťující trvalou ochranu sociálních a ekonomických zájmů zaměstnanců. Členství v odborech nesmí být povinné. Odbory mohou jako jediný subjekt na straně zaměstnanců kolektivně vyjednávat a uzavírat kolektivní smlouvy

Otázky a úkoly Vysvětli pojem právo a co obsahuje Co jsou to právní normy Vysvětli význam odborů na pracovišti

Zdroje pro textovou část EMMERTL,F. a kol Odmaturuj ze společenských věd. Nakladatelství DIDAKTIS spol. s r.o. DIDAKTIS 2004 ISBN: 80-86285-68-5 PhDr.HOŘEJŠOVÁ,H.CSc. Občanská nauka. Vydalo Naše vojsko a knižní obchod,s.p. Praha: 1994 ISBN: 80-206-0499-5 cs.wikipedia.org/wiki/Právo 2012-08-25