Autor: Mgr. Vlasta Šujanová Název : VY_32_INOVACE_29CJ_5_PŘÍMŘEČ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Advertisements

Žáci se naučí druhy vět, procvičí si učivo hravou formou Autor
Procvičovací cvičení – přímá řeč
Slovní druhy- procvičování ohebných sl. druhů- 1-5
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_344_3TR_CJ Autor: Mgr. Lenka Nytrová.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
86.1 Přímá řeč Prohlédni si obrázky a popiš, co na nich vidíš.
Mgr. Michal Oblouk PŘÍMÁ A NEPŘÍMÁ ŘEČ. PŘÍMÁ ŘEČ reprodukuje to, co n ě kdo ř ekl nebo si myslel, p ř ímo, doslova obsahuje č asto oslovení osoby, ke.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná VY_32_Inovace/6_
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_240_2TR_CJ Autor: Mgr. Miroslava Ondrová.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:Mgr. Petra Pláničková Název: VY_32_INOVACE_377_STAVBA VĚTY Téma: VĚTA JEDNODUCHÁ,
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_368_Přímá řeč AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM: 9.,
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_ INOVACE _08_CJL_NP2 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
dy,ty,ny – di, ti, ni opakování
VY_32_INOVACE_09_05 Základní vzdělávání – Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk a literatura.
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ROZDĚLOVACÍ ZNAMÉNKA Mgr. Michal oblouk.
TYPOGRAFICKÉ PRAVIDLA
Najdi ve větách volně žijící zvířata Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Anotace: přímá řeč – rozšiřující učivo, oslovení Autor: Mgr. Michaela Vacková Jazyk: český Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Očekávaný výstup:
Rodokmen - věk Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Rodokmen - jména Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Božena Němcová – povídka Karla
PŘÍMÁ ŘEČ Mgr. Michal Oblouk.
Křížovka – příbuzenské vztahy
Správné užití přímé řeči Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Rodokmen Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
česká abeceda obsahuje 42 písmen pořadí písmen nelze měnit
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Typografie – hladká sazba Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Věta 3. ročník ZŠ praktická Mgr. Lenka Šťovíčková 32_INOVACE-04-sada 2-16.
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_14 _ŘEČ PŘÍMÁ A NEPŘÍMÁ Škola, autor: ZŠ a MŠ s polským jazykem vyuč. Bukovec, Mgr. Aniela Jochymková Předmět: Český jazyk.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Troskotovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vlasta Šujanová Téma: Seznámení a užívání koncovek podle.
VY_32_INOVACE_09_Vyhledávání daných slabik v textu Autor:
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Digitální učební materiál
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
Autor: Mgr. Vlasta Šujanová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
RISKUJ!.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Autor: Mgr. Vlasta Šujanová
Autor: Mgr. Vlasta Šujanová
Autor: Mgr. Vlasta Šujanová
PŘÍMÁ ŘEČ.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_04_30_Převody jednotek hmotnosti- procvičení.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Autor: Mgr. Vlasta Šujanová Název : VY_32_INOVACE_27CJ_5_PŘJM
Šablona 32 VY_32_INOVACE_06_30_ Převody jednotek objemu -procvičení.
PŘÍMÁ ŘEČ posouvá děj čtenář nebo posluchač se lépe vcítí do děje
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police n. M.,
Autor: Mgr. Vlasta Šujanová Téma: Seznámení s přísudkem a podmětem
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Psaní přímé řeči.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Autor: Mgr. Vlasta Šujanová Název : VY_32_INOVACE_03CJ_9_VYJSLM
VY_32_INOVACE_ČJ.5.B Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Štěpánka Beranová Datum: Jazyk a jazyková komunikace, Český jazyk.
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Troskotovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vlasta Šujanová Název : VY_32_INOVACE_29CJ_5_PŘÍMŘEČ Téma: Přímá řeč, nepřímá řeč Číslo projektu : 29 Vytvořeno: 24.2.2013

ANOTACE Anotace: Prezentace může sloužit jako seznamovací a opakovací učivo Autor: Mgr. Vlasta Šujanová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: přímá řeč, nepřímá řeč, uvozovací věta Speciální vzdělávací potřeby: notebook, interaktivní tabule Klíčová slova: přímá řeč, nepřímá řeč, uvozovací věta, uvozovky Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání – první stupeň 4.-5. roč. Typická věková skupina: 9-11 let

seznámení s pravidly označuj věty uvozovací a přímou řeč doplň věty uvozovací doplň přímou řeč převeď text /řeč nepřímá/ do přímé řeči s uvozovacími větami převeď text přímé řeči do řeči nepřímé doplň interpunkční znaménka

PŘÍMÁ ŘEČ Přímá řeč uvádí doslova, co někdo řekl nebo napsal . Přímou řečí někdo něco oznamuje, ptá se nebo rozkazuje. Na konci přímé řeči píšeme: tečku (.) čárku(,) otazník (?) nebo vykřičník (!) Přímá řeč bývá na začátku i na konci ohraničena uvozovkami; Na jejím začátku píšeme velké písmeno

PŘÍMÁ ŘEČ - UVOZOVACÍ VĚTA Přímá řeč bývá uvozena větou uvozovací věta uvozovací může stát: před přímou řečí: Maminka se ptá: „ Kdy se vrátíš z kina ?“ uprostřed přímé řeči: „ Počkej na mě,“ volal Milan, „hledám míč.“ za přímou řečí: „Kolik je hodin ?“ ptala se Hanka.

NEPŘÍMÁ ŘEČ V nepřímé řeči neužíváme uvozovky. Z věty uvozovací a přímé řeči se stává souvětí. Věty se spojují do souvětí obvykle spojkami. „Chceš jet s námi do lesa?“ zeptala se teta. Teta se mě zeptala, jestli s nimi chci jet do lesa.

OZNAČ VĚTY UVOZOVACÍ A PŘÍMOU ŘEČ Král rozkázal Jiříkovi: „Přivedeš mi Zlatovlásku.“ „Hrnečku, vař!“ rozkázala chudá vdova. Popelka poprosila tatínka: „ Přivez mi to, co ti po cestě cvrkne do nosu.“ „Abys získal Zlatovlásku,“ řekl vážně král, „musíš splnit tři úkoly.“ „Kdo to spí v našich postýlkách?“ podivili se trpaslíci.

DOPLŇ VĚTY UVOZOVACÍ „Kam půjdeš zítra?“ ………. „Přijďte v neděli k nám,“……... „budu slavit narozeniny.“ ....... „Chlapci, skočte do vody.“ ........ „Proč jdeš tak pozdě?“ „Dej pozor, ať nespadneš!“........... „Počkej chvíli,“......... „hned jdu.“

Doplň přímou řeč Paní učitelka se zeptala..... .........oznámil dědeček....... Prodavačka doporučila......... ....... varoval nás lékař. Paní Nováková požádala Petru........ ...........oznámil trenér .........

ŘEČ NEPŘÍMOU ZMĚŇ V ŘEČ PŘÍMOU Maminka se zeptala Hany, jestli chce polévku. Petr navrhl Zdeňkovi, aby si s ním šel zabruslit. Jindra řekl Janě, že jí odpoledne přinese ukázat svoje štěně. Tatínek přikázal Milanovi, aby byl v pět hodin doma. Babička nám oznámila, že přijede v neděli.

ŘEČ PŘÍMOU ZMĚŇ NA ŘEČ NEPŘÍMOU „Dej pozor, ať se neumažeš!“ volala babička na malou Míšu. Teta se ptala: „ Jeli jste k nám ranním vlakem?“ „Proč jdeš tak pozdě?“ ptala se maminka Matěje, „a kde máš kolo?“ Volala paní Zímová: „Vítek onemocněl, nepřijde dnes do školy.“ „Milá Hedviko,“ psala Lenka, „přijeď k nám o prázdninách.“

Doplň interpunkční znaménka UVOZOVKY „“ ČÁRKU , DVOJTEČKU : TEČKU . OTAZNÍK ? VYKŘIČNÍK ! Mohu vám nějak pomoci nabídl jsem se. Bydlí tu pan Novák zeptala se mě starší paní. Odpověděl jsem Ano bydlí. Katko zavolali jsme počkej na nás.

zdroje Ilustrace : office.microsoft.com