Kód DUM : VY_32_INOVACE_LIN.1.16

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Advertisements

NAS NAS - Network Attached Storage NAS - Network Attached Storage Je to síťové datové úložiště, které bývá nejčastěji použito jako centrální úložiště dat.
Ochrana dat Ochrana dat je jednou z nejdůležitějších činností uživatele výpočetní techniky. Data, uložená v počítači, jsou různě důležitá. Od souborů,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Access Vysvětlení pojmu databáze - 01
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-13.
Anotace Žák definuje základní SW Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat základní software Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_415_Skype AUTOR: Ivana Mikulenková ROČNÍK, DATUM: 9. ročník,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Typy počítačových sítí Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel.
Anotace Žák definuje základní SW Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat základní software Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: USB zařízení Číslo DUM: III/2/VT/2/1/17 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Jiné typy počítačů Číslo DUM: III/2/VT/2/1/19 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro komunikaci Číslo DUM: III/2/VT/2/2/35 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Finální úpravy fotografie Číslo DUM: III/2/VT/2/3/60 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měřidla délky Číslo DUM: III/2/FY/2/1/3 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Fyzikální veličiny.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Operační systém Číslo DUM: III/2/VT/2/2/21 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Software.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Internetové služby – Mapy Číslo DUM: III/2/VT/2/2/39 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro multimédia Číslo DUM: III/2/VT/2/2/33 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Vlastnosti OS Windows Číslo DUM: III/2/VT/2/2/23 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Internetové prohlížeče Číslo DUM: III/2/VT/2/2/26 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro zabezpečení počítače Číslo DUM: III/2/VT/2/2/34 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Přenos snímků do počítače Číslo DUM: III/2/VT/2/3/50 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická.
Počítačová grafika Komprimace grafických dat Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického portálu.
Anotace Finanční gramotnost –Kvíz Hospodaření s penězi na svačinu AutorHolomková Lenka JazykČeština Očekávaný výstup Hospodaření s kapesným na svačinu.
Anotace Prezentace pro žáky k finanční gramotnosti, seznámení se s bezhotovostním platebním stykem AutorHolomková Lenka JazykČeština Očekávaný výstup Vyjasnění.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Čekalová Sylva. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Příslušensví OS Windows Číslo DUM: III/2/VT/2/2/05 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
AnotacePrezentace pro žáky k finanční gramotnosti, seznámení s podobou měny EURO AutorHolomková Lenka JazykČeština Očekávaný výstup Vyjasnění pojmů k finanční.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_17_ROZHRANI.
Anotace – Předložky místa on, in, under Anotace - Pracovní list k procvičení slovní zásoby předložek místa, tvoření vět s předložkami, překlad vět a spojení.
Komprese obrázků Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Anotace – Přídavná jména Anotace - Pracovní list k procvičení slovní zásoby přídavných jmen, opozita, doplňování do věty, písmenkové přesmyčky Autor -
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
AnotacePrezentace pro žáky k finanční gramotnosti, seznámení s podobou českých bankovek a s ochrannými znaky bankovek Autor Čekalová Sylva ( Autor ) Jazyk.
Anotace Prezentace pro žáky k finanční gramotnosti, seznámení s podobou českých mincí Autor Čekalová Sylva Jazyk Čeština Očekávaný výstup Vyjasnění pojmů.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Siločáry elektrického pole
Štětce v Adobe Photoshop
Bezpečnost dat.
Anotace Sčítání bankovek - kvíz Autor Holomková Lenka Jazyk Čeština
16-01-M/01 Ekologie a životní prostředí Speciální vzdělávací potřeby
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Přírodní vědy DUM 21 Základní podmínky života PŮDA I.
SETKÁNÍ S UMĚLECKÝM DÍLEM
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
PŮDA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Informatika pro ekonomy přednáška 6
Operační systémy - úvod
VOLBY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Software počítače 2 - opakování
PŘEDVOLEBNÍ KAMPAŇ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY
POČASÍ KALENDÁŘ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Písmo v Adobe Photoshop
Adobe Photoshop Lightroom
Práva a svobody a veřejná moc
Uživatelská rozhraní Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Internetové služby – Disk Google Číslo DUM: III/2/VT/2/2/36 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická.
Export fotografií v Adobe Lightroom
Nový dokument v Adobe Photoshop
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

Kód DUM : VY_32_INOVACE_LIN.1.16 Název materiálu: 16_ Bezpečnost dat – zálohování a obnova dat 1. část Anotace DUM seznámí žáky s možnostmi zálohování komprimačním programem tar, zip, gzip, Autor Ing. Vladimír KEBERT, CSc (Autor) Jazyk Čeština Očekávaný výstup RVP 18-20-M/01 Informační technologie, předmět: Operační systémy, 3. ročník Speciální vzdělávací potřeby Žádné Klíčová slova bezpečnost , inkrement, rar, zip, gzip, komprimace, Druh učebního materiálu Prezentace s prvky interaktivity Druh interaktivity Kombinované Cílová skupina Žáci 3. ročníku Stupeň a typ vzdělávání Odborné vzdělávání Typická věková skupina 16 –19 let Celková velikost Velikost materiálu v kB: 253 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Vladimír KEBERT. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). 1

1. Ochrana dat zálohou a zpětnou obnovou Účelem zálohování je pravidelné uchovávání kopií dat na záložním médiu. Cílem je ochrana dat před lidským selháním, před důsledky útoků, před účinky škodlivého softwaru, před účinky destrukce média nebo poruchy mechanických disků. Záloha dat A) Úplná záloha (full backup) – data jsou zkopírována na archivní médium nejméně každý den v plné míře (přepsáním) B) Inkrementální – plná záloha se provede jednou týdně a do ní se každý den přidává jen to, co bylo daný den změněno, nebo nově vzniklá data až do doby nové úplné zálohy C) Rozdílové zálohování – po provedení plné zálohy se každý den kopírují všechna data, která se liší od poslední plné zálohy

Inkrementální zálohování Pondělí Provede se plná záloha Úterý Přídavek 1 Středa Přídavek 2 Čtvrtek Přídavek 3 Pátek Přídavek 4 HTTP protokol

Rozdílové – diferenciální zálohování Pondělí Provede se plná záloha Úterý Rozdíl 1 Středa Rozdíl 2 Čtvrtek Rozdíl 3 Pátek Rozdíl 4 HTTP protokol

2. Volba vhodného média a technologie pro zálohy K zálohování lze použít : - přímá kopie na disky a disková pole fyzickým propojením zdroje dat a zálohovacího stroje nebo média - přístup pomocí síťové služby – SMB, CIFS, FTP a automatizované časové snímkování (cron) - požití účelových zálohovacích úložišť StorageAreaNetwork (SANs) a (NAS) - použití síťových úložných zálohovacích strojů jako klientů příjmů dat k zálohování C/S

3. Program TAR – jeho základní účel a funkce TAR je program velmi starý (UNIX, 60. léta), původně určený pro zálohování dat na magnetický pásek. Jeho současné verze byly obohaceny o práci se soubory a umožňuje též inkrementální a rozdílové zálohování. Spolupracuje také s nadstavbami lzma, gzip a dalšími archivátory a komprimátory dat. V Linuxu jde o základní archivační nástroj, je užíván i ve světě Windows. TAR spravuje Free Software Foundation, Inc. License GPLv3+, GNU GPL verze 3 a vyšší. Jde tedy o svobodný software.

4. Linuxový (Unixový) klasický zálohovací archivátor TAR Program tar: a) vytváří archivy tar b) rozbaluje archivy do původní nekomprimované podoby c) podporuje plné, inkrementální i rozdílové zálohování d) jde o nástroj ovládaný z příkazové řádky e) dokáže používat nadstavby ke zmenšení objemu dat – např. Tar.gzip, f) pracuje se soubory i zařízeními g) ovládá se hlavně z příkazové řádky, má klienta též v souborových manažerech (Dolphin, Krusader, etc.) 4. Základní práce s programem TAR: $ tar -c Create – vytvoř archiv -v Verbose mode – ukazatel postupu -f File – pracuj se souborem -z komprimuj do gzip -j comprimuji a dekomprimuj s bzip2 -x rozbal (dekomprimuj) archiv -d porovnej zálohu se souborovým systémem

5. Použití archivátoru TAR v příkladech: Vytvoření archivu: $ tar – cvzf /cesta/jmeno_archivu.tar(gz) /cesta/_backup_dir Konstrukce příkazu: TAR vytvoř archiv s ukazatelem postupu, komprimuj do gzip a ulož do souboru. Cesta k archivovaným datům je ......... Obnova archivu: $ tar – xvzf /cesta/jmeno_archivu.tar(gz) Konstrukce příkazu: TAR rozbal archiv s ukazatelem postupu, dekomprimuj z gzip a obsah ulož do původní PATH.

1. V systému spusťte terminál a přihlaste se jako user (uživatel) 6. Úloha: Pod vedením učitele proveďte zálohu určeného adresáře programem TAR: 1. V systému spusťte terminál a přihlaste se jako user (uživatel) 2. Programem TAR proveďte archivaci adresáře ~/Dokumenty ; vytvořte archiv /data/dokumenty.tar.gz 3. Nastavte program TAR tak, aby archiv uložil do adresáře /data a zkomprimoval data programem gzip 4. Nastavte adresář /data (máte-li zde práva) jako aktivní a vyhledejte v něm archiv dokumenty.tar.gz a dekomprimujte jej zde 5. Porovnejte pro kontrolu zdrojový adresáž ~/Dokumenty a výsledek dekomprimace /data/Dokumenty/* 6. Totéž si procvičte ještě jednou, ale použijte komprimaci metodou bzip2

Přehled použité literatury a děl: Pokud není uvedeno jinak, autorem použitých textů a mediálních příloh (obrázků, textů, interaktivních materiálů, screenshotů) je autor tohoto digitálního učebního materiálu. Příklady a skripty v příloze DUM jsou dílem autora tohoto materiálu. Použité zdroje: 1.TAR. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-2013, 2013-08-02 [cit. 2013-03-13]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Tar 2. FEDORA FOUNDATION. Manuálové stránky příkazů OS Linux, distribuce Fedora 16 (2011-2012), česká verze [cit. 2013-03-12]. Dostupné z: man tar ; 3. Linuxsoft.cz. HATINA, Petr. Linux v příkazech: archivace a komprese [online]. Linuxsoft.cz, ISSN 1801-3805, 2003-2013, 2004-15-09 [cit. 2013-03-10]. Dostupné z: http://www.linuxsoft.cz/article.php?id_article=364

4. FEDORA FOUNDATION. Navody:f17:Zálohování 4. FEDORA FOUNDATION. Navody:f17:Zálohování. Fedora Foundation, 2013, 2013-01-21 [cit. 2013-03-10]. Dostupné pod licencí creative commons z: http://wiki.fedora.cz/doku.php?id=navody:f17:zalohovani 5. Soubor:Torchlight tar.png. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-2013, 2005-06-09 [cit. 2013-03-14]. Dostupné pod licencí Creative Commons z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Torchlight_tar.png Citace byly generovány a verifikovány systémem: 6. Citace: citovat je snadné. KRČÁL, M. KMA WEBDESIGN. Citace.com [online]. 2013 [cit. 2013-03-15]. Dostupné z: http://generator.citace.com/