Od Adventu ke Třem králům

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_ Zima - Advent Název sady: Člověk a jeho svět 2.ročník Číslo.
Advertisements

SOUSTAVY ROVNIC Metoda sčítací VY_42_INOVACE_26_01.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Zajíčková NÁZEV: VY_52_INOVACE_03_PRV_31.
Historie Vánoce pochází z 18. století. Vánoce mají kořeny v křesťanských oslavách zimního slunovratu. Literární prameny prokazují, že křesťané spojovali.
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
PASCALŮV ZÁKON Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_15_29.
HUSTOTA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_14_29.
Náhradní rodinná péče VY_32_INOVACE_19_36. Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název.
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce.
Správné držení těla Správný postoj Správný posed Správná chůze VY_32_INOVACE_04_36.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
JAK PROPAST MACOCHA DOSTALA SVÉ JMÉNO
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Lichoběžník VY_42_INOVACE_25_02.
SLABIKÁŘ DĚTSKÝCH PRÁV VY_32_INOVACE_01_10
Kód DUM : VY_32_INOVACE_ICT_I/1.18
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Pythagorova věta VY_42_INOVACE_04_02.
Autor: Mgr. Anna Dyková Název : VY_12_INOVACE_16_ Vánoce Téma: Vánoce
Závěrečné opakování 7. ročník VY_42_INOVACE_35_01.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
TEPLOTA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_12_29.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Vyjmenovaná slova V Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Materiál je určen pro bezplatné.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
Dechové dřevěné nástroje
Děti z Bullerbynu 2 Autor: Mgr. Marcela Vrubelová
KOULE A JEJÍ POVRCH VY_42_INOVACE_ 33_02.
Ovoce našich zahrádek VY_32_INOVACE_04_03
HMOTNOST Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_29.
Sčítání desetinných čísel
VY_32_INOVACE_ZE7-10 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Austrálie Ayers Rock (ULURU) VY_32_INOVACE_14_35
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_67_PRV1
Léto v přírodě VY_32_INOVACE_18_03
OBJEM JEHLANU VY_42_INOVACE_ 30_02.
Zlomky Část celku VY_42_INOVACE_20_01.
VYPAŘOVÁNÍ SUBLIMACE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_32.
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
NEURONY, REFLEXY VY_32_INOVACE_17_23.
ZIMNÍ SPORTY VY_32_INOVACE_09_03
Děti z Bullerbynu 4 VY_32_INOVACE_05_10 Autor: Mgr. Marcela Vrubelová
Děti z Bullerbynu 3 Autor: Mgr. Marcela Vrubelová
Staré pověsti české Alois Jirásek
Poslední Přemyslovci Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Texty jsou vlastní originální.
VŘECKOVÝTRUSNÉ HOUBY VY_32_INOVACE_06_23.
Děti z Bullerbynu 6 Autor: Mgr. Marcela Vrubelová
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
OBSAH KRUHU VY_42_INOVACE_15_02.
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Vánoce
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_20_VÁNOCE Mgr. Petra Kukuczková
A d v e n t n í č a s :30.
Žáci se seznamují se svátky v období adventu.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
Procenta kolem nás Jednoduché úrokování VY_42_INOVACE_34_01.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Vnitřní a vnější úhly v trojúhelníku
ÚVOD DO GEOMETRIE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Materiál je určen pro bezplatné.
SŠ, ZŠ A MŠ, KARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Podzim čaruje … VY_32_INOVACE_02_03
Jazyk a jazyková komunikace
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
A d v e n t n í č a s :24.
Přímky, úsečky, rovnoběžky, kolmice, kružnice
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Transkript prezentace:

Od Adventu ke Třem králům VY_32_INOVACE_08_03 Od Adventu ke Třem králům Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce

Advent znamená „příchod“ je dobou očekávání narození Ježíše Krista (Ježíška) doba čtyř nedělí před Štědrým dnem doba postní – střídmost v jídle a pití, zákaz zábav,tance, zpěvu a veselí zapalujeme svíčky na adventním věnci, připravujeme se na Vánoce, pečeme cukroví

Svatá barbora svátek má 4. prosince podle pověsti to byla dívka, která se nechtěla zříci víry v křesťanství a její otec jí za to usekl hlavu v tento den si děvčata řezaly větvičky třešní „barborky“, které si pojmenovaly jmény chlapců, která z větviček vykvetla první, toho si vezmou za muže, jinde počítaly dny, kdy větvičky vykvetly, aby určily měsíc,kdy budou nejšťastnější dnes nahrazují třešně větvičky zlatice (zlatého deště)

Svatý mikuláš slaví svátek 6. prosince legenda vypráví že, to byl slavný biskup, který pomohl chudému člověku k bohatství v Čechách a na Moravě se nadílka odbývá vždy v před večer Mikulášova svátku (5.12.) po vesnicích a městech chodí sv. Mikuláš, anděl a čert obdarovává děti Mikulášova družina dostane do pokladničky peněžní dárek

Svatá lucie svátek slaví 13. prosince v dobách, kdy žila Lucie, se lidé nemohli modlit k Bohu; Lucie se nechtěla provdat za muže a ten ji nechal zavřít do vězení a tam ji mučili, zemřela právě 13. prosince Pověry: v ten den obcházeli domácnosti „Lucky“ nebo „Lucy“;ženy oblečené do bílých plachet (prostěradel) a ptačím zobákem na nose kontrolovali v domech, zda je uklízeno bylo zakázáno příst len a drát peří

24. Prosince – štědrý den slavnostní štědrovečerní večeře začala po východu první hvězdy, kdy končil Advent v naší zemi dává Ježíšek dárky zpívají se koledy Pověry: u štědrovečerní večeře nesměl být lichý počet stolovníků měl několik chodů, kapr se dostal na stůl až v 19. století zbytky ze stolu se dávaly zvířatům, kladly se ke kořenům stromů a sypaly se do studně děvčata pouštěla na potoce skořápky s malými svíčkami, kde se zastaví, tam se vdá přes rameno házela střevíc a kam ukazovala špička, tam se vdá po večeři se rozkrajovala jablíčka a podle tvaru se určovala štěstí, zdraví či nemoc a smrt

25. Prosinec – boží hod vánoční se narodil v prostých jesličkách v chlévě nedaleko města Betléma Ježíš Kristus – spasitel (zachránce) lidstva lidé rozjímají, navštěvují své známé v jiných zemích nacházejí děti dárky pod stromečkem

26. Prosinec – sv. štěpán je to den koledníků chodí se na návštěvy a je hodně veselo myslivci pořádají hony na zajíce „ Koleda,koleda Štěpáne, co to neseš ve džbáně? Nesu,nesu koledu upad jsem s ní na ledu……

31.Prosinec – sv. silvestr lidé se schází, aby společně ukončili starý rok a přivítali rok nový jsou hodně veselí dávají si různá předsevzetí (co se pokusí v novém roce udělat, co si zlepší atd.)

1.Leden – Nový rok co člověk dělá na Nový rok, to bude dělat celý rok měla by s jíst čočka, aby byly peníze nemělo se jíst nic od drůbeže, aby neuletělo štěstí neměl se jíst králík ani zajíc, aby štěstí neuteklo

6.Leden – tři králové když se narodil Ježíšek, chodili k němu s dary lidé z Dálného východu přišli s dary i tři mudrci (králové) a přinesli zlato, kadidlo a myrthu jmenují se Kašpar, Melichar a Baltazar

Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2637 Název výukového materiálu: Od adventu ke Třem králům Autor: Mgr. Irena Miklová Vytvořeno: 12. prosinec 2011 Ročník: 1., 2. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Prvouka Tematický okruh: Zima Téma: Blíží se Vánoce Pomůcky: dataprojektor, CD přehrávač, CD s vánočními koledami, pracovní sešit, pouzdro Anotace: Žáci se seznámí s průběhem adventního času, zazpívají si koledy. V pracovní sešitě doplní úkoly spojené s Vánocemi. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízeních. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Všechny objekty použité v této práci jsou součástí SW Microsoft ®office. Text je vlastní originální práce autora.

Zdroj: ŠOTTNEROVÁ, Dagmar. Lidové tradice. první. Olomouc: Rubico, 2009. ISBN 978-80-73463096-9. VELEBNÁ, Ing. Eva . Lidové zvyky a obyčeje v křesťanském roce. první. Praha: ALBRA, 1996. ISBN 250-030.