OSVÍCENSTVÍ VĚK ROZUMU VY_32_INOVACE_

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Advertisements

NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
Základy duševní hygieny. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
PROČ 28. ZÁŘÍ NECHODÍME DO ŠKOLY – projekt ke státnímu svátku Autor : Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
Úvod do filozofie 2/Filozofie 2 Mgr. Marek Timko, Ph.D. 4 Deismus, materialismus a optimismus.
Osvícenství. Na počátku moderní společnosti... Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a společnost, Dějepis.
Kdo je kdo Autor: Mgr. Ivana Tesařová
Uč. 27 – 31 atlas 18/8 ABSOLUTISMUS V RUSKU.
DUM II. / 19. významné osobnosti českých dějin
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Karel IV. – Otec vlasti Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Texty jsou vlastní originální.
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření Listopad 2011 Ročník 8
Filozofie osvícenství ve Francii
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název vzdělávacího materiálu
Anotace Objasnit důvody vzniku státu. Seznámit žáky se znaky státu, popsat různé historické typy států. Výukový materiál.
Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Moderní výuka.
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_25_Kultura_a_umění_ _romantismus_ib1 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE A JEJÍ DŮSLEDKY
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Pedagogická komunikace 4. lekce: Verbální komunikace: kladení otázek
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření Listopad 2011 Ročník 8
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Jaklová
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
AUTOR: Mgr. Petr Punčochář
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc
Starověké Řecko – Řecká vzdělanost a věda DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název a číslo materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Revoluce ve Francii
PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE - OPAKOVÁNÍ
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_22_Osvícenství_obrození_ib1 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Autor:
Téma (název prezentace)
Francouzský materialismus I
Raný novověk - společnost
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
OSVÍCENSTVÍ 18. STOLETÍ VĚK ROZUMU.
Společnost Označení materiálu:
Vláda prvních Habsburků
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
Název vzdělávacího materiálu Znáte je ?
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_24_Marie Terezie a Josef II.
Rozmnožování organismů
Revoluce v evropských zemích 1848
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/
Z českých dějin Osvícenství, Tereziánské a josefínské reformy, Národní obrození, Rozvoj vědy a techniky, Revoluční rok 1848, Kulturní život 19.století,
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1C_11
Dopravní prostředky A jejich řidiči.
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_05_Osvícenství
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Člověk a jeho svět Vlastivěda
Transkript prezentace:

OSVÍCENSTVÍ VĚK ROZUMU VY_32_INOVACE_06.01.03 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:ENC_1-NA5_600px.jpeg http://en.wikipedia.org/wiki/File:A_Reading_in_the_Salon_of_Mme_Geoffrin,_1755_Small.jpg VĚK ROZUMU

Název výukového materiálu: OSVÍCENSTVÍ Autor: Mgr Název výukového materiálu: OSVÍCENSTVÍ Autor: Mgr. Pavla Rosyvková Datum: Říjen 2011 Předmět: Dějepis Cílová skupina: 8. ročník Anotace: Žáci získají přehled v základních pojmech Osvícenství. Dozví se informace o jednotlivých důležitých osobnostech i panovnících, kteří prosazovali osvícenský absolutismus. Rozsah informací je veden podle učebnice pro daný ročník. Metodika práce s prezentací je uvedena v poznámkách.

OSVÍCENSTVÍ VĚK ROZUMU Na úvod učitel motivuje žáky zkoumáním úvodní strany encyklopedie a rozborem obrázku salónní vědecké debaty. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:ENC_1-NA5_600px.jpeg http://en.wikipedia.org/wiki/File:A_Reading_in_the_Salon_of_Mme_Geoffrin,_1755_Small.jpg VĚK ROZUMU

Co to je osvícenství? Myšlenkový směr, který vznikl v západní Evropě v polovině 18. století. Dává důraz na: lidský rozum a logické myšlení vědecké poznatky vlastní zkušenost vzdělanost (= zbraň proti pověrám a nevědomosti) Zdůrazňuje lidská práva. Víra v Boha, který stvořil svět, ale nezasahuje do něj. Učitel s žáky podrobně probere jednotlivé body, které charakterizují Osvícenství.

Věda Rozmach vědy v 17. a 18. století Zvýšený zájem o přírodu pomohl k rozvoji fyziky, chemie či biologie a vzniku mnoha jejich odvětví. Při vědeckém zkoumání se rozšířila metoda pokusu a objev mikroskopu. Ve společenských vědách vznikla zcela nová odvětví, např. politická ekonomie či filosofie dějin. Ve vědě znamenalo velký průlom vydání Encyklopedie, aneb Racionálního slovníku věd, umění a řemesel = grandiózní projekt několika učenců nazývaných encyklopedisté, kteří pod vedením filozofa Denise Diderota a matematika Jeana le Rond d'Alembert, kteří vytvořili naučný obrázkový slovník, jenž vycházel v letech 1751 až 1772. (Tento projekt měl ve své době pokrýt veškeré lidské znalosti a dovednosti.) V textu jsou uvedeny základní informace ke vztahu osvícenství a vědy.

Jean le Rond d'Alembert Denis Diderot http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Louis-Michel_van_Loo_001.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Alembert.jpg

FYZIKA Největším vědcem byl ISAAC NEWTON Další osobnosti: Anders Celsius Prokop Diviš Blaise Pascal Žáci zkusí přiřadit jednotlivé obrázky ke jménům osobností a u každého zmíní nejdůležitější informace. Učitel si předem nastuduje nějaké stručné údaje o těchto vědcích. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Anders-Celsius-Head.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Blaise_pascal.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jan_Vil%C3%ADmek_-_Prokop_Divi%C5%A1.jpg

GREENWICH Nejstarší observatoř = hvězdárna na světě, která se stala centrem astronomie. Žáci uvedou, co vědí o Greenwichi ze zeměpisu. Dokážou říct, co jím prochází. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Greenwich3.jpg

http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Prime_meridian.jpg

Nejvýznamnější filosofové Jean Jacques ROUSSEAU - tvrdil, že lidé se rodí dobří a kazí se teprve vinou společnosti.

François Marie Arouet VOLTAIRE Reprezentoval humanismus a racionalismus 18. století. Zastával princip tolerance. Řekl: „Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale až do smrti budu hájit Vaše právo to říkat.“ K poznání docházíme zkušeností. Člověk jako rozumná bytost je schopen díky vědě, technice, kultuře a správnému společenskému řádu vést svůj osud k lepší budoucnosti. Spravedlnost je hodnota univerzální, nadřazená jednotlivým kulturám.

Charles Louis de Secondat, baron de La Brède et de MONTESQUIEU ve státě by neměl být absolutní panovník s veškerou mocí, ale jeho moc má být rozdělena na dvě navzájem oddělené: výkonnou moc a zákonodárnou moc. K těmto dvěma mocem přidává třetí: moc soudní.

OSVÍCENSKÝ ABSOLUTISMUS snaha ovlivnit panovníky, kteří mohli změnit společnost = způsob vlády, kdy se panovník snažil REFORMAMI měnit život země i lidí k lepšímu ujal se v Rakousku, Francii, Prusku a Rusku reformy vedly k hospodářskému, společenskému i kulturnímu rozvoji země.

Poznej osvícenské panovníky na portrétech. Fridrich II.

Ludvík XV.

Marie Terezie

Josef II.

Kateřina Veliká

ZÁPIS DO SEŠITU - OSVÍCENSTVÍ Osvícenství = myšlenkový směr, který dává důraz na rozum, logické myšlení a vědu. Snaží se změnit společnost. Staví se proti baroku. Osobnosti vědy: Newton, Rousseau (rusó), Voltaire (voltér), Montesquieu (monteskijé). Osvícenský absolutismus = panovník se snaží změnit společnost pomocí reforem (hospodářské, společenské, kulturní). Panovníci: Marie Terezie, Josef II., Fridrich II., Kateřina Veliká.

Zdroje 1) Obrázek úvodní strany Encyklopedie [ 2011-10-10] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW. cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:ENC_1-NA5_600px.jpeg 2) Obrázek salónní debaty [ 2011-10-10] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW.en.wikipedia.org/wiki/File:A_Reading_in_the_Salon_of_Mme_Geoffrin,_1755_Small.jpg 3) Obrázek Denise Diderota [ 2011-10-10] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW.cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Louis-Michel_van_Loo_001.jpg 4) Obrázek Jeana d´Alamberta [ 2011-10-10] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW.cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Alembert.jpg 5) Obrázek Greenwiche [ 2011-10-10] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW.cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Greenwich3.jpg 6) Obrázek nultého poledníku [ 2011-10-10] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW.cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Prime_meridian.jpg 7) Obrázek Anderse Celsia [ 2011-10-10] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW.cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Anders-Celsius-Head.jpg 8) Obrázek Blaise Pascala [ 2011-10-10] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW. cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Blaise_pascal.jpg 9) Obrázek Prokopa Diviše [ 2011-10-10] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW.cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jan_Vil%C3%ADmek_-_Prokop_Divi%C5%A1.jpg 10) Portrét Rousseaua [2011-10-10] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW.cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jean-Jacques_Rousseau_%28painted_portrait%29.jpg

11) Portrét Voltaira [ 2011-10-10] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW.cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Voltaire.jpg 12) Socha nahého Voltaira [ 2011-10-10] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW.cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Voltaire_nu_2.jpg 13) Portrét Montesquieuho [ 2011-10-10] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW.cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Montesquieu_1.png 14) Portrét Fridricha II. [ 2011-10-10] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW.cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Frederick_II_of_Prussia_Coloured_drawing.png 15) Portrét Ludvíka XV. [ 2011-10-10] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW.cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Koning_Louis_XV;_Hyacinthe_Rigaud.jpg 16) Portrét Marie Terezie [ 2011-10-10] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW.cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Maria_Theresia11.jpg 17) Portrét Josefa II. [ 2011-10-10] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW.cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Joseph_II.jpg 18 ) Portrét Kateřiny Veliké [ 2011-10-10] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW.cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Levitzky_ekaterina.JPG