Ukázky lidových pohádek, práce s texty pohádek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková SOUVĚTÍ SLOŽITÉ Jednou se nějaké lávce potkalo Štěstí s Rozumem.
Advertisements

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.9 Práce a volný čas Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.2.3 K. J. Erben Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
Karel Jaromír Erben Kytice O sbírce celým názvem Kytice z pověstí národních vyšla v roce 1853 (téměř dvacet let po napsání „Polednice“)
Staré pověsti české Alois Jirásek Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Dana.
Předmět: ČESKÝ JAZYK Ročník: 3. Tematický okruh: JAZYKOVÁ VÝCHOVA Název učiva: VĚTA, SLOVO, SLABIKA, HLÁSKA Tato prezentace je spolufinancována Evropským.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Nataša Dostálová Název: VY_03_INOVACE_ 0606_Erben Téma: Karel Jaromír Erben Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_8_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_BŘETISLAV A JITKA Název: BŘETISLAV.
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_4_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_SILÁK BIVOJ Název: SILÁK BIVOJ.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Slovní druhy 2 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
9. Mateřská škola, Písek, Alšova Identifikační údaje o škole Právní subjekt:Základní škola Josefa Kajetána Tyla a Mateřská škola Písek, Tylova 2391.
Brigáda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ Ota Pavel Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Hronková Pavlína Název : VY_52_INOVACE_11_Člověk.
Materiál pro audiopomůcku zpracovanou v rámci projektu Informační technologie proti bariérám ve vzdělávání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami.
JAK PROPAST MACOCHA DOSTALA SVÉ JMÉNO
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_08 Název Božena Němcová Téma hodiny Božena.
Poznáš pohádky? Vyprávěj svými slovy!
Nácvik vypravování pomocí PředEpisování větných vzorců
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_05 Název Karel Jaromír Erben Téma hodiny Autor.
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_16 K. J. Erben
VY_32_INOVACE_CJ.6.A.5 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.A.5_karel_jaromir_erben Název:
VY_32_INOVACE_01_Český jazyk_8.ročník 16_Pád podstatných jmen
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jakub Hlávko Název materiálu:
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
Člověk a jeho svět 2.ročník
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
BOŽENA NĚMCOVÁ.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Autor: Mgr. Vlasta Šujanová
PODZIMNÍ VYCHÁZKA Lenka jde s ostatními dětmi na vycházku. Všichni se sešli před školou a autobusem dojeli za město. Šli ještě kus cesty, až k hájku. Obešli.
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
PRÁCE SE SLOVY, SLABIKAMI A PÍSMENKY
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Čtení s porozuměním - básničky Vybírání vhodné ilustrace k textu.
Autor: Mgr. Eva Procházková Název : VY_32_INOVACE_23_Požár Téma: Požár
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace O PERNÍKOVÉ CHALOUPCE Název : VY_32_inovace_13 - ČJ – O perníkové.
František Hrubín NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Materiál je určen pro žáky od 3.třídy.
VY_32_INOVACE_01_ČESKÝ JAZYK
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Autor : Mgr. Venuše Nováková Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lenka.
Co je to metafora? Ukázky metafory v poezii. Práce s textem básní.
VY_32_Inovace_4.2.9 Práce a volný čas Člověk a jeho svět 3. ročník
VY_32_INOVACE_01_Co je základem každé věty?
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B
Název školy: ZŠ a MŠ Unkovice, příspěvková organizace
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV
Zábavná M A T E M A T I K A ☺ D Á L E.
Polytechnika v dětské literatuře
Autor: Mgr. Dana Bednářová Datum: Název: VY_32_INOVACE_16_Český jazyk
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
Počátky slovesného umění
Dobrá nálada nevyřeší všechny Tvoje problémy, ale nasere tolik lidí,
Humor je koření života.
Autor: Mgr. Dana Bednářová Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_Český jazyk
ŠABLONA 2/III Literární test pro 8. roč
O Červené Karkulce Název : VY_32_inovace_10 - ČJ – O Červené Karkulce
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 číslo projektu
PRO TY, CO SE RÁDI BOJÍ.
Transkript prezentace:

Ukázky lidových pohádek, práce s texty pohádek. NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Pohádky ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.0816 Ukázky lidových pohádek, práce s texty pohádek.

Datum vytvoření projektu říjen 2011 Ročník 5. Popis prezentace Lidové pohádky. Práce s texty pohádek .

Z POHÁDKY DO POHÁDKY Ukázka č. 1: V jedné vsi byla jedna chudá vdova a měla jednu dceru. Zůstávaly v staré chalupě s doškovou střechou a měly na půdě několik slepic. Stará chodila v zimě do lesa na dříví, v létě na jahody a na podzim na pole sbírat, a mladá nosila vejce do města na prodej. Tak spolu žily. Jednou v létě se stará roznemohla a mladá musela sama do lesa na jahody, aby měly co jíst. Vařily si z nich kaši. Vzala hrnec a kus černého chleba a šla. Když měla hrnec plný jahod, přišla v lese k jedné studánce, tu si k té studánce sedla, vyndala si ze zástěry chléb a začala obědvat. Bylo pravé poledne.

Dokážeš správně odpovědět? 1. O jakou pohádku se jedná? 2. Kdo se objevil u studánky? 3. Co dostala mladá výměnou za chleba? 4. Jaké kouzelné slovo zastavilo kouzlo?

Z pohádky do pohádky Ukázka č. 2 Králevic se rozloučil s otcem, vsedl na koně a jel si pro tu nevěstu. I přišlo mu jet velikým lesem a tím lesem jel pořád, až se mu cesta ztratila. A když tak houští a mezi skalím a bažinami s koněm bloudil, nevěda kudy kam, slyšel za sebou někoho volat : „ Hej, počkejte!” Králevic se otočil a viděl vysokého člověka, jak za ním pospíchá. „ Počkejte a vemte mne s sebou, a vezmete-li mne do služby, nebudete litovat. „Kdopak jsi?” řekl králevic. „A co umíš dělat?”

Znáš odpovědi na mé otázky? 1. Kdo volala na králevice? 2. Víš, co dokázal podivný pocestný? 3. Koho ještě potkal králevic na cestě za nevěstou? 4. Kdo věznil překrásnou dívku?

Z pohádky do pohádky Ukázka č. 3 Bylo nebylo. Byl jednou jeden král, který se rád honil po lesích za zvěří. Jednou se také pustil za jelenem a zabloudil. Byl sám a sám, přišla noc a král byl rád, že našel na mýtině chalupu. Zůstával tam uhlíř. Král povídá, jestli by ho chtěl z lesa vyvést, že mu dobře zaplatí. „I rád bych s vámi,” řekl uhlíř, „ale tu vidíte, že se mi právě žena čeká, nemohu odejít. A kam byste taky v noci chodil? Lehněte si na půdu na seno a ráno vás vyprovodím.”

Kdo ví? Odpoví? 1. Co se narodilo tu noc uhlířovi? 2. Koho král uviděl skulinou ve stropě? 3. Co provedl král s narozeným dítětem? 4. Ke komu se dostalo uhlířovo dítě? 5. Jaké jméno dostalo nalezené děťátko? 6. Ke komu poslal král nechtěného ženicha? 7. Jaký dar měl přinést králi?

4. Kdo byl největším sběratelem lidových pohádek? Znáš jejich jména?

Řešení úkolů k ukázce č. 1 Dokážeš správně odpovědět? Poznáš o jakou pohádku se jedná ? HRNEČKU, VAŘ! Kdo se objevil u studánky ? STAŘENKA Co dostala výměnou za chleba? HRNEČEK Jaké kouzelné slovo zastavilo kouzlo? HRNEČKU, DOST!

Řešení úkolů k ukázce č. 2 Znáš odpovědi na mé otázky? Kdo volal na králevice? DLOUHÝ. Víš, co dokázal podivný pocestný? DOKÁZAL SE NATÁHNOUT DO OBROVSKÉ VÝŠKY. Koho ještě potkal králevic na cestě za nevěstou? ŠIROKÉHO A BYSTROZRAKÉHO. Kdo věznil překrásnou dívku? ČARODĚJ

Řešení úkolů k ukázce č. 3 Kdo ví, odpoví: Co se narodilo tu noc uhlířovi? SYN. Koho král uviděl skulinou ve stropě? TŘI SUDIČKY. Co provedl král s narozeným dítětem? POSLAL JEJ V KOŠÍKU PO ŘECE. Ke komu se dostalo uhlířovo dítě? K RYBÁŘI. Jaké jméno dostalo nalezené děťátko? PLAVÁČEK. Ke komu poslal král nechtěného ženicha? K DĚDOVI VŠEVĚDOVI. Jaký dar měl přinést? TŘI ZLATÉ VLASY.

Řešení k ukázce č.4 Sběratelé lidových pohádek byli : KAREL JAROMÍR ERBEN BOŽENA NĚMCOVÁ

Řešení k úkolu č. 5 Božena Němcová – BABIČKA Karel Jaromír Erben - KYTICE

Zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jan_Vil%C3%ADmek_-_Bo%C5%BEena_N%C4%9Bmcov%C3%A1.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jan_Vil%C3%ADmek_-_Karel_Jarom%C3%ADr_Erben.jpg