Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Co je to metafora? Ukázky metafory v poezii. Práce s textem básní.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Co je to metafora? Ukázky metafory v poezii. Práce s textem básní."— Transkript prezentace:

1 Co je to metafora? Ukázky metafory v poezii. Práce s textem básní.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Metafora ČÍSLO PROJEKTU: 1.07/1.4.00/ Co je to metafora? Ukázky metafory v poezii. Práce s textem básní.

2 Datum vytvoření projektu
květen 2012 Ročník 5. Popis prezentace Pojem metafora. Práce s textem.

3 METAFORA METAFORA - je obrazné pojmenování na základě vnější podobnosti. Metafora má různé druhy: např. přirovnání či PERSONIFIKACE, kdy se o neživé věci mluví jako o živé ... " vojsko Pražanů postupovalo jako jarní proud'', "vzdychající vlny“ Příklad: Spal pod Velkým vozem (=venku).

4 Další příklady metafory
 týkající se tvaru - zub pily týkající se rozsahu - kapka štěstí týkající se funkce - hlava rodiny týkající se místa - čelo průčelí

5 Metafora v poezii Robert Desnos Jabloňový květ Pěnkava zpívá květům jabloně A v květnu z jabloní sněží. Pěnkava zpívá květům jabloně, Jaro ze slunce zlato těží. V bílé květnaté zácloně.

6 Robert Desnos - Ještěrka
Ještěrka ze skalin Ještěrka lesklá modravě, ze starých zdí malý zelený drak, se plazí do malin, fialová jak v bouři mrak, trávy a kapradí. třpytí se – démant na trávě. Jazýček maličký vystřelí z tlamičky, ocáskem mrskne hbitě, mžouráním vystraší tě.

7 Najdeš metafory v těchto básních?
 a v květnu z jabloní ……………………..  jaro ze slunce ……………………………. v bílé květnaté …………………………… ze skalin X ze starých ……………. jazýček maličký X vystřelí z …………….. malý zelený ……….. třpytí se X ………………………………..

8 Josef Brukner – Zátiší Lidé odešli Když sedne si k nim
a zůstaly jen věci v přítmí malíř, nejtišší a když je hodně zvídavý, A přeci Zaslechne, co mu citron někdo i věci nebo talíř uslyší vypráví. Kdybyste byli jednou tiše alespoň malou chviličku, bylo by dozajista slyšet šeptání vašich hrníčků.

9 Metafory v Erbenově sbírce Kytice
Malá, hnědá, tváři divé pod plachetkou osoba, o berličce hnáty křivé, hlas - ……… podoba! Poznaly dítky matičku po dechu, poznaly ji a plesaly, a prostý kvítek, v něm majíc útěchu, ……………………….nazvaly.

10 Poznáš, o jaké básně se jedná?
Malá, hnědá, tváři divé pod plachetkou osoba, o berličce hnáty křivé, hlas - ……… podoba! Poznaly dítky matičku po dechu, poznaly ji a plesaly, a prostý kvítek, v něm majíc útěchu, ……………………….nazvaly. P O L E D N I C E K Y T I C E

11 Úkoly k textu Máte doma nějaký předmět, který uchováváte jako vzpomínku na babičku, nebo vám připomíná někoho, koho vídáte málokdy? Odkud se vzal? Co prožil se svým původním majitelem? Jak se dostal k vám? Jak často ho berete do ruky? „Zaposlouchejte ”se do jeho vyprávění………..

12 Dokázal bys metaforicky pojmenovat také jiné květiny nebo zvířata?
slunečnice ……………………………………………. zajíc ……………………………………………………… pampeliška …………………………………………….. motýl ………………………………………………………..

13 Možné řešení úkolu……. slunečnice – otáčí se za slunečními paprsky
zajíc – peláší po louce s větrem o závod pampeliška – její květ je rozčepýřené kuřátko motýl – motýlí křídla jsou nejjemnější hedvábí

14 Použité odkazy

15


Stáhnout ppt "Co je to metafora? Ukázky metafory v poezii. Práce s textem básní."

Podobné prezentace


Reklamy Google