Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_CJ.6.A.5 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.A.5_karel_jaromir_erben Název:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_CJ.6.A.5 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.A.5_karel_jaromir_erben Název:"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_CJ.6.A.5 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.A.5_karel_jaromir_erben Název: Karel Jaromír Erben Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: PRIMA ŠKOLA Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku, slouží k výkladu nového učiva Datum: Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace (Literatura)

2 KAREL JAROMÍR ERBEN

3

4 ŽIVOTOPIS *7. listopad 1811 Miletín u Hořic v Podkrkonoší – †21. listopad 1870 Praha otec švec a sadař dvojčata Karel a Jan (Jan brzy zemřel) Karel chatrné zdraví (náchylnost k souchotinám) studia na gymnáziu v Hradci Králové, poté na FF v Praze, právnická fakulta oženil se s Barborou Mečířovou (1857 zemřela)  dcery Blažena, Ladislava a Bohuslava roku žena Sofie Mastná  děti Vladimír a Marie (oba zemřeli)

5 český historik, právník, archivář, spisovatel, básník, překladatel a sběratel českých lidových písní a pohádek znal se s Karlem Hynkem Máchou a s Františkem Palackým 1867 vyznamenán rytířským křížem Danilova řádu třetího stupně od černohorského knížete Nikoly

6 DÍLO Kytice z pověstí národních – sbírka 13 balad (Kytice, Poklad, Svatební košile, Polednice, Zlatý kolovrat, Štědrý den, Holoubek, Záhořovo lože, Vodník, Vrba, Lilie, Dceřina kletba, Věštkyně) Prostonárodní české písně a říkadla - pětidílná sbírka folklóru z Čech České pohádky

7 ČESKÉ POHÁDKY zaznamenával pohádkové příběhy
na venkově si nechal vypravovat od pastýřů a pracujících žen na polích pohádky a písně a odměňoval je za to grošem pohádky ovlivněny bratry Grimmovými O Zlatovlásce Tři zlaté vlasy děda Vševěda Dlouhý, Široký a Bystrozraký Dvojčata – zfilmováno jako Třetí princ Hrnečku, vař! Pták Ohnivák a liška Ryška

8 Otesánek Sněhurka Rozum a štěstí – zfilmováno jako Nesmrtelná teta Obuchu, hýbej se! – zfilmováno jako Obušku, z pytle ven! O třech přadlenách Živá voda Drak dvanáctihlavý Rybářův syn Slepička a kohoutek

9 Jak se jmenovaly pohádky K.J. Erbena?
O Zlatovlásce Čert a Káča Otesánek Živá voda Sněhurka Slavík a růže Dvojčata Hrnečku, vař!

10 Jak se jmenují balady z kytice?
Štědrá noc Záhořova postel Polednice Vodník Zlatý kolovrat Doklad Kohoutek Dceřina prosba Svatební košile Kytice

11 POUŽITÉ ZDROJE Obrázky z kolekce Klipart
ADmek_-_Karel_Jarom%C3%ADr_Erben.jpg ny_erben_baje_a_povesti_slovanske.jpg _poh%C3%A1dky_(Karel_Jarom%C3%ADr_Erbe n)

12 METODIKA Nejprve žáky seznámíme s Karlem Jaromírem Erbenem - autorem pohádek. Poté si přečteme ukázku z jeho knihy. Žáci si zkusí jednoduchý kvíz. Žáci si zapíšou výpisky do sešitu.


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_CJ.6.A.5 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.A.5_karel_jaromir_erben Název:"

Podobné prezentace


Reklamy Google