Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie Tematický okruh/téma:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POLOKOVY.
Advertisements

Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák Kovy hliník železo měď olovo Al Fe rtuť Pb Cu Přiřaď značky prvků k názvům.
NEKOVY. SÍRA VÝSKYT: Volný prvek ( u sopek ) Vázaná ve sloučeninách (sulfidy, sírany) VLASTNOSTI: Prvek 16. skupiny periodické soustavy prvků (6 valenčních.
Oxidy Dvouprvkové sloučeniny kyslíku a dalšího prvku Starší název : kysličníky Oxidační číslo : -II Podle druhy vazby : iontové a kovalentní Oxidační číslo.
HALOGENY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_02_26.
Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_05_ Dělící metody Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová NÁZEV: VY_32_13_ 09 PRVKY.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.9.A.14_karboxylove_kyseliny_II Název: Karboxylové kyseliny.
Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: Bc. Martina Chlumová Název:VY_32_INOVACE_ 01_HLINÍK Téma: Kovy.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Název školy: Základní škola Mnichovo Hradiště Autor DUM: Mgr. Veronika Sluková Název: VY_32_INOVACE_55_Spotřební průmysl_Sluková Téma: Spotřební průmysl.
CHEMICKÉ PRVKY vlastnosti kovů. ZASTOUPENÍ PRVKŮ V PŘÍRODĚ  v současné době asi 115 známých prvků  asi 90 prvků se vyskytuje v přírodě, zbytek je uměle.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
VY_32_INOVACE_3_1_7 Ing. Jan Voříšek  Při probírání učiva z anorganické chemie jsme vyjadřovali složení jednotlivých sloučenin pomocí chemických vzorců.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Uhlík C Carboneum Chemický prvek, který je základním stavebním kamenem
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_15
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje VY_32_INOVACE_09_170 Projekt MŠMT.
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.10_KYSLÍKATÉ KYSELINY_2.
VY_32_INOVACE_F.6.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_F.6.A.07_MĚŘENÍ OBJEMU Název:
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Ocel VY_32_INOVACE_25_502 Projekt.
VY_32_INOVACE_CH.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.9.A.06_VÝPOČTY Z CHEMICKÝCH.
Svařování plamenem 1 VY_32_INOVACE_22_434
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Polokovy.
Chemie 8. ročník KOVY, NEKOVY A POLOKOVY.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Neživá příroda - horniny.
CHARAKTERISTIKA HORNIN A NEROSTŮ
Období: leden až květen 2012
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurence schopnost.
Autor: Stejskalová Hana
VODÍK Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_26.
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/ Chemie
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Chemie pro 9.ročník zš Mgr. Iveta Ortová
VY_32_INOVACE_CH.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.9.A.03_MOLÁRNÍ HMOTNOST.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Základní škola a mateřská škola Damníkov
Anorganická chemie Autor: Mgr. Alena Víchová
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_15.
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
VYPAŘOVÁNÍ SUBLIMACE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_32.
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_CH.8A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.06_VZDUCH Název: Vzduch.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/fyzika
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Polokovové prvky: B, Si
Vnitřní a vnější úhly v trojúhelníku
Závislost elektrického odporu
Neživá příroda - vzduch
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Fyzika
Transkript prezentace:

Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie Tematický okruh/téma: VY_32_INOVACE_CH.8.A._17-20 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.17_polokovy Název: Polokovy Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/21.1693 Název projektu: PRIMA ŠKOLA Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie Tematický okruh/téma: Vytvořeno: 26. 1. 2012 ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku a slouží k výkladu nového učiva.

Polokovy Pevné prvky, které mají přechodné vlastnosti mezi kovy a nekovy. Obvykle jsou křehké, špatně kujné. Elektrická vodivost se dá zvětšit zahřátím nebo příměsí jiného prvku. Využívají se jako polovodiče.

B Si Ge As Sb Te

Bor B Elementární bor se v přírodě nevyskytuje. Vyskytuje se ve formě kyseliny borité v sopečných plynech. Používá se ve sklářském průmyslu, k výrobě emailů a glazur. Bor a jeho sloučeniny zeleně barví plamen.

Antimon Sb Tellur Te Stříbrolesklý polokovový prvek. Složka různých slitin. Tellur Te Přidává se do slitin pro zlepšení mechanických a chemických vlastností. Používá se ve sklářském průmyslu - barvení skla nebo při výrobě fotočlánků.

Křemík Si Druhý nejčastější prvek v zemské kůře. Esenciální stopový prvek našeho organismu. Je tvrdý ale velice křehký. Používá se na výrobu elektronických součástek (polovodičů, čipů) nebo jako surovina pro výrobu skla. Je obsažen v nerostech a horninách. Křemen SiO2 V přírodě existuje v několika formách. Podle dalších příměsí se liší zbarvením:

Křišťál Ametyst Citrín Jaspis Růženín Záhněda

Sloučeniny křemíku Silany Sloučeniny křemíku s vodíkem. Siloxany (silikony) Kapalné nebo pevné látky. Díky svým vlastnostem mají široké využití. Jsou tepelně odolné, nehořlavé, zdravotně nezávadné. Používají se jako lepidla, tmely, těsnění, mazadla, zdravotní pomůcky, . . .