DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Významné lehké kovy Sodík, vápník, hliník.
Advertisements

Alkalické kovy.
Alkalické kovy.
Kovy alkalických zemin
Znáte s-prvky? AZ-kvíz.
Alkalické kovy Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 12
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Alkalické kovy Struktura vyučovací hodiny:
ALKALICKÉ KOVY Vlastnosti, použití
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_84.
Alkalické kovy prvky I.A skupiny.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Alkalické kovy.
Alkalické kovy Mgr. Helena Roubalová
I. A (1.) skupina Vodík a alkalické kovy
Opakovací otázky na alkalické kovy a kovy žíravých zemin
I.A skupina.
Alkalické kovy Obecná charakteristika + I
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Alkalické kovy Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Kovy Chemie 8. třída.
Kovy alkalických zemin
1 Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CHEMIE1_18 Tematická.
PRKVY II.A SKUPINY Kovy alkalických zemin Be - kov Mg - kov Ca - kov
Zdravotnický asistent, první ročník Nepřechodné kovy Kovy alkalických zemin Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA,
Kovy I.a II.A skupiny – řešení písemky Skupina A VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci.
Alkalické kovy Mgr. Jitka Vojáčková.
Kovy II. hlavní skupiny (alkalických zemin + Be, Mg)
2. Skupina periodické tabulky
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_93.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_94.
ZŠ Benešov,Jiráskova 888 CHEMIE 9. ročník
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Významné soli. Bezkyslíkaté soli NaCl – chlorid sodný –bílá krystalická látka –v přírodě se vyskytuje jako sůl kamenná (halit) –ve velké míře se nahází.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Které prvky ji tvoří? Jaký mají vzhled? Lithium Sodík Draslík Cesium.
ALKALICKÉ KOVY LITHIUM, SODÍK, DRASLÍK. OBECNÁ CHARAKTERISTIKA měkké, stříbrolesklé kovy s nízkou hustotou a nízkým bodem tání velmi nestálé, reagují.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Kovy alkalických zemin Jsou prvky 2. skupiny PSP Berillium, hořčík, vápník, stroncium, baryum, radium Be Mg Ca Sr Ba Ra Autor: Mgr. Vlasta Hrušová.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
Halogenidy Autor: Mgr. Vlasta Hrušová NaCl CaF 2.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák Alkalické kovy francium sodík rubidium draslík Fr Na Li lithium Cs Rb Přiřaď.
Využití solí Chemie 9. třída.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH09 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
Autor: Stejskalová Hana
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Hořčík.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Alkalické kovy.
Alkalické kovy, ns1 Lithium, sodík, draslík, rubidium, cesium, francium Alkalické kovy jsou stříbřité kovy, na čerstvém řezu lesklé, pouze cesium má zlatožlutý.
Alkalické kovy.
Alkalické kovy, ns1 Lithium, sodík, draslík, rubidium, cesium, francium Alkalické kovy jsou stříbřité kovy, na čerstvém řezu lesklé, pouze cesium má zlatožlutý.
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_16
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Ch.8.We.02_Kovy_priklady_vlastnosti_vyuziti.
CHEMIE - vybrané prvky Střední škola hotelová a služeb Kroměříž
Prvky I.A skupiny - alkalické kovy, vodík
Alkalické kovy.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
S-prvky Jan Dvořák 4.A.
Otázka č.9: s-prvky Petr Šimek.
Kovy Alkalické kovy I.A skupina (kromě H).
Transkript prezentace:

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0691 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_CH11 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice 68771 Autor RNDr. Anna Priessnitzová Vzdělávací oblast Přírodovědné vzdělávání Vzdělávací obor Základy přírodních věd - chemie Tématický okruh Vybrané kapitoly z anorganické chemie Téma Kovy II. Ročník 2. M Datum tvorby 29.1. 2014 Anotace Prezentace poskytuje žákům základní vhled do učiva o kovech I.A a II.A skupiny PSP, je zaměřena na praktické využití těchto kovů, motivuje žáky k aktivnímu zájmu o učivo. Metodický pokyn Prezentace je určena jako výkladový materiál, lze ji rovněž využít k zopakování a procvičení učiva. Navazuje na ni pracovní list. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

Alkalické kovy I.A skupina PSP Lithium Li Sodík Na Draslík K Rubidium Rb Cesium Cs Francium Fr

2Na + Cl2 ------------------> 2 NaCl Alkalické kovy jsou velmi reaktivní. Reagují přímo s halogeny za vzniku iontových solí : 2Na + Cl2 ------------------> 2 NaCl Alkalické kovy reagují bouřlivě s vodou, tato reaktivita se zvyšuje se stoupajícím protonovým číslem prvku. Při reakci vznikají silné hydroxidy, uvolňuje se plynný vodík a velké množství tepla : 2 K + 2 H2O --------------> 2 KOH + H2

Vlastnosti Na - světlá oranžově žlutá K – fialová Alkalické kovy jsou velmi měkké (lze je krájet nožem), na řezu jsou stříbrolesklé. Jsou lehké (Na plave ve vodě), velmi reaktivní, musí se proto uchovávat v petroleji. Při manipulaci se nesmí brát přímo rukou, rozežírají pokožku, je nutno použít chemické kleště. Kationty alkalických kovů barví plamen různými barvami (plamenová zkouška) : Li – purpurově červená Na - světlá oranžově žlutá K – fialová

Výskyt v přírodě Díky vysoké reaktivitě se alkalické kovy volně v přírodě nevyskytují, pouze ve formě sloučenin. Sodík a draslík patří mezi deset nejhojněji se vyskytujících prvků na zemi. Velké množství alkalických kovů se nachází v mořské vodě (NaCl a KCl). Odtud se také získávají. Tyto minerály se také nacházejí v oblastech, kde dříve bylo moře (v Evropě - Solnohrad - Salzburg) -velká podzemní naleziště kamenné soli. Na a K jsou biogenní prvky – v tělních tekutinách Ve velkém množství se v přírodě také vyskytují ledky, např. na pobřeží Chile: NaNO3, KNO3

Využití sloučenin Na a K : NaCl je surovinou pro chemický průmysl , solanka = roztok NaCl se využívá k elektrolýze ----> Na, Cl2 jako fyziologický roztok – infuze, oční kapky NaCl = konzervační látka v potravinářském průmyslu Hnojiva : ledky, K2SO4, KCl Na2SO4 – při výrobě papíru NaHCO3 – zažívací soda KOH, NaOH – výroba mýdel Na2CO3 – výroba skla, mýdla, papíru, změkčování vody Výroba sodíku a draslíku : elektrolýzou tavenin jejich chloridů nebo hydroxidů

Prvky II.A skupiny Berylium Be Hořčík Mg Vápník Ca barví plamen cihlově červeně Stroncium Sr Baryum Ba žlutozeleně Rádium Ra - radioaktivní

Využití v praxi Beryllium se využívá jako součást moderátorových tyčí v jaderné energetice, slitiny s mědí v elektrotechnice a ke konstrukci letadel a vesmírných raket Hořčík - v přírodě jako dolomit a magnezit, Mg je biogenní prvek – součást chlorofylu. V mořské vodě MgCl2 , v minerálních vodách – projímavé účinky Slitiny hořčíku – lehké, pevné (konstrukční materiál - letadla, rakety) Mg(OH)2 – gel na spáleniny (Polysan) Gastrogel – proti překyselení žaludku (pálení žáhy) Mg hoří oslnivým plamenem – využití ohňostroje Mg = redukční činidlo

Vápník – biogenní prvek, součást těl živých organismů Minerály a horniny : kalcit, vápenec, mramor, sádrovec (alabastr), fluorid (kazivec), dolomit, fosforečnany, křemičitany. Vápencové pohoří – Pálava. Vápencový podklad v Moravském krasu - vznik krápníků. Tvrdost vody je způsobena CaSO4, Ca(HCO3)2 Vápenec CaCO3 se využívá k výrobě cementu --> beton, Dále se využívá při výrobě skla, při zpracování železa. Vápněním se neutralizuje kyselá půda.

Kalcit CaCO3 Fluorit (kazivec) CaF2

Socha Mojžíše z mramoru Alabastr CaSO4 . 2 H2O

Italské Dolomity

ZDROJE: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Alkalimetalle.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Erdalkali.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Orca_banana_grove_drapery.JPG http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Calcit_Zwilling_-_Egremont,_England.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fluorita_green.jpeg http://ro.wikipedia.org/wiki/Fi%C8%99ier:Alabaster.jpg http://ro.wikipedia.org/wiki/Fi%C8%99ier:Khafra_-_Quefr%C3%A9n.jpg http://sk.wikipedia.org/wiki/S%C3%BAbor:Mosesncoli.jpg BANÝR, Jiří a kolektiv: Chemie pro střední školy. Praha: SPN, 1995. Dolomity – foto archív autora