Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_CH08 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice 68771 Autor RNDr. Anna Priessnitzová Vzdělávací oblast Přírodovědné vzdělávání Vzdělávací obor Základy přírodních věd - chemie Tématický okruh Vybrané kapitoly z anorganické chemie Téma Uhlík Ročník 2.M Datum tvorby Anotace Prezentace obsahuje učivo o uhlíku, jeho modifikacích, vlastnostech, využití, sloučeninách uhlíku. Motivuje žáky k aktivnímu zájmu o probírané učivo. Metodický pokyn Prezentace je určena jako výkladový materiál, lze ji rovněž využít k zopakování a procvičení učiva. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

2 IV.A skupina PSP : C, Si, Ge, Sn, Pb
Uhlík – C je to nekov, v přírodě se vyskytuje v podobě minerálů diamantu (nejtvrdší nerost), grafitu (tuhy) a dalších modifikací – např. fullerenu. Uhličitany se v přírodě vyskytují jako nerosty a horniny (kalcit, vápenec, dolomit, mramor) Uhlík je biogenní prvek, tvoří organické sloučeniny, které jsou součástí těl všech živých organismů (uhlovodíky, cukry, tuky, bílkoviny, nukleové kyseliny) Sloučeniny uhlíku tvoří fosilní paliva (uhlí, ropa, zemní plyn)

3 Diamant a grafit

4 Surový diamant Cullinan zvaný Hvězda Afriky Diamanty z něj vybroušené
jsou součástí britských korunovačních klenotů Surový Cullinan

5 Fulleren Briliantový náhrdelník obsahuje 60 uhlíkových atomů

6 Využití uhlíku Diamanty – broušením vznikají brilianty, slouží k výrobě šperků. Syntetické diamanty - řezání skla,vrtání – osazují se jimi hlavice vrtných souprav. Grafit – tužky, grafitové elektrody, žáruvzdorné tavicí kelímky, grafitové tyče – v jaderných elektrárnách. Koks – vyrábí se tepelným rozkladem uhlí bez přístupu vzduchu, má redukční účinky, využívá se při výrobě kovů např. železa ve vysokých pecích Fe2O3 + 3 C (koks) > 3 CO + 2 Fe Saze – technický uhlík, výroba tiskařské černi, plnidlo při výrobě pryže – pneumatiky

7 Aktivní uhlí Vyrábí se z dřevěných pilin.
Ve zdravotnictví – živočišné uhlí - při průjmových onemocněních Aktivní uhlí – využívá se k zachycení jedovatých plynných a kapalných látek (filtry plynových masek) Odbarvuje, čistí, odstraňuje pachy (čištění cukerných roztoků v cukrovarech)

8 Sloučeniny uhlíku Oxid uhelnatý CO : bezbarvý jedovatý plyn (blokuje hemoglobin, znemožňuje dýchání), vzniká při nedokonalém spalování bez přístupu O2, má redukční účinky Oxid uhličitý CO2 : bezbarvý plyn (bublinky v minerálce) Vzniká hořením, dýcháním, kvašením. Rostliny jej potřebují k fotosyntéze. CO2 se dá zkapalnit a ztužit = suchý led (teplota – 75oC) využ. : chlazení v potravinářství, hasící přístroje CO2 = skleníkový plyn, zvyšování jeho množství v atmosféře > skleníkový efekt > globální oteplování planety Země

9 Kyselina uhličitá H2CO3 Soli = uhličitany Vápenec : CaCO3 Soda : Na2CO3 Potaš : K2CO3 Magnezit : MgCO3 Siderit (ocelek) : FeCO3 Bezkyslíkaté sloučeniny uhlíku : Sirouhlík CS2 - jedovatá kapalina, rozpouští síru, fosfor Kyanovodík HCN – jedovatá kapalina, voní jako mandle karbid vápenatý CaC2 – dříve používán ke svícení v lampách - karbidkách a na svařování karbid křemíku SiC neboli karborundum (brousek)

10 ZDROJE: BANÝR, Jiří a kolektiv: Chemie pro střední školy. Praha: SPN, 1995.


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"

Podobné prezentace


Reklamy Google