NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_12 - ATOM A JEHO HISTORIE
Advertisements

ÚVOD DO STUDIA CHEMIE 1 Stavba atomu
O historii poznatků o stavbě atomu
Atom Složení a struktura atomu Jádro atomu, radioaktivita
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Základní škola a mateřská škola T.G.Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Struktura atomů.
Model atomu.
ATOM Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Výkladová prezentace PowerPoint s komentářem učitele Člověk a příroda
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
Stavba atomu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
1 ÚVOD.
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 9 Autor: Lenka Poláková
VY_52_INOVACE_02/1/6_Chemie STAVBA ATOMU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
Od Démokrita po kvantově mechanický model atomu
Stavba atomu.
Částicové složení látek
I. ZÁKLADNÍ POJMY.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_128_Atom AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8.,
Chemicky čisté látky.
MODEL ATOMU Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
ŠablonaIII/2číslo materiálu387 Jméno autoraMgr. Alena Krejčíková Třída/ ročník1. ročník Datum vytvoření
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
OSOBNOSTI ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK Výukový materiál, kód:EU-OP VK- III/2 ICT DUM 283, zpracovala Marie Kupková.
Elektrické vlastnosti látek
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_346
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_05_STAVBA.
Molekula, atom, ion Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0101.
Stavba atomového jádra
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
Model atomu (Učebnice strana 45 – 47)
Didaktický učební materiál pro ZŠ
Stavba látek.
Kovy Nekovy Atomy a molekuly Čím jsme začínali
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_33_F8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Složení atomu,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 12 TEMA: Chemie 8 - Molekula.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu a procvičení učiva o atomu. Zabývá se složením.
6. ročník Látky a tělesa Složení látek.
Složení atomů a „PSP“ ??? Bohrův model Rutherfordův model
stavba atomu – historie 1
Model atomu.
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_13
Model atomu. Elektrování těles. Vypracoval: Lukáš Karlík
Částicové složení látek
Částicové složení látek
Chemie – 8.ročník Atomy a molekuly VY_32_INOVACE_
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Model atomu.
Stavba atomu.
Autor: Stejskalová Hana
Elektron, neutron a proton elektrické vlastnosti částic
Stavba atomu VY_32_INOVACE_12_227
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Stavba atomu.
Základní pojmy fyziky atomu
Elektrické vlastnosti látek
Atómy, ich zloženie, štruktúra
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_14
Základní škola a mateřská škola Damníkov
Stavba atomového jádra
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-10
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.43_Atom_a_molekula Datum:
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
VY_32_INOVACE_19 19 atomy, molekuly,ionty autor: Mgr. Helena Žovincová
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_3. 2. 2. 3. F 11 TEMA: Chemie 8 – Stavba atomu ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2976

Stavba atomu Anotace: Tento materiál je určen pro žáky 8. ročníku ZŠ. Cílem je, aby žák získal modelovou představu o složení a struktuře atomu a chápal obsah pojmu atom jako částici látky ve vztahu k pojmům elektron, proton a neutron.

Stavba atomu

Historie objevu atomu Démokritos z Abdér (460 – 370 př. n. l.) – řecký filosof, předvídal, že látky se skládají z menších, dále nedělitelných látek. Tyto částice nazval ATOMY (z řeckého atomos, tj. nedělitelný) John Dalton (1766 – 1844) – anglický fyzik a chemik v 19. Století vypracoval vědecké učení o stavbě látek z atomů. Atomy byly podle něho malé, neměnné a nedělitelné částice. Ernest Rutherford (1871 -1937) – anglický fyzik a chemik v roce 1911 objevil, že atomy se skládají z jádra a jeho obalu. V jádře jsou kladně nabité částice PROTONY a obal obsahuje záporně nabité ELEKTRONY. James Chadwick – britský fyzik v roce 1923 objevil další částice tvořící jádro atomů – neutrální NEUTRONY.

Démokritos z Abdér (přibližně 460-370 př.n.l. byl řecký filozof. Démokritos zavedl pojem atom. Na myšlenku atomu dospěl úvahou, že pokud bychom dělili hmotu donekonečna, dostali bychom nic. Z ničeho ale nelze hmotu znovu sestavit. Dospěl k závěru, že každý materiál je složen z neviditelných a nedělitelných částic, které jsou v neustálém pohybu. Tyto částice nazval atomy - atomos = nedělitelný.

John Dalton (1766 – 1844) – anglický fyzik a chemik V 19. Století vypracoval vědecké učení o stavbě látek z atomů. Atomy byly podle něho malé, neměnné a nedělitelné částice.

Ernest Rutherford (1871 -1937) Britský fyzik, který svými experimenty položil základy jaderné fyziky. Aglický fyzik a chemik v roce 1911 objevil, že atomy se skládají z jádra a jeho obalu. V jádře jsou kladně nabité částice PROTONY a obal obsahuje záporně nabité ELEKTRONY.

James Chadwick britský fyzik v roce 1923 objevil další částice tvořící jádro atomů – neutrální NEUTRONY. V roce 1935 obdržel Nobelovu cenu za fyziku za objev neutronu.

Atom je velmi malá částice Má průměr 10-10 - 10-9 m (= 0,1 - 1 nm). Atom je tak malinký, že ho nemůžeme vidět ani nejlepším mikroskopem. Každá látka je tvořena miliony těchto částic. Například čtyři biliony atomů sodíku by vedle sebe vytvořily tečku na konci věty. nm je zkratka pro nanometr (1nm = 0,000 000 001 m)

Definice atomu ATOM je základní stavební jednotka hmoty, jsou to nejmenší částice, na které lze hmotu rozložit chemickou cestou. Atom je základní stavební jednotkou hmoty.

Látky se skládají z velkého počtu atomů. Síra na tomto obrázku se skládá z bilionů atomů síry. Hromádka mědi se také skládá z bilionů atomů, ale atomy mědi jsou odlišné od atomů síry.

Stavba atomu Atom se skládá z atomového jádra a elektronového obalu.

Atomové jádro Atomové jádro je složeno z protonů a neutronů namačkaných těsně na sebe. Pohromadě je drží jaderné síly.

Jádro atomu Jádro atomu je složeno z elementárních částic: proton (p+) = částice s nejmenším kladným elektrickým nábojem neutron (n0) = částice bez náboje

Jádro atomu V jádře atomu je soustředěna téměř veškerá jeho hmotnost, protože protony a neutrony mají přibližně stejnou hmotnost a elektrony v porovnání s nimi mají hmotnost pouze nepatrnou - 1840 x menší.

Elektronový obal je tvořen prázdným prostorem, ve kterém se pohybují elektrony. Elektronový obal obklopuje atomové jádro a zaujímá většinu prostoru atomu. elektron (e-) = částice s nejmenším záporným elektrickým nábojem Hmotnost elektronového obalu tvoří okolo 0,01 % celkové hmotnosti atomu.

Atom je elektricky neutrální. Počet elektronů v obalu atomu je stejný jako počet protonů v jádru atomu. Proto je elektrický náboj obalu atomu stejně velký jako kladný elektrický náboj jádra atomu.

Atom kyslíku Atom kyslíku má 8 protonů (kladných částic) v jádře. Aby byl jeho atom elektroneutrální, musí mít také 8 elektronů (záporných částic) v obalu.

Čím se liší atomy různých chemických prvků? uhlík vodík kyslík Atomy různých chemických prvků mají různé počty protonů v jádru atomu.

Procvičení Jak se nazývají dvě základní části atomu? 2. Jaké částice jsou v obalu atomu a jaký mají elektrický náboj? 3. Jaké částice jsou v jádru atomu a jaký mají elektrický náboj? 4. Proč je atom elektricky neutrální? 5. Čím se vzájemně liší atomy různých prvků? 6. Na základě zkušeností se vzájemným silovým působením zelektrovaných těles popiš vzájemné silové působení: a) mezi protonem a elektronem, b) mezi dvěma protony, c) mezi dvěma elektrony. 7. Urči, kolik elektronů je v obalu atomu, jestliže jsou v jádru atomu 4 protony.

magnezium

Zdroje a citace Cs.wikipedia.org: Johndalton [online]. 20. 4. 2005 [cit. 2012-02-23]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Johndalton.jpg Chem4kids.com: Stavba atomu [online]. 2012 [cit. 2012-02-23]. Dostupné z: http://www.chem4kids.com/files/atom_structure.html Zdrojeenergie.blogspot.com: Popis atomu [online]. 2012 [cit. 2012-02-23]. Dostupné z: http://zdrojeenergie.blogspot.com/2008/09/popis-atomu.html Office.com: Obrazky [online]. 2012 [cit. 2012-02-23]. Dostupné z: http://office.microsoft.com/cs-cz/images