Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

O historii poznatků o stavbě atomu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "O historii poznatků o stavbě atomu"— Transkript prezentace:

1 O historii poznatků o stavbě atomu
ZÁKLADNÍ POZNATKY O ATOMECH aneb O historii poznatků o stavbě atomu PaedDr. Jozef Beňuška

2 Koncem 19. století objevil anglický fyzik
Joseph John Thomson elektron. Náboj elektronu je záporný, jeho velikost je e. Hmotnost elektronu je asi 1840krát menší než hmotnost atomu vodíku. 2

3 Thomsonův model atomu Atom s protonovým číslem Z v periodické tabulce
obsahuje Z elektronů. pudinkový model Q- – celkový náboj elektronů Q+ – celkový kladný náboj Kladný náboj atomu a téměř celá hmotnost atomu jsou přibližně rovnoměrně rozděleny v celém objemu atomu.

4 V roce 1911 objevil atomové jádro německý fyzik Ernest Rutherford.
detektor a-částic Z údajů o rozptylu a-částic na atomech zlata usoudil, že celý kladný náboj atomu a téměř celá jeho hmotnost jsou soustředěny v atomovém jádru.

5 V roce 1911 objevil atomové jádro německý fyzik Ernest Rutherford.
atom Au Většina a-částic prošla zlatou fólií beze změny směru. Některé se však značně odchýlily a byly zjištěny také částice, které se vracely zpět.

6 V roce 1911 objevil atomové jádro německý fyzik Ernest Rutherford.
atom Au a – částice má kladný náboj, je 7360-krát těžší než elekt- ron. Elektrony pohyb a-částice neovlivňují. Odchylku od původního směru způsobuje vzájemné pů- sobení a-částice a kladného náboje atomu zlata.

7 V roce 1911 objevil atomové jádro německý fyzik Ernest Rutherford.
atom Au + Při spojitě rozloženém kladném náboji (podle Thoms- nova modelu) výpočtem určené odchylky od původního směru měly být maximálně jm= 1o až 2o. Výslednice sil působících z různých částí atomu je malá.

8 V roce 1911 objevil atomové jádro německý fyzik Ernest Rutherford.
+ Velké odchylky bylo možné vysvětlit pouze tím, že celý kladný náboj a téměř celá hmotnost jsou soustředěny v malém jádru ve středu atomu.

9 V roce 1911 objevil atomové jádro německý fyzik Ernest Rutherford.
Na a-částici působí velká elektrostatická síla mezi ce- lým kladným nábojem jádra a nábojem a-částice. Tato síla může způsobit velké odchylky.

10 Rutherfordův model atomu
Atom má jádro, jehož průměr je řádově m. V jádře je soustředěna prakticky celá hmotnost atomu. Elektrony vytvářejí kolem jádra elektronový obal, jehož průměr je řádově m a určuje celkový rozměr atomu. Elektrický náboj elektronů v obalu kompenzuje elektrický náboj jádra a atom je elektricky neutrální.


Stáhnout ppt "O historii poznatků o stavbě atomu"

Podobné prezentace


Reklamy Google