Potraviny a výživa – umělá sladidla Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Věra Tupá Název šablony VY_32_INOVACE POV Název DUMu POV.1315.1K Stupeň a typ vzdělávání Střední vzdělání s výučním listem, odborné učiliště Vzdělávací oblast Chování pracovníků ve službách, stravovací služby Vzdělávací obor Potraviny a výživa Vzdělávací okruh Umělá sladidla Druh učebního materiálu Prezentace, samostatná práce Cílová skupina Žák, 15 - 19 let Anotace Prezentace seznamuje žáky s umělými sladidly – význam, druhy, použití, Speciální vzdělávací potřeby - ano - Klíčová slova Umělá sladidla - složení, druhy, použití, skladování Datum 6.5.2013
Význam, druhy, použití, výhody Umělá sladidla Význam, druhy, použití, výhody
Význam umělých sladidel Umělá sladidla: Jsou náhražkou cukru Jsou získávaná chemickou cestou Mají vyšší sladící schopnost Nemají výživnou ani energetickou hodnotu Jsou ve formě tabletek, tekutá nebo sypká
Druhy umělých sladidel Sorbit je vhodný pro diabetiky Sladí o polovinu méně než cukr Sacharin Je třikrát sladší než cukr Má nahořklou příchuť
Druhy umělých sladidel Aspartam Je dvěstěkrát sladší než cukr Nepoužívá se do tepelně upravovaných pokrmů Irbis Sweet Je třikrát sladší než cukr
Použití umělých sladidel Při přípravě jídel, moučníků, nápojů pro diabetiky Při redukčních dietách
Výhody umělých sladidel Jsou bez kalorií Nepoškozují zuby Pro diabetiky jsou nenahraditelná Při redukčních dietách
Prověření vědomostí 1. Co jsou umělá sladidla? 2. Jaké jsou druhy umělých sladidel? 3. Vyjmenuj výhody umělých sladidel? 4. K čemu se používají umělá sladidla?
Použitá literatura Šebelová,Marie,: Potraviny a výživa,Parta,2000,ISBN 80-7320-010-4 Obrázky: [cit. 2012-17-10]. Dostupný pod licencí Microsoft Office 2010 na WWW: <http://office.microsoft.com/cs-cz/images