IDENTIFIKAČNÍ A LOKALIZAČNÍ STUDIE BROWNFIELDŮ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Domácí násilí a veřejné zdravotní pojištění Nárok, regresy, data, budoucnost?
Advertisements

Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Zákon o sociálním podnikání Průběžné informace o připravovaném předpisu.
Kulatý stůl II. Nový Šaldorf-Sedlešovice MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Evropská sociální politika Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze Prof. Martin Potůček, PhD., vedoucí kurzu
Modifikované platby ROP Moravskoslezsko Datum: Místo: Prezentuje: Ostrava Ing. Radim Mrázek.
2. setkání pracovních skupin „Sociální věci a zdravotnictví“
Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Doprava ROZMĚRY Který obrázek je největší? Který obrázek je nejmenší?
Anotace: Prezentace je určena pro žáky 9. ročníku, slouží k výkladu učiva Který druh bydlení je nejlepší a jeho výhody a nevýhody Období: září – prosinec.
Problematika aktualizace ÚAP - RURÚ Program jednání: Úvod Informace z porady MMR s Krajskými úřady konané dne v Praze Pozvánka na seminář Metadata.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S2_07.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ZKUŠENOSTI S PODPOROU ESF VE VELKÉ BRITÁNII.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Problematika dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR Autor bakalářské práce:
Předmět:Ekonomika Ročník: 3.ročník učebního oboru Autor: Mgr. Libuše Suchánková Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí se základním rozdělením mzdy.
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Otrokovice
Autor práce: Denisa Vydrová Vedoucí práce: Ing. Petra Solarová, Ph.D. Oponent práce: Ing. František Martíšek České Budějovice, červen 2016.
Vnější služba – výsledky v oblasti trestního řízení
VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Ústav technicko - technologický ZHODNOCENÍ EFEKTIVNOSTI DOTAČNÍCH TITULŮ.
VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH
Brno, Příslušnost vodoprávních úřadů
Návraty žen do práce očima zaměstnavatelů
Program meziregionální spolupráce INTERREG EUROPE
Modelový příklad smlouvy o spolupráci - zajištění ÚSVP ORP pro Obec
Pojem přeměna obchodní společnosti
Projekt odboru personálního Ministerstva vnitra Akceptace specifických potřeb zaměstnanců a zaměstnankyň MV: nástroj ke zvýšení efektivity práce MV ČR.
Zákon o sociálním podnikání
Josef Středula, předseda ČMKOS
KONCEPT NEFORMÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Science centrum Lázně Chomutov???
Státní organizace.
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Analýza trhu biopotravin
Evaluace předmětů studenty (Anketky)
Projekt novostavby vysokoškolských kolejí v rozsahu DPS
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Marketingový plán společnosti
Inovační potenciál České republiky
Účetnictví – význam informací
ČEHO JE VÍC? ZRAKovÉ VNÍMánÍ.
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
Zákon o sociálním podnikání
Optimalizace materiálových toků ve vybrané společnosti
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Marketingový plán společnosti
Adaptace jedinců v novém pracovním prostředí
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Poměr Co je poměr. Změna v daném poměru..
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Zdanění provozu motorových vozidel v České republice Autor Bakalářské práce: Irena Záhorková.
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Digitální učební materiál
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Implementace BAT závěrů do integrovaných povolení v Moravskoslezském kraji Krakow.
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ŠKOLY ZAPOJENÉ DO PROJEKTU MOV
Opakování pojmů z ekologie
Vzdělávání jako hlavní složka řízení lidských zdrojů
Seminář o stavebním spoření
Příspěvek na konferenci Příspěvková organizace slabá místa - ekonomický pohled Lektor : Ing. Jiří Lorenc.
Předběžná tržní konzultace
Transkript prezentace:

IDENTIFIKAČNÍ A LOKALIZAČNÍ STUDIE BROWNFIELDŮ Autor diplomové práce : Bc. Pavla Doležalová Vedoucí diplomové práce : Ing. Zuzana Kramářová, Ph.D.

OBSAH Cíl práce Úvod Teoretická část Tvorba Kódu nemovitosti Katalog Dolpňující dotazy Závěr

CÍL PRÁCE Předmětem této diplomové práce je na území obcí s rozšířenou působností ve Žďáře nad Sázavou a Novém Městě na Moravě provést lokalizaci existujících brownfieldů a následně provést jejich katalogizaci včetně zatřídění do jednotlivých typů.

ÚVOD Brownfieldy - Proč problematiku řešit ? - Zdůraznit závažnost situace Katalog

Teoretická část Historie - Počátek hovoření o problému v 19. století - Ve světě přelom 60. a 70. léta aktuálnost tématu V roce 1989 problematika se řeší i v ČR

Obrázek 1 Rozlohy brownfieldů na území ČR podle předchozího využití Zdroj: inovace.cz

Vymezení pojmu Brownfield Začaly se množit objekty například průmyslové areály, které ukončily svoji činnost a ohrožovaly, nebo znečišťovaly životní prostředí. Nastala tedy otázka pojmenování těchto objektů, první definice byla brownfield V diplomové práci utvořená rešerše výkladů pojmu

Brownfields nebo greenfields? Běžná projektová rizika při rozvoji na greenfields Riziko realitního trhu Riziko konceptu projektu Riziko míry zkušenosti investora Riziko časového faktoru Riziko finančního trhu Právní rizika Dodavatelská rizika Příjmová rizika

Dodatečná projektová rizika při rozvoji na brownfields Riziko celkové deprivace oblasti Technické riziko ekologického poškození Odpovědnostní rizika ekologického poškození Riziko komplikovaných majetkovo-právních vztahů Riziko vyšší finanční náročnosti projektu Rizika vyšší ceny financování projektu Časové riziko spojené s možnou změnou priorit realitního trhu Riziko zvýšené časové náročnosti projektu Zdroj: Jackson a kol. (2005): Brownfields snadno a lehce, upraveno autorem

TVORBA KÓDU 1_ZDA_ A_1 První číslo, které znázorňuje pořadí navštívení nemovitosti Zkratka obce

Zde jsou uvedeny kategorie z kterých vychází kód nemovitosti. - Podle Kramářové 1 – stav objektu je vynikající 2 – stav objektu je dobrý, jsou zde ale nutné drobné opravy 3 – stav objektu je horší, jsou to opuštěné objekty 4 – stav objektu je špatný, vyžadují rozsáhlé opravy 5 – stav objektu je nejhorší, objekty jsou nebezpečné

A – jsou nemovitosti, které trh absorbuje sám A – jsou nemovitosti, které trh absorbuje sám. Jsou zde minimální komplikace. Jednoduchá poloha, vlastnictví, kontaminace, omezeni) B – jsou nemovitosti, které mají určitě % problémů. Zde je většinou potřebná veřejná podpora. Jde o to co nejvhodněji tento brownfield přeměnit na typ A, pak už se o něj postará trh. Na tuto kategorii se soustředí jak místní , tak regionální správa.

C - jsou nemovitosti, které nemají moc velkou naději pro jejich využití. Je zde hodně problémů, špatná přístupová cesta, složité vlastnictví, vysoká míra kontaminace a další. Návratnost do této investice je minimální. Tyto nemovitosti však mohou blokovat rozvoj obce. Lze je veřejnou podporou přeměnit na typ B, ale zpravidla to musí mít silný společenský důvod. D – jsou nemovitosti, které svým stavem ohrožují zejména lidské zdraví a životní prostředí. Budovy tak poškozené, že hrozí zřícením nebo na druhou stranu ekologické poškození, kde hrozí kontaminace spodních vod.Jsou zde složité majetkové poměry.

Výsledky

Doplňující dotazy Popište, na základě čeho jste stanovila průběh terénní lokalizace. Popište, z čeho jste vycházela při tvorbě katalogového listu ?

Vycházela jste ve své práci také z Národní databáze brownfieldů sestavenou Agenturou pro podnikání a inovace - CzechInvest, kterou ve své práci zmiňujete? Dle této databáze bylo identifikováno na území České republiky celkem 2355 brownfieldů, nicméně se jedná pouze o odhad, ve skutečnosti je počet mnohem vyšší. Myslíte si, že by Vámi zpracovaný katalog brownfieldů mohl sloužit pro doplnění této Národní databáze? Jakým způsobem je v České republice řešena problematika regenerace brownfieldů z pohledu strategického plánování? Existuje finanční podpora (národní zdroje, evropské fondy apod.) určená pro regeneraci brownfieldů v České republice? Pokud ano, jaké to jsou?

Děkuji za pozornost