Periodická tabulka chemických prvků

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PERIODICKÁ TABULKA Chemie 8. třída.
Advertisements

Prvky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Úvod do anorganické chemie
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Periodická soustava prvků
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
NEKOVY. SÍRA VÝSKYT: Volný prvek ( u sopek ) Vázaná ve sloučeninách (sulfidy, sírany) VLASTNOSTI: Prvek 16. skupiny periodické soustavy prvků (6 valenčních.
Vypracovala: Mgr. Martina Belžíková Kombinace. Kombinatorické úlohy - Kombinace řeší se experimentem postupné hledání správného systému řešení vyžadujeme.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_03 Název materiáluSložení.
Mgr. Petra Toboříková, Ph.D. VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Periodická soustava prvků.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaElektrické vlastnosti.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Vladimír.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 10 TEMA: Chemie 8 – Chemické.
Autor: Předmět: Ročník: Název: Označení: DUM vytvořen: Mgr. Hana Němcová Matematika, seminář diferenciální a integrální počet Osmý ročník víceletého gymnázia.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Kvantová čísla Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/1 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Autor: Stejskalová Hana
Struktura látek a stavba hmoty
VY_32_INOVACE_67.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_15
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
Název prezentace (DUMu): Elektrický obvod, napětí, proud
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Periodická soustava prvků
ARTE POVERA Tematická oblast
Grafy.
Grafy.
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Tabulkový procesor Základní popis pracovního prostředí
Technecium Rhenium.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Název vzdělávacího materiálu Periodická soustava prvků
Autor: Stejskalová Hana
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_22-17
2. Základní chemické pojmy Obecná a anorganická chemie
3. Periodická tabulka a zákon Obecná a anorganická chemie
Elektrický náboj Ing. Jan Havel.
VY_32_INOVACE_90.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Stavba atomu 8. ročník.
FUNKCE – vlastnosti Co znamená rostoucí funkce?
Elementární částice uvnitř atomu
Elektron, neutron a proton elektrické vlastnosti částic
Periodická soustava - PSP
VY_32_INOVACE_62.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Periodická soustava prvků
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Stavba atomu.
Kvantová fyzika: Vlny a částice Atomy Pevné látky Jaderná fyzika.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Atomy a molekuly (Učebnice strana 38 – 39)
02 kyslík VY_32_INOVACE_02 autor: Mgr. Helena Žovincová
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Název prezentace (DUMu): Lomená funkce
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Období: září – prosinec2011
Struktura látek a stavba hmoty
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Atomy, molekuly, sloučeniny
Hledej odpověď a zdůvodni:
Transkript prezentace:

Periodická tabulka chemických prvků Prvky jsou uspořádány v periodické soustavě prvků podle rostoucího protonového čísla Z. Uspořádání prvků v periodické soustavě prvků není náhodné. Nejvhodnější variantu (uspořádání do tabulky) publikoval v roce1869. D. I. Mendělejev. Že by v roce 1869 něco věděli o protonech? Tak jak to tedy bylo? Úkol: V učebnici na str. 21 je původní tabulka. Porovnej ji se současnou formou.

Mendělejev seřadil prvky do tabulky podle jejich vlastností Mendělejev seřadil prvky do tabulky podle jejich vlastností. V tabulce vynechal prázdná místa pro prvky, které budou teprve objeveny. Dokonce předpověděl vlastnosti některých tehdy neznámých prvků. Jakých na příklad? . Periodický zákon: Fyzikální a chemické vlastnosti prvků jsou periodickou funkcí jejich protonového čísla. Periodický zákon zní hodně složitě. Jednoduše můžeme říct, že prvky, které jsou v periodické soustavě prvků pod sebou mají podobné vlastnosti. Úkol: Uměl bys vysvětlit proč?

Periodický zákon Fyzikální a chemické vlastnosti prvků jsou periodickou funkcí jejich protonového čísla. Periodický zákon zní hodně složitě. Jednoduše můžeme říct, že prvky, které jsou v periodické soustavě prvků pod sebou mají podobné vlastnosti. Úkol: Uměl bys vysvětlit proč?

Periodická tabulka chemických prvků je grafickým vyjádřením periodického zákona To znamená, že její uspořádání do řádků a sloupců souvisí s vlastnostmi prvků, tedy s jejich stavbou elektronového obalu. Jak? Prvky ve sloupcích(skupinách) mají podobné vlastnosti, protože mají stejný počet valenčních elektronů. Prvky v řádcích mají valenční elektrony na stejné elektronové slupce Pokud nerozumíš některému z pojmů v obrázku, podívej se do učebnice, nebo na internet.

Zdroje BRÁNECKÁ, Jana. Učebnice chemie pro 8. ročník ZŠ - WebZdarma.cz [online]. [cit. 21.7.2012]. Dostupný na WWW: <www.zschemie.euweb.cz/>.