Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Předmět: Suroviny Ročník: 1. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Dana Kopecká Obiloviny I. Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí s obilovinami a chemickým složením. Prezentace je určena přímo pro výuku a opakování. Je využitelná v odborném předmětu suroviny v oboru cukrář. Klíčová slova: Obiloviny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Sada: 7 Číslo materiálu: VY_52_INOVACE_C1SU_11
Obiloviny Nejstarší rostliny vypěstované člověkem jsou obiloviny Archeologické nálezy v Egyptě, v Babylonii a ve staré Číně (pravěk) Obilky jsou využívány pro svůj obsah živin, hlavně škrobu a bílkovin
Nejznámější obilnářské oblasti jsou: Rusko, Kazachstán, západní Sibiř Severní Amerika, USA, Kanada, Argentina
Chemické složení obilnin: Sacharidy 56 % Bílkoviny 40 % Železo 26 % Vápník 13 % Vitamíny B1 31 % Vitamíny B2 16 %
Mlácení obilí cepy (Italský rukopis, 14. stol.) Obr.1
Aztékové skladují kukuřici (16. stol.) Obr.2
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje Bláha, L., Šrek, F. Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 2. vydání. Informatorium, 1996. 216 s. ISBN 80-85427-86-9 Obr. 1: [online].[ cit 2013-1-14]. Dostupné z www: https://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:3-piantagione,Taccuino_Sanitatis,_Casanatense_4182..jpg Obr. 2: [online].[ cit 2013-1-14]. Dostupné z www: https://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Aztecs_storing_maize.jpg Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.