Speciální technologie 3. ročník - kuchař

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA SOCIÁLNÍ U MATKY BOŽÍ JIHLAVA
Advertisements

Posouzení nepříznivé sociální situace
Ekocentrum Paleta – Zdraví na talíři. Vazba na strategické dokumenty města – Akční plán strategie města – opatření „Rozvoj programů péče o zdraví obyvatel“
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
Fórum prevence dětské nadváhy a obezity Hana Zamrazilová Školní stravování 2014, Praha, 20.–
ŠKOLNÍ STRAVOVÁNÍ r.1964 – r r
Kvalita a bezpečnost zdravotních služeb -současná priorita MZ
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Vzdělávání nutričních odborníků
DOMÁCÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE.
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Mgr. Vendula Baboučková. A – akce R – rehabilitace P – pomoc I – integrace D – dobrovolnost A – agapé (-láska pečující), křesťanská láska, sounáležitost,
Fakultní nemocnice Ostrava
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Preventivní programy v ordinaci PLDD
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Dětský domov (tedy nikoli dětský domov se školou) a základní škola pod jednou střechou Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin Mgr. Ondřej Vala.
Anketa pro nutriční terapeuty 1.kolo na celostátní konferenci v říjnu 2013 v Pardubicích – hlasovacím zařízením (cca 70 účastníků) 2.kolo on-line přes.
Potraviny pro zvláštní výživu
Kurz léčebné výživy a její praktické aplikace
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – číšník - sevírka
Pediatrie - dětské lékařství
Reintegrace žáků s chronickým onemocněním zpět do škol projekt TIMSIS Action Comenius 2.1 Action Comenius 2.1 Doba trvání projektu: 3 roky Doba trvání.
PEDIATRIE Mgr. Petra Sedlářová.
Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
Nutriční poradenství.
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE JAKO ODBORNÁ A PROFESNÍ ČINNOST:
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Školní stravování v dietním režimu Mgr. Eva Martinková odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje.
Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2008 Ministerstvo zdravotnictví Praha,
Odlišnosti lůžkové a primární péče o děti a dorost MUDr. Alena Šebková Předsedkyně OSPDL ČR.
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE JAKO ODBORNÁ A PROFESNÍ ČINNOST:
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Gender a (sociální) bydlení Linda Sokačová Platforma pro sociální bydlení Alternativa 50+, o.p.s.
Zásady zdravé výživy Autor: Bc. Balonová Soňa. Výživa – patří k důležitým činitelům, které ovlivňují zdraví člověka. Způsob stravování je nedílnou součástí.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruh Úvod.
Hlavní cíle a milníky projektu DRG Restart Ing. Petr Mašek vedoucí projektu DRG Restart.
Školy a školská zařízení v Pardubickém kraji
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Intervence u dětí v riziku PCH, dětí s PCH - ústavní a ochranná výchova (ÚV, OV) Věra Linhartová, jaro 2012.
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2011
Spotřební koš ve školním stravování
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Speciální technologie 3. ročník obor kuchař
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Hodnoty v péči o seniory
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Středisko výchovné péče FRÝDLANT
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Co je to zdravá výživa ?
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Speciální technologie 3. ročník - kuchař Ing. Martin Vacek Speciální technologie 3. ročník - kuchař Dietní stravování Úvod Zdroj: www.dietologie.cz http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/Konzultacni_den_HDM_2015/Bc._Starnovska_Zasady_pripravy_dietnich_pokrmu_v_ramci_skolniho_stravovani.pdf 14.5.2018

Obsah tematického celku Dietní systém a jeho význam Požadavky na dietní stravování Zásady technologických postupů pro jednotlivé diety Příklady pokrmů a technologických postupů pro různé diety

Obsah Co je to dietní stravování Kde se dietní stravování poskytuje Co je to dietní systém Zásady přípravy dietních pokrmů

Co je to dietní stravování je řízený příjem pokrmů a tekutin za účelem dosažení specifického léčebného cíle. Specifickým cílem je: zlepšení kompenzace onemocnění, zmírnění nebo odstranění obtíží pacienta Dietní stravování musí splňovat: potřebu dostatečného příjmu živin a dalších potřebných látek. Což je zejména v dětském věku velmi důležité, protože výživa dětí má sama o sobě svá specifika, daná potřebou živin a dalších látek nutných pro růst a vývoj dítěte a dorostu. Což je zejména v dětském věku velmi důležité, protože výživa dětí má sama o sobě svá specifika, daná potřebou živin a dalších látek nutných pro růst a vývoj dítěte a dorostu.

Kde se dietní stravování poskytuje Zdravotnická zařízení Nemocnice, nemocnice s dlouhodobou péčí Lázně Sociální zařízení Domovy pro seniory Ústavy pro handicapované Školská zařízení Mateřské školy Školní jídelny Dětské domovy Věznice a detenční zařízení

Co je to dietní systém jsou diety sestaveny tak, aby jejich nutriční hodnoty byly sestaveny podle potřeb pacientů. Je nedílnou součástí léčebného procesu V ČR je jednotný dietní systém závazný pro lůžková zdravotnická zařízení Poprvé byl zaveden v 50. letech 20. století

Zásady přípravy dietních pokrmů Příprava dietních pokrmů pouze pod dohledem nutričního terapeuta Nutné dodržovat zásady dle jednotlivých zdravotních diet Spolupráce nutričního terapeuta, pacienta a blízkých pacienta Používat zdravotně nezávadné potraviny a nástroje a zařízení v kuchyni Sledovat složení potravin Dodržovat technologické postupy Nedodržení zásad přípravy ohrožuje zdraví

Otázky Co je to dietní stravování? Co je to dietní systém? Kdy byl zaveden v ČR? Jaké jsou zásady přípravy dietních pokrmů? Co může nastat při nedodržování zásad přípravy dietních pokrmů?