Ing. Roman Vodný, Ph.D. ředitel odboru územního plánování MMR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Advertisements

Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Občanské vybavení a služby Program rozvoje venkova ČR OSA III.
Zákon č. 266/1994 o dráhách zákon upravuje
Zákon č. 184/2006 o odnětí nebo omezení vlastnického práva k pozemku nebo ke stavbě (zákon o vyvlastnění) Zákon upravuje podmínky a)odnětí nebo omezení.
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
Vybrané základní pojmy stavebního zákona.
MÍSTNÍ KOMUNIKACE FUNKČNÍ SKUPINY D
Mezinárodní konference DOPRAVA BEZ BARIÉR
Region Jihozápad bude mít v letech k dispozici téměř 18 miliard korun na podporu investičních projektů Dostupnost center -
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Základní registry veřejné správy
Pozemní komunikace Zákon 13/1997Sb. o pozemních komunikacích (silniční z.), Vyhláška 104/1997 Sb. Zákon upravuje kategorizaci pozemních komunikací, jejich.
Životní podmínky osob s PAS – poznatky ochránce Petra Zdražilová, Praha, 6.listopadu 2014 Petra Zdražilová / 6. listopadu, © Copyright Veřejný ochránce.
STAVÍME ELEKTRONICKÉ MĚSTO ZDENĚK ZAJÍČEK. STAVÍME ELEKTRONICKÉ MĚSTO MUSÍME MÍT VIZI, JAK MÁ MĚSTO VYPADAT MUSÍME VĚDĚT, ŽE VE MĚSTĚ „ŽIJÍ“ ÚŘADY, FIRMY.
Volnočasové projekty a EU financování
3.1 – Rozvoj urbanizačních center Příjemci podpory
Veřejné projednávání PÚR ČR září  Byl zpracován na základě § 32 zákona č.183/2006 Sb. V souladu s tímto ustanovením: ◦ stanoví republikové.
Životní prostředí v konceptu ÚP hl. m. Prahy Ing. arch. Martin Říha.
Dopravní a liniové stavby
Integrované plány rozvoje města Ústí nad Labem Ing. Zdeněk Výborný MEPCO, s.r.o. Mezinárodní poradenské centrum obcí Thákurova Praha.
Finanční a rozpočtové právo Přednáška č. 11 Daň z nemovitostí.
Typy projektů realizovaných v rámci Regionálního operačního programu NUTS 2 Jihovýchod 2007–2013 Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice.
Majetkové daně Nejstarší typy daní vůbec; v současnosti omezený význam; povinnost platit vzniká na základě vlastnického či uživatelského vztahu k majetku.
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Stavebnictví Název předmětu:Pozemní stavby Název a ID tématu:Vhodné a méně vhodné staveniště (STA20) Zpracoval: Ing.
Pozemní komunikace v intravilánu ČSN „Projektování místních komunikací“, 2006 Změna Z1 – 2010 – Přechody a místa pro přecházení, rozhledové.
Rodinné domy.
STAVEBNÍ POZEMKY Jiří Matějíček. Definování stavebního pozemku Stavebním pozemkem se rozumí: pozemek, jeho část nebo soubor pozemků, vymezený a určený.
NBU2 LS2015 / BYDLENÍ Petr LÉDL KATEDRA ARCHITEKTURY BYTOVÝ DŮM
Urbanizace a urbanismus
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Rozdělení pozemních staveb do typologických skupin
Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní soustavy Ing. Michal Kostelecký Základy dopravní politiky obce, města, regionu.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní inženýrství a ÚPD a doprava Podklady ke cvičení Převzato a upraveno dle Zákonů.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor politiky bydlení ---- Podpora výstavby technické infrastruktury.
Kolín bez bariér.
Vodní režim krajiny v územním plánování Petr Birklen AOPK ČR.
PROJEKT REGENERACE SÍDLIŠŤ Regenerace panelových sídlišť je dlouhodobý proces zaměřený na sociální, ekonomické, urbanistické, architektonické a technické.
Obytný soubor Za Školkou
Seminář Svazu měst a obcí České republiky , Praha Úloha architekta při rozvoji města Ing. arch. Marek Janatka, Ph.D.
1 Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního.
Financování bezbariérových úprav chodníků a cyklistických stezek Seminář SMO ČR, SFDI a ČKAIT Praha, 9. září 2014 Ing. Karel Havlíček.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Podnikatelská zóna Š t e r n b e r k
Ú Z E M N Í S T U D I E Ú V O Z O V Á A K E B Z D I N C E
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Vyhodnocení předpokládaných důsledků navrhovaného řešení ÚP na ZPF
Majetkové daně Nejstarší typy daní vůbec;
Stavby v nezastavěném území
Lhůta pro pořízení územní studie
Konzultace : středa , kancelář č. 506
Autor: Bc. Martin Dědič Vedoucí: doc. Ing. Jaroslav Žák, CSc.
odbor politiky bydlení
mapový aplikační server
Plochy a pozemky veřejných prostranství
Stárnutí a veřejný prostor – Praha 2017
Integrovaný plán rozvoje města Opava pro Integrovaný operační program
Ubytovací zařízení Ztz 1.
Stavební pozemky (teze)
VY_62_INOVACE_ , daň z nemovitých věcí - staveb
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Územně analytické podklady
Regenerace sídlišť Regenerace sídlišť Úprava veřejných prostranství
Informace o vyhlášených výzvách
Konference Dopravní Infrastruktura Litomyšl 2019
Transkript prezentace:

Ing. Roman Vodný, Ph.D. ředitel odboru územního plánování MMR Veřejná prostranství Ing. Roman Vodný, Ph.D. ředitel odboru územního plánování MMR Konference Stárnutí a veřejný prostor, Praha 25. září 2017

Legislativní rámec Zákon č. 183/2006 Sb. (Stavební zákon) Veřejnou infrastrukturou se rozumí pozemky, stavby a zařízení: dopravní infrastruktury technické infrastruktury občanského vybavení a veřejných prostranství

Legislativní rámec § 34 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích: Veřejným prostranstvím jsou všechna náměstí, ulice, tržiště, chodníky, veřejná zeleň, parky a další prostory přístupné každému bez omezení, tedy sloužící obecnému užívání a to bez ohledu na vlastnictví k tomuto prostoru

Legislativní rámec § 7 vyhlášky č. 501/2006 Sb.: Plochy veřejných prostranství se obvykle samostatně vymezují za účelem zajištění podmínek pro přiměřené umístění, rozsah a dostupnost pozemků veřejných prostranství a k zajištění podmínek pro jejich užívání v souladu s jejich významem a účelem.

Legislativní rámec Vyhláška č. 501/2006 Sb.: Plochy veřejných prostranství zahrnují zpravidla stávající a navrhované pozemky jednotlivých druhů veřejných prostranství a další pozemky související dopravní a technické infrastruktury a občanského vybavení, slučitelné s účelem veřejných prostranství. Pro každé dva hektary zastavitelné plochy bydlení, rekreace, občanského vybavení anebo smíšené obytné se vymezuje s touto zastavitelnou plochou související plocha veřejného prostranství o výměře nejméně 1000 m2; do této výměry se nezapočítávají pozemní komunikace

Nelegislativní definice plocha vymezená urbanistickými prostředky, tedy především okolní zástavbou slouží k užívání veřejností a plní většinou více vzájemně souvisejících funkcí, především: obsluhu území (včetně dopravy) rekreaci sociální funkci

Otázky spojené s veřejnými prostranstvími jedná se spíše o zvykový pojem „prostranství“ vs. „prostor“ otázka, zda tento pojem zahrnuje také veřejně přístupné prostory budov

Druhy veřejných prostranství Náměstí Tržiště Ulice a chodníky Parky a veřejná zeleň Nábřeží Vnitrobloky a pasáže Nadchody, podchody, průchody a další

Požadavky na veřejná prostranství přístupnost, dostupnost veřejnost schopnost sdružovat lidi schopnost zadržovat lidi životnost, pestrost bezpečnost pohodlí, pohodlnost návaznost na další prostory města

Problémy spojené s VP Míšení jednotlivých složek

Problémy spojené s VP „privatizace“ veřejných prostranství nevymezování dostatečného množství VP v nových developerských projektech

Problémy spojené s VP pohyb osob z problémových sociálních skupin

Problémy spojené s VP výstavba a architektonická tvorba v ČR je málo prostorotvorná – preferují se solitérní uzavřené komplexy a zastavování VP vznikají nepřehledné až nepřátelské prostory

Problémy spojené s VP devastace veřejných prostranství špatná péče o veřejná prostranství nevhodné parametry pro osoby se zdravotním postižením, straší občany a matky s dětmi

Problémy spojené s VP nevhodné parametry nevhodné využívání

Trendy do budoucna /1 realizace nových a rekonstrukce stávajících veřejných prostranství i s ohledem na potřeby vzrůstajícího počtu starší generace

Trendy do budoucna /2 snaha omezit nebo vyloučit vozidlovou dopravu zajistit bezpečnost osob pohybujících se po VP

Trendy do budoucna /3 stoupá význam veřejné zeleně bezbariérovost veřejných prostor technické sítě se umisťují do země

Děkuji za pozornost ředitel odboru územního plánování Ing. Roman Vodný, Ph.D. ředitel odboru územního plánování tel.: 224 862 123 roman.vodny@mmr.cz