AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SLOVESA - 5 Ohebný slovní druh-časují se
Advertisements

ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Psaní i/y v koncovkách sloves
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Číslo v digitálním archivu školy
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_596_5TR_CJ Autor: Mgr. Leona Szabó 1.
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.08 Anotace: Prezentace je zaměřena na shodu podmětu s přísudkem. Žáci si procvičí učivo na několika cvičeních. Vzdělávací oblast:
Číslo v digitálním archivu školy
Shoda přísudku s podmětem
Tematická oblast: Práce se slovníky a Pravidly českého pravopisu
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Číslo v digitálním archivu školy
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Pravopis i, y.
Shoda přísudku s podmětem
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
PODSTATNÁ JMÉNA.
Číslo v digitálním archivu školy
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 5. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_3.2.6.
SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM
Anotace:pravidla o shodě Autor: Mgr.Nina Pilná Jazyk: český Očekávaný výstup: žák si procvičí pravidla o shodě Speciální vzdělávací potřeby: ano Klíčová.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_472_4TR_CJ Autor: Mgr. Iveta Grocholová.
92.1 Shoda přísudku s podmětem - několikanásobný podmět
Číslo v digitálním archivu školy
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Anotace : ICT ČJ přídavná jména II. - 5.ročník
Anotace : ICT ČJ podstatná jména II. - 4.ročník
Shoda přísudku s podmětem
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Vladislav Michl Název: VY_32_INOVACE_547_SHODA_PŘÍSUDKU_S_POD MĚTEM Téma: OPAKOVÁNÍ.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_030_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
Shoda přísudku s podmětem Podmět rodu mužského neživotného Český jazyk 5. ročník ZŠ Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka.
PŘÍDAVNÁ JMÉNA PŘIVLASTŇOVACÍ:
72.1 Shoda podmětu s přísudkem – rod mužský
70.1 Shoda podmětu s přísudkem – rod střední
Shoda přísudku s podmětem Podmět rodu středního Český jazyk 5. ročník ZŠ Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj.
Elektronické učební materiály - I. stupeň Český jazyk 4 Autor: Mgr. Helena Záděrová 1. Shoda přísudku s podmětemNajdi podmět a podtrhni ho Jakého je rodu.
Shoda přísudku s podmětem. Přísudek se shoduje s podmětem. Mluvnická shoda je důležitá pro pravopis, zvláště je-li přísudek v minulém čase, např. Včely.
Shoda přísudku s podmětem OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_10_Shoda přísudku s podmětem Autor Chňoupková.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Martina Durinová i i y y DRUHY PODMĚTU.
92.1 Shoda přísudku s podmětem - několikanásobný podmět Slon, slonice a slůně se vydali k napajedlu.
Shoda přísudku s podmětem
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Alena Darebná
Podstatná jména Bc. K. Matějková.
Shoda přísudku s podmětem
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Podstatná jména Opakování
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
PODSTATNÁ JMÉNA III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
VY_32_INOVACE_ČJ.3.25 Anotace
Jazyk a jazyková komunikace Shoda přísudku a podmětu Mgr
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Dana Ingvortová Číslo
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Anna Činátlová Číslo
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 048
Žáci si zopakují problematiku shody přísudku s podmětem.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ NETVOŘICE
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Téma: Pravopis koncovek podstatných jmen
Transkript prezentace:

AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV: VY_12_INOVACE_34_ČESKÝ JAZYK_SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.3130

ANOTACE: Prezentace je určena pro žáky 5. ročníku. Opakuje učivo o shodě přísudku s podmětem. JAZYK: Čeština OČEKÁVANÝ VÝSTUP: Používá správné koncovky sloves v příčestí minulém v množném čísle. KLÍČOVÁ SLOVA: Podmět rodu mužského životného i neživotného, ženského, středního. DRUH UČEBNÍHO MATERIÁLU: Prezentace DRUH INTERAKTIVITY: Kombinace CÍLOVÁ SKUPINA: Žák STUPEŇ A TYP VZDĚLÁNÍ: Základní vzdělávání – první stupeň TYPICKÁ VĚKOVÁ SKUPINA 9 - 12 let

Přísudek v příčestí činném (často označovaném jako minulém) se s podmětem shoduje v osobě, čísle, rodě i v životnosti. podmět rodu mužského životného jednotné číslo množné číslo Strom rostl. Stromy rostly. podmět rodu mužského neživotného Pes štěkal. Psi štěkali.

podmět rodu ženského jednotné číslo množné číslo Růže kvetla. Růže kvetly. podmět rodu středního Kotě pilo. Koťata pila.

Pozor na pravopis! podstatné jméno dítě (r. stř.) se v množném čísle skloňuje podle vzoru kost (r.ž.) Děti si hrály. podstatná jména oko, ucho (r. stř.) mají v mn. čísle tvary rodu ženského Oči mi slzely. Uši mě zábly. Lidé odcházeli. Rodiče přišli. Lidičky přihlíželi.

pokud je podstatné jméno v základní skladební dvojici nahrazeno zájmenem, platí stejná pravidla o shodě jako u podmětu vyjádřeného podstatným jménem Děti si hrály. Některé jezdily na klouzačce. Ptáci poletovali. Někteří si stavěli hnízda. Kuřata se batolila. Některá zobala.

jestliže není podmět množného čísla vyjádřen a neznáme jeho rod, píšeme v koncovce příčestí minulého -i Slyšeli dobře. (oni) Hlásili to v rádiu. (oni) Viděli jste ten balón? (vy)

Práce s textem – zdůvodni a doplň Měsíce plynul- a pouta mezi člověkem a zvířetem sílil-. Byl- to prastará úmluva, úmluva ještě z dob, kdy první vlk přišel z divočiny za člověkem a přátelil se s ním. A podobně jako další vlci a divocí psi, kteří si počínal- stejně, dospěl i Bílý tesák ke své vlastní úmluvě. Její podmínky byl- prosté. Za to, že měl boha z masa a krve dal svou vlastní volnost. Žrádlo a oheň, ochrana a společnost, to byl- některé věci, jichž se mu na podkladě oné úmluvy dostávalo. Na oplátku střežil pánův majetek, bránil ho, pracoval pro pána a poslouchal ho. (Podle Jacka Londona)

Doplnili jste správně? Měsíce plynuly a pouta mezi člověkem a zvířetem sílila. Byla to prastará úmluva, úmluva ještě z dob, kdy první vlk přišel z divočiny za člověkem a přátelil se s ním. A podobně jako další vlci a divocí psi, kteří si počínali stejně, dospěl i Bílý tesák ke své vlastní úmluvě. Její podmínky byly prosté. Za to, že měl boha z masa a krve dal svou vlastní volnost. Žrádlo a oheň, ochrana a společnost, to byly některé věci, jichž se mu na podkladě oné úmluvy dostávalo. Na oplátku střežil pánův majetek, bránil ho, pracoval pro pána a poslouchal ho.

Převeď podstatná jména do množného čísla a přiřaď je ke správné koncovce příčestí minulého kůň, tunel, konev, zábradlí, panel, okno, dívka, učitel, řezník, husa, schodiště, peníz, poleno, hra, mládě, vládce, kost, kámen, vesnice, bagrista, letadlo, barva, zub, žák, kabel, přítel, vyprávění -i -y -a

Řešení -i -y -y -a kůň tunel konev zábradlí učitel panel dívka okno řezník peníz husa schodiště vládce kámen hra poleno bagrista zub kost mládě žák kabel vesnice letadlo přítel barva vyprávění

Použité zdroje: Použité obrázky jsou z galerie Office London, J.: Bílý tesák [cit. 2013-04-05].