VY_32_INOVACE_43B_STÁTNÍ SVÁTKY A VÝZNAMNÉ DNY V ČESKÉM KALENDÁŘI

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Protektorát Čechy a Morava
Advertisements

Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Elektronická učebnice - II
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
17.Listopad 1939 a 1989 Lukáš Maršoun 7.třída – 2010/2011.
Vývoj české ústavnosti
Protektorát Čechy a Morava
Naše vlast.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Používání státních symbolů a státní svátky
Státní symboly a státní svátky ČR
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Protinacistický.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. VÝZNAMNÉ DNY.
 Reformní změny v SSSR  Listopadová revoluce  Změna politického režimu Listopadová revoluce 1989.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření:
17. Listopad 1989 Monika Štěpánková, 2. I.
Státní svátky 1. leden - Den obnovy samostatného českého státu
Státní svátky.
Občanská výchova 6. ročník
ČR – DEMOKRATICKÝ PRÁVNÍ STÁT
Revoluce
Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
STÁTNÍ SVÁTEK 17. listopadu
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Česká republika Naše vlast.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Název školy: Svobodná základní škola, o.p.s. Autor: Gabriela Divišová Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_ ČR – Státní svátky. Název: ČR- Státní svátky Číslo.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí DATUM: AUTOR: Petra Koutná NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_Státní symboly, státní svátky.
PRAHA Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Svatý Václav ROK V JEHO PROMĚNÁCH A SLAVNOSTECH. Rok v jeho proměnách a slavnostech – Sv. Václav Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Hrabová, okres Šumperk, příspěvková organizace AUTOR : Eva Vysoudilová NÁZEV : VY_32_INOVACE_12_ČR – demokratický.
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org.
Protektorát Čechy a Morava.
ČR – DEMOKRATICKÝ PRÁVNÍ STÁT
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin 6. -9
VY_32_INOVACE_23_Opakování – ČSR po první světové válce
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
8 DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov
ROČNÍ OBDOBÍ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Autor: Mgr. Radana Marelová
SITUACE V PROTEKTORÁTU
VY_32_INOVACE_43A_STÁTNÍ SVÁTKY A VÝZNAMNÉ DNY V ČESKÉM KALENDÁŘI
KALENDÁŘ.
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Formování naší státnosti do roku 89 Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_26_NAŠE VLAST Mgr. Petra Kukuczková
S heslem roku: Dohnat a předehnat Ameriku
Totalitní vláda komunistické strany
Předmět: prvouka Ročník: 2. Tematický celek: Čas 2.část
Obnovení demokracie v Československu
Ostatní svátky a významné dny ČR
PODZIM STÁTNÍ SVÁTKY.
VY_32_INOVACE_1/01_ČLOVĚK A SPOLEČNOST
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Od totality k demokracii
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Přemyslovská knížata Vlastivěda 4. ročník
STÁTNÍ SVÁTEK DEN VYMEZENÝ ZÁKONEM.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Předmět: Vlastivěda Ročník: IV. Tematický celek: Česká republika
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_36_Návrat_k_demokracii_ib1 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Autor:
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_43B_STÁTNÍ SVÁTKY A VÝZNAMNÉ DNY V ČESKÉM KALENDÁŘI Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor VY_32_INOVACE_43B_STÁTNÍ SVÁTKY A VÝZNAMNÉ DNY V ČESKÉM KALENDÁŘI

Státní svátky a významné dny v českém kalendáři Každý rok v České republice slavíme celkem 7 státních svátků, díky nimž si připomínáme velmi významné události naší dávné i poměrně nedávno napsané historie, spojené s českou státností a kulturou.

Státní svátky a významné dny v českém kalendáři Kromě tradičních státních svátků (tedy nejvýše postavených), jsou připomínány i další důležité události v našich dějinách, a to formou významných dnů a ostatních svátků.

Státní svátky a významné dny v českém kalendáři Podle zákona musí v den státního svátku či významného dne vlát na státních úřadech a institucích, zřizovaných státem (vč. škol, obecních úřadů apod.) státní vlajka.

28. září - Den české státnosti r. 935 je pevně spjat s křesťanskou a svatováclavskou tradicí. V tento den byl zavražděn český patron, kníže a světec Václav svým bratrem Boleslavem v jeho sídle - Staré Boleslavi.

28. říjen - Den vzniku samostatného českého státu 1918 V tento den je pokládána kytice u prvního ČS prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka. Večer vyznamenává prezident republiky významné osobnosti kulturního a společenského života.

17. listopad - Den boje za svobodu a demokracii V r. 1939 se uskutečnila studentská demonstrace proti nacistické okupaci, při které byl zastřelen student Jan Opletal. Poté byly okamžitě zavřeny všechny vysoké školy v zemi, popraveni byli další studenti. V roce 1989 byla komunistickými úřady povolena studentská připomínka této události, která se na Národní třídě v Praze změnila v otevřenou protikomunistickou demonstraci. Ta byla tvrdě potlačena policií, avšak odstartovala přechod ČR k demokracii.

Významné dny 27. leden Den památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti 8. březen Mezinárodní den žen 12. březen Den přístupu České republiky k Severoatlantické smlouvě (NATO) 5. květen Květnové povstání českého lidu 27. červen Den památky obětí komunistického režimu 11. listopad Den válečných veteránů

Ostatní svátky 1. leden Nový rok jaro - pohyblivý svátek - Velikonoční pondělí 1. květen – svátek práce 24. prosinec - Štědrý den 25. prosinec 26. prosinec