Podání žádosti o dotaci na rok 2018

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rejstřík škol a školských zařízení Seminář pro ředitele škol zřizovaných LK.
Advertisements

Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Změny v systému financování sociálních služeb od roku 2014 Sociální reforma soc. služby v bodech PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociálního.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Rozvojové programy pro VVŠ 8. února Rozvojové programy VVŠ Rozvojové programy 2012 Požadavky vysokých škol v centralizovaných projektech → finanční.
2. část Zařízení zajišťuje praní prádla, úklid společných i bytových prostor. Zejména uživatelé pobočky jsou podporováni v nácviku péče o domácnost.
Registrace poskytovatelů sociálních služeb v Jihomoravském kraji.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Rizika, specifikace administrace na konci programového období ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Financování sociálních služeb – vyrovnávací platba Ing. Hana Doleželová,
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2015 Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování a stavebního řádu prosinec 2014.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Kultura a památková péče v Pardubickém kraji v letech
7. setkání zástupců krajů Mgr. Marcela Stratilová pracovník pro EV, oddělení mládeže a sportu, KÚOK.
Seminář pro žadatele o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Krajský úřad Jihomoravského kraje Odbor regionálního rozvoje.
Sociální služby ve zdravotnických zařízeních ústavní péče.
Kotlíkové dotace - úvod Mgr. Vanda Pánková. Obecné informace V programovacím období možnost výměny kotlů v domácnostech v rámci operačního programu.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Dopracování projektu etapa změny, hlavní problémy, rizika Kroměříž
Odd ě lení ekonomiky a kontroly, OSV, KÚ JMK.  Rozhodnutí Evropské komise ze dne č. 2012/21/EU  Zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních slu ž.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování Krajské projekty Konference k oblasti primární prevence Praha
Vnitřní předpisy účetní jednotky Porada odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ing. Tomáš Sluka Ministerstvo financí odbor Regulace a metodika účetnictví.
Romana Bendová Globální granty kraje Vysočina jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Dotační programy Ústeckého kraje
Monitorování realizace projektu, věcná část monitorovací zprávy
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Modelový příklad smlouvy o spolupráci - zajištění ÚSVP ORP pro Obec
Seminář pro příjemce – dotační program „Podpora sociálních služeb v rámci individuálního projektu Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji 2016 – 2019“
Odpisové plány Inventarizační zpráva
MANUÁL VÝPOČTU JEDNOTKY SOCIÁLNÍ SLUŽBY pomocný materiál pro vyplnění
Místní rozpočtové jednotky
Úřad práce České republiky
Rozpočet přímých NIV na rok 2010
Seminář pro příjemce OPVK
Webová aplikace MS OLOMOUC.
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
Rozpočet přímých NIV na rok 2017
Úvodní setkání s poskytovateli sociálních služeb –
Odbor školství mládeže a sportu Oddělení školské ekonomiky
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Schvalovací proces a hodnoticí kritéria
Monitorování realizace projektu, věcná část monitorovací zprávy
Financování přímých NIV
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 12. prosince 2013 Liberec.
Webová aplikace MS2014+ Ing. Josef Šetek
Podání žádosti o dotaci na rok 2017
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma:
Odměňování zaměstnanců
Informace o změnách metodiky dotačního řízení Konference primární prevence rizikového chování Praha, Matouš Korbel.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Úloha kraje v síťování sociálních služeb
Zvláštní odborná způsobilost
Portál naměřených dat 13. – , Říčany u Prahy Josef Mádlo.
Financování členských a pobočných spolků FAČR pro rok 2018
Financování členských a pobočných spolků FAČR pro rok 2018
Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory JMK pro léta v oblasti podpory poskytování sociálních služeb Zpracovaly: JUDr. Petra.
Zákon o sociálních službách č. 108/2006 Sb.
Dotační programy pro jednotky požární ochrany obcí
Aktivní politika zaměstnanosti Společensky účelné pracovní místo
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2018
Uskutečněné a očekávané změny právních předpisů důležité pro zástupce ředitele Praha
Dotační tituly Plzeňského kraje v roce 2017
Obsah Kontrola plnění podmínek smlouvy o poskytnutí dotace
Kapitola 3 Hospodaření organizací
Modul „Ekonomika“ Modul „Formuláře“
Podání žádosti o dotaci na rok 2019
Dotační řízení SK na rok 2019
Transkript prezentace:

Podání žádosti o dotaci na rok 2018 Z dotačního titulu „Podpora sociálních služeb dle § 101a zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách pro rok 2018 – Plzeňský kraj“ Plzeň, 25. 9. 2017

Rámec pro podání žádosti o dotaci Dokumenty Vyhlášení dotačního titulu na rok 2018, Metodika PK pro rok 2018, Zásady o poskytování VP pro rok 2018 na: www.plzensky- kraj.cz (sociální věci → financování soc. služeb → vyhlášení dotačního titulu) V článku na webových stránkách další informace (povinné a nepovinné přílohy vč. formulářů těchto příloh) Termín pro podání žádosti = 2. 10. 2017 - 22. 10. 2017 Žádost podávána prostřednictví internetové aplikace OK služby dostupné na portálu MPSV Objem finančních prostředků není předem znám – pro PK je určeno 4,86 % celkových finančních prostředků, které pro kraje stanoví MPSV na základě schváleného státního rozpočtu ČR

Povinné přílohy žádosti Doklad o jmenování statutárního zástupce Plná moc (pro osobu, která žádost podává v případě, kdy žádost nepodává přímo statutární zástupce) Kopie smlouvy o zřízení účtu (POZOR - v případě PO obcí/měst číslo účtu obce/města, které je zřizovatelem) ČP o neexistenci inkasního příkazu (nově od roku 2017) Bez vložení výše uvedených příloh nelze žádost podat Žádost nutné podepsat uznávaným elektronickým podpisem 1 poskytovatel soc. služeb = 1 žádost o dotaci na všechny sociální služby

Nepovinné (povinné) přílohy žádosti Rozdělení nákladů a dotace dle krajů a působnosti (povinná u služeb s působností ve více krajích a služeb poskytovaných zároveň POB. a AMB./ TER. formou – při nedoložení BUDE žadatel vyzván k dodání přílohy) Prohlášení zřizovatele u PO obcí/měst (povinná pouze u poskytovatelů, kteří jsou PO obcí/měst – při nedoložení BUDE žadatel vyzván k dodání přílohy) Podpora pobytových služeb soc. péče vzniklých či vznikajících v souvislosti s procesem transformace (POZOR – při nedoložení NEBUDE žadatel vyzván k doplnění přílohy, a to ani v případě, kdy bude informace o procesu transformace uvedena v komentářích v žádosti)! Podpora pobytových služeb pro osoby s poruchami autistického spektra (POZOR - při nedoložení NEBUDE žadatel vyzván k doplnění přílohy, a to ani v případě, kdy bude informace o klientech s poruchami autistického spektra uvedena v komentářích v žádosti)! Podpora DOZP s cílovou skupinou osob, kterým je stanovena úhrada dle § 74 zákona o soc. službách (POZOR - při nedoložení NEBUDE žadatel vyzván k doplnění přílohy, a to ani v případě, kdy bude informace o klientech, kterým je stanovena úhrada dle § 74, uvedena v žádosti)!

Kapacita a úvazky pracovníků soc. služby Dotace určena na financování výdajů souvisejících s poskytováním základních činností sociálních služeb uvedených v ZÁKLADNÍ SÍTI sociálních služeb v SPRSS (Střednědobého plánu rozvoje soc. služeb) Plzeňského kraje, a pouze na kapacitu uvedenou v základní síti Tzn. údaje vyplněné v žádosti o dotaci týkající se kapacity, počtu lůžek u pobytových služeb a výše úvazků u služeb u ambulantních a terénních sociálních služeb musí být shodné s údaji o kapacitě, počtu lůžek a výši úvazků uvedených v SPRSS (ve znění nového 3. dodatku SPRSS – schválen ZPK 11. 9. 2017) Výše požadavku na dotaci = není nutné přizpůsobit výši požadavku výpočtu optimální finanční podpory (dle vzorců v Metodice). Požadavek je možné vyčíslit vyšší dle skutečných potřeb sociální služby a do komentáře v žádosti uvést, že požadavek odpovídá aktuálním potřebám optimálního fungování sociální služby.

Nesoulad údajů v žádosti a SPRSS PK V případě vyšší kapacity, vyššího počtu lůžek u pobytových služeb, vyšší výše úvazků u služeb ambulantních a terénních uvedených v žádosti o dotaci oproti SPRSS BUDE POMĚRNĚ KRÁCEN POŽADAVEK NA DOTACI (POZOR - žadatel NEBUDE vyzýván k opravě žádosti)! V případě vyšší kapacity, vyššího počtu lůžek u pobytových služeb a vyšší výše úvazků u služeb ambulantních a terénních uvedených v žádosti o dotaci oproti SPRSS NEBUDE POŽADAVEK KRÁCEN, pokud bude v žádosti (kapacita, lůžka = komentář 6.13 Kapacita, úvazky = komentář 6.16 Personální zajištění služby) okomentováno, že požadovaná dotace odpovídá nižší kapacitě, nižšímu počtu lůžek, nižší výši úvazků, než které jsou v žádosti uvedeny → tj., že požadovaná dotace odpovídá kapacitě, počtu lůžek, výši úvazků uvedených v SPRSS! POZOR - nebude-li (v případě vyšší kapacity, vyššího počtu lůžek, vyšší výše úvazků) v žádosti uveden komentář dle předchozího bodu, BUDE POŽADAVEK NA DOTACI POMĚRNĚ KRÁCEN VŽDY, a to i v případě, kdy bude požadavek na dotaci tvořit např. jen 1/3 celkových nákladů sociální služby.

Personální zajištění sociální služby Při hodnocení žádosti bude: při výpočtu celkové výše úvazků služby výsledná hodnota zaokrouhlena na 2 desetinná místa, sledován přiměřený poměr mezi pracovníky v přímé péči a ostatními pracovníky sledována výše úvazků, respektive soulad výše úvazků v žádosti a v SPRSS. POZOR - v případě nesouladu nutné doplnit komentář (viz předchozí slide)! Do tabulek personálního zajištění služby neuvádět zdravotnický personál Zdravotnické pracovníky uvádět pouze v případě, kdy částí svého úvazku poskytují základní činnosti sociální služby → uvést pouze tu část úvazku odpovídající poskytování základních činností → tento úvazek uvést do položky dle pracovního zařazení v rámci sociální služby (např. pracovník v soc. službách, soc. pracovník, vedoucí pracovník atp.)

Rozpočet služby Finanční prostředky dotace lze čerpat pouze na výdaje časově a věcně související s kalendářním rokem, na který je dotace poskytnuta V rozpočtu MUSÍ být povinně okomentovány položky: 2.1 dlouhodobý majetek 2.5 jiné spotřebované nákupy 2.6.10 jiné 2.8 ostatní Komentář ostatních položek rozpočtu je vhodné uvádět pro argumentaci nezbytnosti nákladů Do rozpočtu neuvádět náklady související s poskytování zdravotní péče Dotaci je možné (pro zjednodušení administrace) požadovat např. pouze na úhradu osobních nákladů (skladba rozpočtu nemusí zahrnovat všechny aktivity poskytované sociální služby)

Zdroje financování služby Požadavek na dotaci dle § 101a uvádět do kolonky „dotace krajů ze zdrojů MPSV/dotace MPSV“ Nutné zajistit 10% spolufinancování nákladů z ostatních veřejných zdrojů (nezapočítávají se úhrady od uživatelů) Tzn., že také v případě příspěvkových organizací musí být uvedeny ve zdrojích financování také další příspěvky zřizovatele na provoz poskytované mimo dotační řízení dle § 101a V případě, že v žádosti nebude uvedeno 10% spolufinancování BUDE POMĚRNĚ KRÁCEN POŽADAVEK NA DOTACI (POZOR - žadatel NEBUDE vyzýván k opravě žádosti)! Nejčastější chyba v žádostech na rok 2017!!! Do Zdrojů financování neuvádět předpokládané výnosy související s poskytování zdravotní péče Pečovatelská služba financovaná z rozpočtu obce → prostředky z rozpočtu obce uvést do položky „Jiné“ → vytvořit podpoložku „Vlastní zdroje obce“

POZOR Následující část prezentace je určena pouze pro sociální služby, které jsou zčásti financovány z Individuálního projektu Plzeňského kraje (tj. v případě, kdy z dotačního titulu dle § 101a bude financována pouze část cílové skupiny sociální služby a zbývající část sociální služby má do konce roku 2018 zajištěné financována z Individuálního projektu PK)

Sociální služby financované zčásti z IP (Cílová skupina a Kapacita sociální služby) Dotace je určena pouze na financování výdajů části sociální služby, která NENÍ FINANCOVÁNA Z IP V případě účasti služby v IP, kdy není dotace určena na: všechny cílové skupiny sociální služby uvedené v žádosti, celou kapacitu sociální služby uvedenou v žádosti, všechna lůžka sociální služby uvedená v žádosti, musí být v žádosti (komentář 6.13 Kapacita) okomentováno, že dotace je požadována pouze na část cílové skupiny, část kapacity, část lůžek, které nejsou financovány z IP Kapacita a počet lůžek, na které je žádost podávána, musí být v komentáři vyčíslen → tzn. MUSÍ BÝT UVEDENA KAPACITA A POČET LŮŽEK odpovídající části služby, která není financována z IP! POZOR - nebude-li v žádosti uveden komentář dle předchozích bodů, žadatel NEBUDE vyzýván k opravě žádosti a POŽADAVEK NA DOTACI BUDE PODMĚRNĚ KRÁCEN!

Sociální služby financované zčásti z IP (Personální zajištění sociální služby) V tabulkách „Personální zajištění služby“ uvést všechny pracovníky podílející se na poskytování základních činností sociální služby v souladu s výší úvazků pracovníků soc. služby uvedených v základní síti SPRSS Do sloupce „Náklady celkem“ u pracovních pozic (dle pracovního zařazení) uvést náklady za celou službu vč. části služby financované z IP Do sloupce „Požadavek na dotaci“ u jednotlivých pracovních pozic (dle pracovního zařazení) uvést pouze část nákladů odpovídající části služby (části úvazků), která není financována z IP V žádosti (komentář 6.16 Personální zajištění služby) MUSÍ BÝT OKOMENTOVÁNO, že dotace je požadována pouze na část úvazků odpovídajících části služby, která není financována z IP a tato výše úvazků zde musí být vyčíslena! POZOR - nebude-li v žádosti uveden komentář dle předchozího bodu, žadatel NEBUDE vyzýván k opravě žádosti a POŽADAVEK NA DOTACI BUDE POMĚRNĚ KRÁCEN! Výše úvazků, na které je požadována dotace = výše úvazků služby v základní síti SPRSS  (mínus) výše úvazků části služby financované z IP

Sociální služby financované zčásti z IP (Rozpočet služby) V tabulce rozpočtu služby uvést do sloupce: „Plánované náklady“ - náklady celé sociální služby pro rok 2018 „Požadovaná dotace“ - pouze náklady části sociální služby, která není financována z IP V komentáři rozpočtu musí být uvedeny informace týkající se zajištění 10% spolufinancování části služby, která není financována z IP z ostatních veřejných zdrojů. Musí zde být uveden výčet částek plánovaných zdrojů financování od jiných veřejných subjektů, kterými bude zajištěno 10% spolufinancování části služby, na kterou je požadovaná dotace, z ostat. veřejných zdrojů! V rámci hodnocení bude sledován také poměr mzdových nákladů části sociální služby, která není financována z IP a části financované z IP, respektive jeho soulad s poměrem úvazků části sociální služby, která není financována z IP a části financované z IP

Sociální služby financované zčásti z IP (Zdroje financování služby) Dotaci z IP uvádět do položky „Jiné“ → vytvořit podpoložku „Dotace IP“ Celkové náklady sociální služby  (mínus) předpokládaná výše finančních prostředků z IP – (mínus) ostatní zdroje financování = požadována dotace dle § 101a

Mgr. Magdaléna Uzlíková Bc. Denisa Krkoška Terelmešová Zpracovala: Mgr. Magdaléna Uzlíková Oddělení správní a realizace projektů Odbor sociálních věcí Krajský úřad Plzeňského kraje tel.: 377 195 401 e-mail: magdalena.uzlikova@plzensky-kraj.cz Další kontakty: Bc. Denisa Krkoška Terelmešová tel.: 377 195 012 e-mail: denisa.terelmesova@plzensky-kraj.cz